Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bill Gates: Τρεις στρατηγικές ετοιμότητας για την επόμενη… πανδημία

Bill Gates: Τρεις στρατηγικές ετοιμότητας για την επόμενη… πανδημία
Μαζικά τεστ, ταχύτερες θεραπείες, επιστημονικές ομάδες κρούσης και προσομοιώσεις πρέπει να μπουν στο παιχνίδι στρατηγικής ετοιμότητας, για την επόμενη πανδημία, κατά τον Bill Gates
Σχετικά Άρθρα

Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19, να μαίνεται ακόμη και να μην έχει φτάσει καν στην κορύφωσή της, ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Bill Gates μιλά για την… επόμενη πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα για τα στρατηγικά και «καινοτόμα» βήματα που πρέπει να προετοιμάσουν τα κράτη και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες με την αναιμική ετοιμότητα που επέδειξαν στην παρούσα πανδημία του κορωνοϊού για να μην βρεθούν να μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και εκατομμύρια κρούσματα πριν καν φτάσουν στην κορύφωσή της
«Η ετοιμότητα έναντι στην επόμενη πανδημία πρέπει να είναι αντίστοιχη της ετοιμότητας για έναν πόλεμο και δεν πρέπει η αντίδραση να είναι αναιμική», υποστηρίζει ο Gates στην ετήσια επιστολή του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ότι ο κόσμος πρέπει να ξοδεύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για ετοιμότητα για πανδημία.
«Θεωρώ ότι αυτό είναι το καλύτερο και οικονομικότερο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που μπορεί να αγοράσει ο κόσμος», δηλώνει ο επιχειρηματίας το ίδρυμα του οποίου έχει δεσμεύσει μέχρι σήμερα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού, έγραψε
Όσον αφορά στα 3 βήματα στρατηγικής που πιστεύει ο Gates ότι θα βοηθήσει μελλοντικά κρούσματα, αυτά είναι:

«Μαζικά – όσο πιο μαζικά γίνεται - τεστ» και ταχύτερες θεραπείες

Στην αρχή της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έμειναν πίσω από πολλές χώρες όσον αφορά την ικανότητα διαγνωστικών δοκιμών.
«Μέχρι την επόμενη πανδημία, ελπίζω ότι θα έχουμε αυτό που ονομάζω πλατφόρμες μαζικής διάγνωσης, που θα μπορούσαν να δοκιμάζουν ακόμη και το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε εβδομάδα», έγραψε ο Gates.
(Στο παρελθόν, ο Gates έχει συζητήσει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές δοκιμές, όπως οι γρήγορες δοκιμές στο σπίτι.)
Εκτός από τις δοκιμές, ο Gates επεσήμανε πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά σχήματα, όπως μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου θανάτου και νοσηλείας από το Covid.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μόρια που παράγονται στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά επιβλαβή αντιγόνα, όπως ιούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Η επιτυχία των εμβολίων RNA messenger (και τα εμβόλια Pfizer και Morderna Covid είναι RNA) είναι ένας άλλος λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι.
«Βασικά μετατρέπουν το σώμα σας σε δική του μονάδα παραγωγής εμβολίων», έγραψε ο Gates σε μια δημοσίευση του Απριλίου 2020 στο blog.
Και τα εμβόλια RNA είναι πιο ευέλικτα και μπορούν να παρασκευαστούν πιο εύκολα και ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων RNA θα αυξηθεί μόνο: «Προβλέπω ότι τα εμβόλια mRNA θα γίνουν ταχύτερα να αναπτυχθούν, ευκολότερα να κλιμακωθούν και πιο σταθερά για αποθήκευση τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια», δήλωσε ο Gates στην ετήσια επιστολή του ιδρύματος.
«Αυτό θα ήταν μια τεράστια ανακάλυψη, τόσο για μελλοντικές πανδημίες όσο και για άλλες παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία».

«Πανδημικοί πυροσβέστες» που εντοπίζουν κρούσματα

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Gates είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια ομάδα 3.000 εμπειρογνωμόνων για τις μολυσματικές ασθένειες των οποίων η δουλειά είναι να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει γρήγορα μια πανδημία επί τη εμφανίσει της.
«Σκεφτείτε αυτό το σώμα ως πανδημία πυρκαγιάς», έγραψε ο Gates στην επιστολή.
"Όπως και οι πυροσβέστες, είναι πλήρως εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε πιθανές κρίσεις αμέσως."
«Όταν δεν ανταποκρίνονται ενεργά σε ένα ξέσπασμα, διατηρούν τις δεξιότητές τους έντονες δουλεύοντας σε ασθένειες όπως η ελονοσία και η πολιομυελίτιδα», δήλωσε ο Gates.
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένα «παγκόσμιο σύστημα συναγερμού» μεγάλης κλίμακας που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιούν για να καταγράφουν δεδομένα ασθενών, να εντοπίζουν τάσεις και τελικά να αντιμετωπίζουν μια πανδημία νωρίτερα, πρόσθεσε.
(Υπάρχουν μικρότερα αποκεντρωμένα συστήματα για τον εντοπισμό εστιών μολυσματικών ασθενειών.
Για παράδειγμα, πέρυσι, η καναδική εκκίνηση BlueDot χρησιμοποίησε την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για να πάρει ένα σύμπλεγμα περιπτώσεων πνευμονίας στο Wuhan της Κίνας πριν από την κήρυξη της πανδημίας.)

«Παιχνίδια μικροβίων» και προσομοιώσεις

Προκειμένου να παραμείνουμε προετοιμασμένοι, ο Gates πρότεινε παγκοσμίως «μικροβιακά παιχνίδια», δηλαδή, οργανωμένες και εξελιγμένες «προσομοιώσεις» που επιτρέπουν στους [εμπειρογνώμονες] να εξασκούν, να αναλύουν και να βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στα κρούσματα ασθενειών, ακριβώς όπως τα πολεμικά παιχνίδια αφήνουν τον στρατό να πόλεμος ζωής », είπε ο Gates. Πριν από την πανδημία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό αναπνευστικών κρουσμάτων, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η απάντηση της χώρας καθυστέρησε και κατακερματισμένη. Οι προσομοιώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και την προετοιμασία των ομάδων εμπειρογνωμόνων μολυσματικών ασθενειών. «Η ταχύτητα έχει σημασία σε μια πανδημία», είπε ο Γκέιτς. "Όσο πιο γρήγορα ενεργείς, τόσο πιο γρήγορα θα αποκόψεις την εκθετική ανάπτυξη του ιού."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης