Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Erdogan στον απόηχο των διερευνητικών - Επί τάπητος Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Erdogan στον απόηχο των διερευνητικών - Επί τάπητος Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε τα περί συνάντησης Erdogan - Μητσοτάκη

Στον απόηχο του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, συνεδριάζει σήμερα (28/1/2021) υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.
Στη πρώτη συνεδρίαση για το 2021 αναμένεται να συζητηθούν στρατηγικά θέματα και κυρίως οι δραστηριότητες του τουρκικού στρατού στο Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη και τη Συρία καθώς επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης προβλέπεται να είναι οι διερευνητικές συνομιλίες που άρχισαν ξανά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τη συζήτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται επίσης ότι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει το ΣΕΑ θα είναι τα βήματα στην κατεύθυνση των συμφερόντων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
diereyntikes.jpg
Κατά τις διερευνητικές επαφές της Δευτέρας αποφασίστηκε ότι ο επόμενος γύρος των επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Στόχος είναι η συνάντηση να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΕ.
«Τώρα δεν είμαστε εμείς οι οικοδεσπότες.
Θα οριστεί σύντομα από την Ελλάδα η ημερομηνία και η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ταυτόχρονης λειτουργίας και των άλλων μηχανισμών διαλόγου μεταξύ στρατιωτικών των δύο χωρών για τη θέση σε ισχύ και πάλι μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και μεταξύ αξιωματούχων των δύο υπουργείων Εξωτερικών για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Νέα... πρόσκληση σε Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, ο Cavusoglu επανέφερε τα περί συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
«Εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συναντηθούμε με τον υπουργό Δένδια, αλλά και, όπως έχει πει κι ο πρόεδρός μας, όπως έχουν συναντηθεί άλλωστε και στο παρελθόν, είναι και πάλι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη.
Αρκεί να υπάρχει ανταπόκριση ώστε να κάνουμε κάποια θετικά βήματα μαζί και η Ελλάδα παράλληλα να αποφύγει τις προκλήσεις, για τις οποίες έδωσα κάποια παραδείγματα κατά την επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, αλλά και σήμερα κατά τις συναντήσεις μου.
Δεν ωφελούν κανένα.
Πρέπει να συνεχίσουμε με μια θετική ατζέντα», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης