Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί ο Putin στο WEF: Αναπόφευκτος ένας πόλεμος «όλων εναντίον όλων» αν δεν επιλυθούν οι εντάσεις

Προειδοποιεί ο Putin στο WEF: Αναπόφευκτος ένας πόλεμος «όλων εναντίον όλων» αν δεν επιλυθούν οι εντάσεις
Ενωτικός ο πρόεδρος Putin από το Νταβός, κάλεσε σε κοινό μέτωπο έναντι της πανδημίας, σε επίλυση των διεθνών εντάσεων και σε συνεργασία με την Ευρώπη

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια ανισορροπίες και εντάσεις  που προϋπήρχαν μεταξύ των κρατών, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την on-line ομιλία του στην διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, προειδοποιώντας ότι ένας πόλεμος «όλων εναντίον όλων», θα είναι αναπόφευκτος αν αυτές οι εντάσεις δεν αντιμετωπιστούν.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως «η πανδημία του κορωνοϊού είναι η μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας και έχει επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι προϋποθέσεις των οποίων ήταν ήδη σε ισχύ», είπε σε κατά την συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι εντάσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο», προειδοποίησε ο Putin επικαλούμενος εμπειρογνώμονες που έχουν παρομοιάσει την τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων υποθέσεων με τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και ότι οι παραλληλισμοί θα μπορούσαν να προκύψουν από τότε έως τώρα όταν πρόκειται για την κλίμακα και το εύρος αυτού που ονόμασε συστημικές «προκλήσεις και πιθανές απειλές».
Είπε επίσης, ότι η κρίση είχε αυξήσει την κοινωνική διαστρωμάτωση, τον λαϊκισμό, τον ριζοσπαστισμό της δεξιάς και της αριστεράς, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες πολιτικές διαδικασίες γίνονται πιο βίαιες.
«Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις, καθιστώντας τις λιγότερο σταθερές και προβλέψιμες», είπε, σύμφωνα με μια μετάφραση.«
Τον 20ο αιώνα, η αποτυχία και η αδυναμία επίλυσης κεντρικών τέτοιων διαφορών οδήγησε στον καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Φυσικά, σήμερα δεν είναι δυνατή μια τόσο έντονη σύγκρουση, ελπίζω ότι δεν είναι καταρχήν δυνατή, γιατί θα σήμαινε το τέλος του πολιτισμού μας.
Ωστόσο, θα ήθελα να επαναλάβω, ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί απροσδόκητα, να εξελιχθεί απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα εάν καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια χωρίς να κάνουμε τίποτα για να την αποφύγουμε.
Και υπάρχει πιθανότητα να βιώσουμε μια πραγματική κατάρρευση της παγκόσμιας ανάπτυξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μάχη όλων ενάντια σε όλους ».

Η συμφωνία New START

Tο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας διαβρώνεται προς το παρόν, διαπίστωσε ο πρόεδρος Putin, αλλά επαίνεσε την πρόσφατα επιτευχθείσα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για παράταση της τελευταίας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, την New START, για μια πενταετή περίοδο.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλά ακόμη ζητήματα και διαφωνίες μεταξύ των χωρών παραμένουν ανεπίλυτα.
«(Η επέκταση της new START) είναι αναμφίβολα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά για τα social media

Σε ξεχωριστή παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τον αυξανόμενο αντίκτυπο των εταιρειών πληροφορικής στη ζωή των ανθρώπων, υποδηλώνοντας ότι οι κολοσσοί αυτοί ανταγωνίζονται ήδη τις κυβερνήσεις.
Ο Putin επεσήμανε ότι τα «μονοπώλια» αυτών των εταιρειών έχουν ως αποτέλεσμα να ισορροπούν ανάμεσα στο να είναι πολύ αποτελεσματικές διεθνείς επιχειρήσεις και το χειρίζονται την κοινωνία με τον τρόπο που εκτιμούν ως καλύτερο, ενώ υπονομεύουν τη νομιμότητα των κυβερνητικών θεσμών.
Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα πρόσφατα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν μια ομάδα τεχνολογικών εταιρειών χαρακτήρισε αναρτήσεις από τον πρώην Ρεπουμπλικανικό Πρόεδρο Donald Trump ως ανακριβείς ή ψεύτικες καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 και στο τέλος της θητείας του τον μπλόκαραν εντελώς από τις πλατφόρμες τους.
Ο Putin υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες ουσιαστικά αφαιρούν το αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων να αποφασίζουν πώς να ζουν και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

Οι χώρες πρέπει να πολεμήσουν από κοινού την πανδημία

Ο Putin παρότρυνε περαιτέρω τις χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πρότεινε να δημιουργηθούν συνθήκες για κοινές προσπάθειες μεταξύ επιστημόνων από όλο τον κόσμο που εργάζονται για να νικήσουν την ασθένεια.
Ο ίδιος τόνισε συγκεκριμένα τη σημασία της ενίσχυσης της διαθεσιμότητας εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η έλλειψη αυτών μπορεί να γίνει μια νέα παγκόσμια απειλή.
«Τελείωσε η μονοπολική παγκόσμια τάξη»
Σχολιάζοντας τις διεθνείς ισορροπίες, υπογράμμισε πως τελείωσε η εποχή των παρατεταμένων προσπαθειών για οικοδόμηση μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης.
«Είναι σαφές ότι η εποχή που σχετίζεται με τις προσπάθειες οικοδόμησης της συγκεντρωτικής, μονοπολικής παγκόσμιας τάξης έχει τελειώσει... η πραγματικότητα είναι ότι στον κόσμο υπάρχουν πραγματικά διαφορετικές πλευρές στην ανάπτυξη, με διακριτά πολιτικά συστήματα, πολιτικά μοντέλα, κοινωνικούς θεσμούς, και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν πολλοί μηχανισμοί για το συντονισμό των συμφερόντων. Η ποικιλομορφία είναι φυσική» δήλωσε ο Putin.

Κάλεσμα συνεργασίας στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος Putin έκανε έκκληση για διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ τη στιγμή που φθίνουν οι εμπορικές σχέσεις
Ο Ρώσος  πρόεδρος αναφέρθηκε στις διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνοντας ότι οι φοβίες του παρελθόντος δεν πρέπει να υπάρχουν στον διάλογο μεταξύ τους.
Αντ' αυτού, κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να εξετάσουν το μέλλον και να συνεργαστούν, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία και η Ευρώπη έχουν πολλά κοινά.
«Μοιραζόμαστε ορισμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά.
Έχουμε κοινό πολιτισμό.
Οι μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες του πρόσφατου παρελθόντος της Ευρώπης επισήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης δεσμών μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, τονίζοντας ότι το τελευταίο είναι, στην πραγματικότητα, μέρος του πρώτου - τόσο γεωγραφικά όσο και, αυτό που είναι πιο σημαντικό, πολιτιστικά.
Στην ουσία, είμαστε ένας πολιτισμός» είπε ο Putin.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα και η Ευρώπη είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα υπάρχοντα προβλήματά τους και να μην φοβηθούν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις τους.
Δήλωσε δε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι μια τέτοια «αγάπη είναι αδύνατη όταν δηλώνεται μονομερώς».
Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια όταν τα ευρωπαϊκά κράτη κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι πυροδότησε εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που προέκυψε μετά το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση στο Κίεβο.
Η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με πρόσχημα την ανάμειξη στην ουκρανική σύγκρουση, με το Κρεμλίνο να καταγγέλλει τους ισχυρισμούς και να απαντά στα οικονομικά μέτρα με αμοιβαίο τρόπο.
Η Ρωσία και η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν σε μια πιο θετική ατζέντα και να αναπτύξουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης απαιτεί εντιμότητα και απαλλαγή από τις φοβίες και τα προβλήματα του παρελθόντος.
«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι προφανώς φυσιολογική, πρέπει να επιστρέψουμε σε μια θετική ημερήσια διάταξη, αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ρωσίας και είμαι βέβαιος και των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Παράλληλα επισήμανε ότι «είναι κατανοητό ότι η πανδημία έπαιξε επίσης τον δικό της αρνητικό ρόλο, μειώθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους βασικούς μας εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους»
Η έκκληση αυτή του Putin γίνεται τη στιγμή που οι σχέσεις η Ρωσία δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη, σε σχέση με το πως αντιμετωπίζει τον επικριτή του Κρεμλίνου Alexei Navalny.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης