Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Απειλή για τις τράπεζες η έλλειψη εμβολίων και τα χαμηλά επιτόκια

ΔΝΤ: Απειλή για τις τράπεζες η έλλειψη εμβολίων και τα χαμηλά επιτόκια
Οι ανισότητες σε ό,τι αφορά τη διανομή των εμβολίων επιτείνουν τις οικονομικές ευπάθειες, αναφέρει το ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα

Η έλλειψη εμβολίων και τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν απειλή για τις τράπεζες και την πιστωτική επέκταση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αναδυόμενες αγορές.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως οι αναδυόμενες αγορές έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη.
Οι ανισότητες σε ό,τι αφορά τη διανομή των εμβολίων επιτείνουν τις οικονομικές ευπάθειες – ειδικά για τις περιθωριοποιημένες οικονομίες.

Αναδυόμενες αγορές

Οι χρηματιστηριακές αξίες των αναδυόμενων αγορών παρουσίασαν ρεκόρ εισροών τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου, ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς ο εμβολιασμός των πολιτών αργεί.
Ως αποτέλεσμα, αναπόφευκτα, θα υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά την όρεξη για ανάληψη ρίσκου.
«Οι επενδυτές ήδη είναι risk on.
Μπορεί να υπάρξει risk off επεισόδιο»
eng-gfsr-blog-jan-25-chart-2-600x691.png
Άνοδος 8%

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν σημειώσει άνοδο το 2021 8%, σε όρους δολαρίου.
Υπενθυμίζεται πως το 2020 η άνοδος έφτανε το 19%, σύμφωνα με τον δείκτη MSCI.
Την ίδια στιγμή, τα κέρδη, εν όψει των κολοσσιαίων δημοσιονομικών και νομισματικών προγραμμάτων στήριξης που έχουν εξαγγείλει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αλλά και λόγω της υπερδραστηριότητας των μικροεπενδυτών, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Στροφή στις αναδυόμενες

Με την αγορά των ΗΠΑ σε ανησυχία μετά τις ανακοινώσεις εκ μέρους της Federal Reserves περί tapering τους επόμενους μήνες, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στις αναδυόμενες αγορές.
Όμως, η περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια μπορεί να αντιστρέψει αυτή την τάση και να προκαλέσει τεράστιες απώλειες, οι οποίες θα τρίξουν συθέμελα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Πολλά τραπεζικά συστήματα θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα» προειδοποιεί το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως, γενικά, η παγκόσμια οικονομία είναι ανθεκτική…
Τέλος, το ΔΝΤ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων που έχει εγκαθιδρυθεί και αποθαρρύνει την πιστωτική επέκταση των τραπεζών.
«Πλέον, είναι ζήτημα θέλησης, αφού οι τράπεζες παρουσιάζουν κεφαλαιακή επάρκεια» καταλήγει το ΔΝΤ.
eng-gfsr-blog-jan-25-chart-1-600x723.png
Ξαφνική διόρθωση της αγοράς και διόγκωση των εταιρικών χρεών

Στο μεταξύ, θεσμοί και οικονομικοί παράγοντες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία διόρθωση της αγοράς, η οποία μπορεί να διογκώσει χρηματοπιστωτικές αδυναμίες που δεν έχουν εκδηλωθεί έως τώρα, όπως η αύξηση του εταιρικού χρέους.
Ειδικότερα, στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 ενίσχυσε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και συνέβαλε στην εκτίναξη των αποτιμήσεων παρά τις αυξήσεις των κρουσμάτων και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι, προσθέτει, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία διόρθωση της αγοράς, η οποία μπορεί να διογκώσει χρηματοπιστωτικές αδυναμίες που δεν έχουν εκδηλωθεί έως τώρα, όπως η αύξηση του εταιρικού χρέους.
Παρά ταύτα, προσθέτει το ΔΝΤ, πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη έως ότου η ανάκαμψη της οικονομίας γίνει βιώσιμη, καθώς οι μικρότερες παραδόσεις εμβολίων μπορεί να υπονομεύσουν την παγκόσμια ανάκαμψη.
Οι πολύ υψηλές αποτιμήσεις σε ορισμένους τομείς εξαρτώνται, σημειώνει η έκθεση, σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της κρατικής στήριξης.
«Ασφαλώς και διαπιστώνουμε πολύ υψηλές αποτιμήσεις σε ορισμένους τομείς και σε κάποιες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού - στις πιστώσεις, και κάποια πιο ριψοκίνδυνα τμήματα πιστώσεων, σε πολλές αγορές ομολόγων και φυσικά στις αγορές μετοχών - είναι ένα περιβάλλον που έχει υπερεκταθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά οι χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες αποτελούν συνειδητή πρόθεση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Tobias Adrian, επικεφαλής της Διεύθυνσης για τα Νομισματικά και τις Αγορές Κεφαλαίων του Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης