Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα σηματοδοτήσει για την Εθνική η πώληση της Ασφαλιστικής - Ο Μυλωνάς εισηγείται deal με το CVC, αντιδρούν μη εκτελεστικά μέλη

Τι θα σηματοδοτήσει για την Εθνική η πώληση της Ασφαλιστικής - Ο Μυλωνάς εισηγείται deal με το CVC, αντιδρούν μη εκτελεστικά μέλη

Για την Εθνική Τράπεζα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί υποχρέωση προς την DG Comp, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σχετικά Άρθρα
Η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και σήμερα 28 Ιανουαρίου 2021 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί τη νέα τροποποιημένη πρόταση του αμερικανικού fund CVC.
Ωστόσο ακόμη δεν πάρθηκε απόφαση και απαιτούνται λίγες ημέρες ακόμη ώστε να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, ίσως ληφθούν οι τελικές αποφάσεις μεταξύ 5 και 12 Φεβρουαρίου 2021. 

Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews.gr το CVC κατέθεσε νέα τροποποιημένη πρόταση με χαμηλότερο τίμημα, αλλά επιλύοντας άλλα ζητήματα που θεωρούνταν πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις.

Η εισήγηση του Παύλου Μυλωνά

Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο να γίνει αποδεκτή η πρόταση του CVC και να πουληθεί το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 390 εκατ. ευρώ, από 480 εκατ. που ήταν η αρχική πρόταση.
Ωστόσο μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου φαίνεται ότι αντιδρούν καθώς θεωρούν χαμηλό το τίμημα που δίνει το αμερικανικό fund CVC.
Για την Εθνική Τράπεζα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί υποχρέωση προς την DG Comp, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία από τα τέλη του 2015 έχει ζητήσει από την τράπεζα να πουλήσει τη θυγατρική της.

Τα οφέλη της πώλησης

Εάν η Εθνική Τράπεζα αποφασίσει να πουλήσει την ασφαλιστική στο CVC το deal αυτό μπορεί να είναι κεφαλαιακά ουδέτερο αλλά θα θεωρηθεί από τη χρηματιστηριακή αγορά πιστωτικά θετικό (credit positive) για τη μετοχή.
Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,72 δισ. ευρώ.
Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί οι επιλογές για την Εθνική είναι:

  • Ή πουλάει με αυτούς τους όρους το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC
  • Ή προχωρά σε δημόσια προσφορά (IPO) που όμως υποχρεωτικά η πώληση της ασφαλιστικής θα πραγματοποιηθεί τμηματικά (50% και 30% ή 40% και 40%).

Τι περιλαμβάνει η οικονομική πρόταση του CVC;

Έχει αναφερθεί ότι η αρχική πρόταση του CVC ήταν 420 εκατ ευρώ και προκαταβολικές προμήθειες περίπου 60 εκατ δηλαδή άθροισμα 480 εκατ ευρώ.
Υπήρχαν ωστόσο ζητήματα που αφορούσαν απαιτήσεις του CVC από την διαχείριση των εσόδων από τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες που ήταν επίμαχο σημείο τριβών…

Τι περιλαμβάνει η νέα οικονομική πρόταση;

Αποκαλύπτεται ότι τα 420 και 60 εκατ της πρότασης του CVC αφορούσαν το 100% της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και όχι το 80% που τελικώς πωλείται.
Για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που τελικά θα πουλήσει η Εθνική τράπεζα το τίμημα είναι το εξής
Μετρητά 330 εκατ ευρώ και προκαταβολικές προμήθειες 60 εκατ άθροισμα 390 εκατ ευρώ για το 80%.
Ωστόσο όλα τα θέματα που ήταν εμπόδιο και αφορούσαν τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες από μελλοντικά έσοδα επιλύθηκαν σχεδόν σε καθολικό βαθμό.

Πως σχεδιάζει να καταβάλλει τα 390 εκατ το CVC;

Το CVC σχεδιάζει να καταβάλλει 390 εκατ ευρώ στην Εθνική τράπεζα εφόσον κλείσει το deal για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ως εξής.
Περίπου 240 εκατ θα καταβάλλει μετρητά και 150 εκατ από δάνειο που έχει συνάψει με την Eurobank με… εγγύηση την Εθνική τράπεζα.
Το άθροισμα όλων αυτών 390 εκατ ευρώ.

Οι επιλογές

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζα καλείται να πάρει μια απόφαση.
Θα αποδεχθεί την οικονομική προσφορά του CVC - στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον έμπειρο Φωτακίδη - στα 390 εκατ ευρώ αλλά έχοντας κλείσει άλλα ζητήματα που θεωρούνταν βασικά στις διαπραγματεύσεις ή θα επιλέξει την αβέβαιη λύση του IPO της δημόσιας προσφοράς;
Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ότι ενώ η Εθνική Ασφαλιστική είναι μια καλή εταιρία, το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί οι ενδιαφερόμενοι είναι πάντα ελάχιστοι.
Επίσης το CVC έχει δώσει και ορισμένα bonus στην Εθνική π.χ. αγοράζοντας την Vivartia η Εθνική τράπεζα ως δανειστής 110 εκατ θα αντιστρέψει πρόβλεψη σχεδόν 70 εκατ…
Άρα 390 εκατ το τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική και 70 εκατ από αντιστροφή πρόβλεψης στην Vivartia περίπου 460 εκατ ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής για τον ισολογισμό της Εθνικής είναι τελείως ουδέτερο…

Οι αντιδράσεις

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως είναι δυνατό να πουληθεί σε τόσο χαμηλό τίμημα η Εθνική Ασφαλιστική και μάλιστα επικαλούνται το επιχείρημα ότι σε 3-4 χρόνια το CVC εφόσον κλείσει το deal θα έχει εκτοξεύσει την αποτίμηση στο 1,5 δισεκ. ευρώ – βλέπε μοντέλο Ισπανίας –
Η απάντηση σε αυτό είναι ότι το CVC έχει την ικανότητα και δυνατότητα να το πράξει, οπότε τι θα συμβεί στο μέλλον δεν καθορίζει το τι συμβαίνει σήμερα και ποιες είναι οι αποτιμήσεις.
Ο Παύλος Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας θέλει να κλείσει το deal γιατί υπάρχει μια εκκρεμότητα απέναντι στην DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού από τα τέλη του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης