Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αμαρτωλή Deutsche Bank στο στόχαστρο της ΕΚΤ για παραπλάνηση

Η αμαρτωλή Deutsche Bank στο στόχαστρο της ΕΚΤ για παραπλάνηση
Η Deutsche Bank, για άλλη μία φορά, βρίσκεται στο επίκεντρο ακόμα ενός σκανδάλου

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η γερμανική επενδυτική τράπεζα Deutsche Bank, για παραπλάνηση επενδυτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Τα νέα για μη χρηστές και ανοίκειες πρακτικές σε ό,τι αφορά την Deutsche Bank μόνο νέα δεν είναι.
Πολλοί από τους συμβούλους επενδύσεων οι οποίοι ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας φαίνεται πως παραπλάνησαν τους πελάτες τους με σκοπό να τους πουλήσουν επικίνδυνα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Η υπόθεση θυμίζει μια άλλη υπόθεση, με τους ίδιους περίπου πρωταγωνιστές, στις αρχές του 2000, όταν ασφαλιστικές εταιρείες από όλο τον κόσμο πούλησαν επικίνδυνα παράγωγα προϊόντα σε δήμους και μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες.

Για άλλη μία φορά στο επίκεντρο

Ότι η Deutsche Bank, για άλλη μία φορά, βρίσκεται στο επίκεντρο ακόμα ενός σκανδάλου επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος είναι ανησυχητική.
Ο διευθύνων σύμβουλος Christian Sewing προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών, δείχνοντας ότι η εταιρεία έχει αφήσει πίσω της δεκαετίες απερίσκεπτης ανάπτυξης και παραβιάσεων.
Τα τελευταία προβλήματα της γερμανικής τράπεζας αποτελούν μια δοκιμασία για τα στελέχη της και για τη ρυθμιστική αρχή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε τιμωρήσει τον τραπεζικό κολοσσό.
Έχουν αλλάξει πολλά
Πολλά έχουν αλλάξει μετά την οικονομική κρίση.
Από το 2014 και εξής, η ΕΚΤ είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών – αν και η εποπτεία βασίζεται στις τοπικές εποπτικές αρχές των κρατών μελών.
Όμως, η βασική αποστολή της για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες που εποπτεύει διατηρούν τα κατάλληλα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων.
Ο ρόλος της, με άλλα λόγια, είναι ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού τομέα.

Τράπεζα - παραβάτης

Τα τελευταία παραπτώματα της Deutsche Bank δεν είναι ξεκαθαρισμένα, τα καλύπτει ένα ομιχλώδες σκότος.
Η τράπεζα δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για δραστηριότητες γύρω από περιορισμένο αριθμό πελατών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο έλεγχος επικεντρώθηκε αρχικά σε υποκατάστημα της Deutsche Bank στην Ισπανία που πουλούσε swaps και παράγωγα.
Η πίεση προς τις εταιρείες και τους επενδυτές για κέρδη σε μια εποχή αρνητικών αποδόσεων σε ό,τι αφορά τα ομόλογα δίνει κίνητρο στις εταιρείες κινητών χρηματιστηριακών αξιών να εκθέτους τους πελάτες τους σε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο.
Και ενώ Deutsche Bank προσπαθούσε να απομακρυνθεί από τέτοιου είδους δραστηριότητες, άλλο ένα σκάνδαλο έρχεται να τη συνταράξει.
Η έρευνα θα δείξει το μέγεθος του σκανδάλου.
Υπάρχουν επίσης πολλά που διακυβεύονται για την ΕΚΤ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο που ασκούν οι επιτόπιες αρχές.
Το προσωπικό της ΕΚΤ μπορεί να διενεργεί επιτόπιες έρευνες και να αξιολογεί την εταιρική διακυβέρνηση μιας τράπεζας ή την κουλτούρα κινδύνου της
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, αν και επισήμως βασίζεται στην BaFin, τη γερμανική ρυθμιστική αρχή χρηματοδότησης, για την επίβλεψη της Deutsche Bank, η ΕΚΤ είναι κατηγορηματική: Η BaFin δεν κάνει καλά τη δουλειά της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης