Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν 30 δισ. δάνεια με μόχλευση την εγγύηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν 30 δισ. δάνεια με μόχλευση την εγγύηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Υπολογίζεται ότι με την μόχλευση που θα υπάρξει στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες θα χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκ.
Σχετικά Άρθρα

Περίπου 30 δισεκ. ευρώ δάνεια σχεδιάζουν να χορηγήσουν στο διάστημα 2021 με 2023 οι ελληνικές τράπεζες… με την εγγύηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω μόχλευσης…

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ως γνωστό οι τράπεζες έχουν δύο βασικές ανησυχίες
Από την μια δίνουν μάχη να κλείσουν τις ζημίες του παρελθόντος από τα προβληματικά δάνεια που έχουν σωρευτεί και προφανώς θέλουν να διασφαλίσουν ότι δάνεια θα χορηγήσουν στο μέλλον να μην επιστρέψει… προβληματικό.
Όλα τα δάνεια του ταμείου Ανάκαμψης τα 13 δισεκ. θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες και έχει υπολογιστεί σε διάφορα μοντέλα που έχουν υιοθετήσει ότι θα χορηγήσουν άλλα 17 δισεκ. συμπληρωματικά δάνεια.

Πως θα εμπλακούν οι τράπεζες;

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα
Σε ένα κατασκευαστικό έργο δίδεται δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θα υπάρχει και ίδια συμμετοχή της εμπλεκόμενης κοινοπραξίας και οι τράπεζες με την σειρά τους θα καλύψουν μέρος του συνολικού έργου.
Εάν υποθέσουμε ότι το έργο είναι 1 δισεκ. ευρώ τα 400 εκατ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, 100 εκατ από την συμμετοχή των άμεσων εμπλεκομένων και άλλα 500 εκατ θα χορηγήσουν οι τράπεζες.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα καλύπτουν το 50% με 60% της χρηματοδότησης ενός έργου και το 40% θα είναι η συμμετοχή του δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι τράπεζες με την μέθοδο αυτή θα χορηγήσουν δάνεια με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Με τι επιτόκιο;

Οι τράπεζες αυτοτελώς κινούνται στην αγορά με επιτόκια μεταξύ 2,5% και 4,5%.
Λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 0,5% ή 0,7% ουσιαστικά μειώνεται ο μέσος όρος δανεισμού σημαντικά.
Οι τράπεζες διασφαλίζουν ότι τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μηχανισμός εγγύησης και επίσης θα έχουν το πλεονέκτημα του υψηλότερου επιτοκίου σε σχέση με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπολογίζεται ότι με την μόχλευση που θα υπάρξει στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες θα χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκ. μόνο από αυτό το σκέλος και χωρίς να περιλαμβάνονται άλλες τραπεζικές ενέργειες που συνήθως συνοδεύουν ένα χρηματοδοτικό πακέτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης