Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για τις μεταλλάξεις covid – Ενθαρρυντικά νέα από τη Regeneron

Παγκόσμιος συναγερμός για τις μεταλλάξεις covid – Ενθαρρυντικά νέα από τη Regeneron
Να μην κλείνουν από τώρα για διακοπές το καλοκαίρι καλεί τους Βρετανούς η κυβέρνηση Johnson
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς αρχίζουν να εντοπίζονται σε ολοένα και περισσότερα κράτη, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα κάθε στρατηγικό σχεδιασμό των κυβερνήσεων να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.
Παράλληλα τίθεται με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία το ερώτημα του κατά πόσο τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και να παρέχουν προστασία στους ανθρώπους, κατόπιν αυτών των μεταλλάξεων.
Η αμερικανική Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους (υπενθυμίζεται πως και η Pfizer είχε αναφέρει πως το εμβόλιο της παρέχει προστασία κατά του βρετανικού στελέχους), αν και παραδέχεται πως η αποτελεσματικότητα του μειώνεται απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική.
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά έχουν ανακύψει και με το εμβόλιο της AstraZeneca και για το κατά πόσο αυτό παρέχει επαρκή προστασία στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, και ενώ η βρετανική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε πολύ σκληρή αντιπαράθεση με την Ευρώπη σχετικά με τις δόσεις εμβολίων που πρέπει να της παραδώσει.
Η ΕΕ απειλεί από την πλευρά της να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αντίποινα για τις καθυστερήσεις της AstraZeneca.
Και ενώ επικρατεί παγκόσμιος προβληματισμός για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού, τα περισσότερα κράτη τελούν υπό περιοριστικά μέτρα, απαγορεύσεις και μαζικά τεστ σε μια προσπάθεια να κρατήσουν υπό έλεγχο τον ιό.
Πάντως, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το Ισραήλ, το οποίο και είναι πρώτο παγκοσμίως σε εμβολιασμούς, καθώς μελέτες δείχνουν ότι μόλις το 0,01% όσων έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, έχει βρεθεί θετικό στον ιό, ενώ όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και  από νέα μελέτη για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 100.032.461 και οι νεκροί σε 2.1449.385
• Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 25.335.606 και σε νεκρούς με 422.583
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 217.664 και τρίτη σε κρούσματα με 8.871.393
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 153.587 και τέταρτο το Μεξικό με 150.273
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 98.723 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.716.228
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.680.101, έκτη η Γαλλία με 3.116.355
• Έβδομη η Ισπανία με 2.593.382 και όγδοη η Ιταλία με 2.475.372
• Ένατη η Τουρκία με 2.435.247 και δέκατη η Γερμανία με 2.154.656
αφδδερφ.JPG
Regeneron: Το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να προστατέψει από τον κορωνοϊό τα άτομα υψηλού κινδύνου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από νέα μελέτη για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3, το κοκτέιλ αντισωμάτων της εταιρείας μπορεί να προστατέψει από τον κορωνοϊό άτομα υψηλού κινδύνου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, αξιολογήθηκε ένα το κοκτέιλ αντισωμάτων (η Regeneron το αποκαλεί παθητικό εμβόλιο) μπορεί να προστατέψει κάποιον από το να μολυνθεί από τον κορωνοϊό όταν νοσεί ένα άλλο άτομο που τον ίδιο νοικοκυριό.
Περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη, που διαπίστωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να προστατέψει κατά 100% από τη συμπτωματική λοίμωξη και κατά 50% από τη λοίμωξη γενικά (δηλ. είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική).
Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε ήδη άδεια έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ ως θεραπεία για ορισμένους ασθενείς με COVID-19 τον Νοέμβριο.
Η Regeneron δήλωσε ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει πλήρη δεδομένα από τη μελέτη το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πόλεμος ΕΕ - AstraZeneca

Στην ΕΕ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην AstraZeneca σχετικά με τον αριθμό των εμβολίων που πρέπει να παραδώσει στην Ένωση η βρετανική φαρμακοβιομηχανία.
Η Ευρώπη απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές των εμβολίων της Pfizer που παράγονται στο Βέλγιο, προς τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο αντιποίνων για τις καθυστερήσεις της AstraZeneca.
H AstraZeneca ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα παραδώσει στην ΕΕ μόνο τις 30 εκατομμύρια δόσεις από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που είχε συμφωνήσει να παραδοθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Ήδη η Κομισιόν κάλεσε τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια επί του ευρωπαϊκού εδάφους να ειδοποιούν την Κομισιόν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες ανάμεσα τους και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπέρ αυτής της τακτικής τάχθηκε και η Γερμανία.
Από την πλευρά της η Μ. Βρετανία εξέφρασε την πεποίθηση πως τόσο η Pfizer όσο και η AstraZeneca θα παραδώσουν τόσο στην ΕΕ όσο και στη Μ. Βρετανία τις ποσότητες εμβολίων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί και συμφωνήσει.

Δυσαρέσκεια

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και για «έλλειψη σαφήνειας» , αναφέροντας πως αύριο Τετάρτη 27/1 θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.
«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα (σ.σ. χθες) είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.
Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη.
Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα» υποστήριξε η κα.Κυριακίδου.
586702.JPG
Διαψεύδει η AstraZeneca ότι δεν είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο της στους άνω των 65

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν το εμβόλιο της να είναι μόλις 8% αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών προχώρησε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με το ύψος των εμβολίων που πρέπει να της παραδώσει.
«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή» ανέφερε εκπρόσωπος της AstraZeneca σε ανακοίνωσή του προς το AFP.
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στις εφημερίδες Bild και Handelsblatt, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι 8% ενώ η Bild,η οποία και αυτή επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Merkel αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Ισχυρή αντίδραση στους ηλικιωμένους

Η AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία, όπως αναφέρει, «δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Πληθαίνουν τα lockdown

Μετά την παράταση του lockdown στη Γερμανία έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προς τη λύση αυτή κινείται και η Γαλλία.
Η Γαλλία, η οποία είχε επιβάλλει από τις 16/1 απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, φέρεται να εξετάζει ένα lockdown αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας και της Ιρλανδίας, εάν δεν καταφέρει να περιορίσει τις μεταλλάξεις του ιού.
Υπενθυμίζεται πως στη Γερμανία, λόγω του lockdown, είναι κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ιατρικού τύπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε lockdown όμως είναι και η Αυστρία, ενώ η Ολλανδία, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες έγιναν εκτεταμένα επεισόδια για τα περιοριστικά μέτρα, από τις 11/1 και για τρεις εβδομάδες έχει κλειστά καταστήματα και σχολεία.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις 5/3, σε lockdown είναι η Πορτογαλία όπως και η Νορβηγία ενώ η Ιταλία έχει έχει χωριστεί σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.

Μ. Βρετανία: Μην κλείνετε ακόμα διακοπές για το καλοκαίρι

Να παρατείνει το lockdown μελετά η κυβέρνηση του Boris Johnson στη Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που επιστρέφει στο τραπέζι ακόμα και το σενάριο του κλεισίματος των συνόρων.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
Μάλιστα, σήμερα 26/1 ο αρμόδιος υπουργός για τους εμβολιασμούς Nadhim Zahawi κάλεσε τους Βρετανούς να μην κλείσουν ακόμα τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Εντός της ημέρας η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει εάν όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, ένα μέτρο που ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
Το BBC μετέδωσε ότι η αξίωση για παραμονή σε απομόνωση σε ξενοδοχείο για 10 ημέρες θα ισχύει για τις αφίξεις από το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αφρικής και της νότιας Αμερικής, όπως και για την Πορτογαλία.
09835.JPG

ΗΠΑ: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις από Μ. Βρετανία, Βραζιλία

Με τους νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού να έχουν ξεπεράσει τους 421.000 και τα κρούσματα να έχουν υπερβεί τα 25 εκατομμύρια, οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες πλέον και με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη Βραζιλία και που θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό.
Όπως έγινε γνωστό, το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους εντοπίστηκε στην Μινεσότα και όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν άντρα που είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία.
Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, έχει εντοπιστεί σε πάνω από 20 Πολιτείες το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Μ. Βρετανία, το οποίο όπως εκτιμούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), θα είναι και αυτό που θα διαδίδεται περισσότερο στη χώρα έως τον Μάρτιο.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες προειδοποιούν ότι πλέον οι καθημερινές δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες και η λειτουργία των σχολείων, είναι πολύ πιο επικίνδυνες μια και οι μεταλλάξεις μπορούν αιφνίδια να αναζωπυρώσουν τον ιό.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Την ίδια στιγμή, εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το καταστροφικό πέρασμα της επιδημίας υπό τη «σκιά» των νέων μεταλλάξεων.
Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανέφερε ότι η εκτίμηση του για 569.000 νεκρούς από την επιδημία έως την 1η Μαΐου, δεν έχει συνυπολογίσει τις νέες μεταλλάξεις του ιού.
Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι έως τα τέλη της εβδομάδας, θα συνυπολογίσουν και αυτήν την παράμετρο, εκτιμώντας πως πιθανότατα θα αλλάξει δραματικά και προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις τους.

Moderna: Αποτελεσματικό το εμβόλιο απέναντι στις μεταλλάξεις

Πάντως η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του ιού, και ιδίως κατά αυτού που έχει εντοπιστεί στη Μ. Βρετανία.
Ωστόσο, αναγνωρίζει πως η αποτελεσματικότητα του προϊόντος της υφίσταται μείωση όταν πρόκειται για το μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και επισημαίνει πως υπάρχει αποτελεσματική προστασία μετά την χορήγηση των δύο δόσεων.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια αναφορά για το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Βραζιλία.

Σε 23 εκατομμύρια Αμερικάνους η πρώτη δόση

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, εκτιμάται ότι περίπου 23 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση των εμβολίων.
Συνολικά έχουν διανεμηθεί στις Πολιτείες περίπου 41,4 εκατομμύρια δόσεις.
Μάλιστα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο στόχος της κυβέρνησης Biden να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του παραμένει.
Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος Biden υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε όλους τους αλλοδαπούς που έχουν επισκεφθεί ή προέρχονται από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες.
0123.JPG
Συναγερμός στην Κίνα ενόψει του νέου σεληνιακού έτους

Παραμένει ο συναγερμός στην Κίνα για την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται σχεδόν από τις αρχές του 2021 σε διάφορες επαρχίες κοντά στο Πεκίνο.
Ήδη οι αρμόδιες αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε μετακινήσεις και συναθροίσεις, έχουν επιβάλλει lockdown και έχουν προχωρήσει σε μαζικά τεστ σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού, ενόψει μάλιστα και των εορτασμών του νέου σεληνιακού έτους, περίοδο κατά την οποία εκατομμύρια Κινέζοι μετακινούνται προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Πάντως, οι φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση της επιδημίας που κατ’επέκταση θα οδηγήσουν και σε νέους περιορισμούς, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της τάξης άνω του 70% στις κρατήσεις σε σχέση με το 2019.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα 25/1 ενημερώθηκε για έναν νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19 και την επιβεβαίωση 82 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, από 124 που ήταν την προηγουμένη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα 69 από τα νέα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.885 ασθενείς με την COVID -19 (+35 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 110 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+1).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.197 μολύνσεων.

Ινδία: Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί, υποχωρούν τα κρούσματα κορωνοϊού

Με ραγδαίους ρυθμούς προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού στην Ινδία, τη στιγμή που εξίσου ταχύτατα αποκλιμακώνεται και ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν 2 εκατομμύρια Ινδοί έχουν εμβολιαστεί μέσα σε 10 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 16/1, όταν και άρχισαν οι εμβολιασμοί.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο της Ινδίας προβλέπει τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το ερχόμενο καλοκαίρι.
Την ίδια στιγμή, μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των κρουσμάτων.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.102 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, να ανέρχονται σε 10.676.838.
Είναι η πρώτη φορά που το άθροισμα των νέων μολύνσεων στην Ινδία έπεσε κάτω από το επίπεδο των 10.000 σε ημερήσια βάση εδώ και αρκετούς μήνες.
Παράλληλα, 117 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 153.587.
468543.JPG
Στο κόκκινο λόγω covid η Βραζιλία - Καταρρέει το σύστημα υγείας

Στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα η Βραζιλία, η οποία βλέπει το σύστημα υγείας σε ορισμένες Πολιτείες να έχει ήδη καταρρεύσει.
Ενδεικτική περίπτωση είναι η πόλη Μανάους στην Πολιτεία της Αριζόνας, όπου τα αποθέματα οξυγόνου στα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα αποθέματα προκειμένου να τα στείλει αεροπορικώς στην πόλη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην επαναληφθούν θάνατοι ασθενών που βρίσκονταν διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ήδη μάλιστα για τους θανάτους αυτούς και για την κατάσταση του συστήματος υγείας στο Μανάους, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε χθες τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του υπουργού Υγείας.

Με προβλήματα οι εμβολιασμοί

Την ίδια στιγμή με προβλήματα πραγματοποιούνται και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση περιμένει από την Κίνα ποσότητα της δραστικής ουσίας του κινέζικου εμβολίου της Sinovac Biotech που η Βραζιλία παράγει στο Ινστιτούτο Butantan.
«Η ποσότητα της δραστικής ουσίας ήδη βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βραζιλία και θα φθάσει τις επόμενες ημέρες» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro.
Κατά το ινστιτούτο Butantan, η ποσότητα αυτή επαρκεί για την παραγωγή περίπου 8,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Sinovac

Πάνω από 217.000 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.816 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 627 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 217.664 νεκρούς επί συνόλου 8.871.393 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Με ήπια συμπτώματα ο πρόεδρος του Μεξικό

Εξίσου δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Μεξικό, με τον πρόεδρο της χώρα, Andres Manuel Lopez Obrador να εξακολουθεί να νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα του ιού.
Το τελευταίο 24ωρο το Μεξικό ανέφερε 8.521 κρούσματα και 659 θανάτους, μετρώντας συνολικά 150.273 νεκρούς επί συνόλου 1.771.740 μολύνσεων.
Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Έλλειψη κλινών ΜΕΘ και στην Χιλή

Ενδεικτικό της έντασης με την οποία το β’ κύμα του κορωνοϊού χτυπά τη Λατινική Αμερική είναι ότι και η Χιλή ανακοίνωσε ότι είναι αντιμέτωπη με έλλειψη κλινών ΜΕΘ για τους ασθενείς με covid.
Δεκάδες ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση χρειάστηκε να διακομιστούν από εστίες της πανδημίας στον βορρά και στον νότο στην κεντρική μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ σε μικρότερες πόλεις.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.068 κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 66 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά στην Χιλή έχουν καταγραφεί 17.999 θάνατοι επί συνόλου 703.178 μολύνσεων.

Κλειστά για το 2021 τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας

Κλειστά για το μεγαλύτερο μέρος του 2021 θα μείνουν τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας όπως ανέφερε η πρωθυπουργός Jacinda Ardern.
Η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως, όμως η χώρα θα επιδιώξει να συνάψει συμφωνίες για μετακινήσεις από και προς τη γειτονική Αυστραλία και άλλες χώρες του Ειρηνικού.
«Με δεδομένους τους κινδύνους στον κόσμο γύρω μας και την αβεβαιότητα για την παγκόσμια διάθεση του εμβολίου αναμένουμε ότι τα σύνορά μας θα επηρεαστούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους
Προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια οι αρχές θα πρέπει είναι βέβαιες είτε ότι οι εμβολιασθέντες δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους, κάτι που δεν είναι ακόμη γνωστό, ή να έχει εμβολιαστεί επαρκές μέρος του πληθυσμού ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εισέρχονται στη Νέα Ζηλανδία με ασφάλεια.
Και τα δύο ενδεχόμενα θα χρειαστούν χρόνο» τόνισε η πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης