Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Schaeuble για το Ταμείο Ανάκαμψης - Χάθηκε χρόνος, «κλειδί» οι σκληρές μεταρρυθμίσεις

Προειδοποίηση Schaeuble για το Ταμείο Ανάκαμψης - Χάθηκε χρόνος, «κλειδί» οι σκληρές μεταρρυθμίσεις
H ΕΕ έχασε πολύτιμο χρόνο για την κατανομή των πόρων
Σχετικά Άρθρα

Αμφιβολίες για τη δυνατότητα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble.
Ο Schaeuble υποστήριξε ότι η αποστολή της ΕΕ για τόνωση των προοπτικών της ανάπτυξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, τίθεται εν αμφιβόλω.
Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ έχασε πολύτιμο χρόνο για την κατανομή των πόρων, ωστόσο το σημαντικό σκέλος είναι η ικανότητα των μελών της να εφαρμόσουν σκληρές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν υπάρχει πρόοδος και αποτελεσματικότητα»

«Υπάρχει έλλειψη σημαντικής προόδου και αποτελεσματικότητας στην εκτέλεση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στα κράτη μέλη» δήλωσε στους Financial Times ο Schaeuble.
«Οι δυσκολίες αυτές με ανησυχούν» πρόσθεσε.
Ο Schaeuble σημείωσε ότι η Ε.Ε. ξόδεψε πολύ χρόνο συζητώντας για το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης και πως θα κατανεμηθούν οι πόροι και όχι τόσο «για τους τομείς στους οποίους πρέπει να επενδυθούν».
«Έπρεπε εδώ και καιρό να είχαμε ορίσει σε ποιους τομείς πρέπει τα κράτη μέλη να επενδύσουν τους πόρους αυτούς –στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ψηφιοποίηση, σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ελπίζω να κατορθώσουμε να το κάνουμε αυτό πιο σύντομα» πρόσθεσε.

Καθυστερούν τα σχέδια των μεταρρυθμίσεων

Οι δηλώσεις Schaeuble έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ για καθυστερήσεις από τα κράτη μέλη, όσον αφορά την υποβολή των λεπτομερών προτάσεών τους σχετικά με την κατανομή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, ο Schaeuble θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί τη σωστή απάντηση στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Σημείωσε ωστόσο την έλλειψη σχεδιασμού για τις μεταρρυθμίσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στην Ιταλία με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Όταν ρωτάει κανείς τι πραγματικά θα γίνει με αυτά τα χρήματα, μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητικές κρίσεις, όπως βλέπουμε στην Ιταλία» ανέφερε ο πρόεδρος της Bundestag.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης