Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για Αττική και μεταλλάξεις του κορωνοϊού - Ελπίδες από την κολχικίνη

Συναγερμός για Αττική και μεταλλάξεις του κορωνοϊού - Ελπίδες από την κολχικίνη

Συναγερμός για Αττική και μεταλλάξεις ιού

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα της χώρας αφενός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα αφετέρου για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μια και τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φορούσε μάσκες, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για αυτήν την κοσμοσυρροή, δεδομένου ότι και στην Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνιση της η βρετανική μετάλλαξη του ιού που θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες εξακολουθούν να επισημαίνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τον συνωστισμό, προειδοποιώντας πως όλα κρέμονται σε μια κλωστή και πως κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να υπάρξει ένα νέο, τρίτο κύμα της επιδημίας που μπορεί να ανατρέψει την έως σήμερα θετική εικόνα που καταγράφει η χώρα όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας και να οδηγήσει σε ένα νέο, τρίτο και καταστροφικό lockdown.
Μέχρι στιγμής πάντως η πορεία της επιδημίας αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά, μια και εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται τα κρούσματα, με τους ειδικούς ωστόσο να αναμένουν με αγωνία αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν ποια ήταν η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην επιδημία.
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ενώ υπάρχουν αιτήματα για το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τα χιονοδρομικά κέντρα, κοκ.
Πάντως από σήμερα Δευτέρα 25/1 αλλαγές ισχύουν στον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ταξί και ΙΧ.

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση - Αυστηρά, οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για τη 2η δόση

«Συγκινητική» η προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και «χωρίς» ανεπιθύμητες παρενέργειες, υπογράμμισε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού και της πανδημίας στη χώρα μας η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.
Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
«Αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.
Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.
Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Θεμιστοκλέους: Αποκαταστάθηκε ο ρυθμός παραλαβής εμβολίων - Πάνω από 16.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον αριθμό όσων έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για έναν μέσο όρο άνω των 16.000 εμβολιασμών ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα.
Πρόσθεσε δε, ότι ο ρυθμός παραλαβής των εμβολίων από την Pfizer έχει αποκατασταθεί, καθώς σήμερα παραλάβαμε άλλες 100.000 δόσεις, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου στην Ελλάδα θα έχουν παραδοθεί 1.415.000 δόσεις, όπως έχει συμφωνηθεί εξ αρχής.
Παράλληλα τόνισε «σήμερα πραγματοποιήθηκαν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 17.000.
Συνολικά έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί, ενώ έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού.
Οι 168.809 αφορούν την πρώτη δόση και οι 7800 και τις δύο δόσεις.
Πάνω από 69.000 είναι άνω των 85 ετών και πάνω από 80.000 αφορούν υγειονομικούς.
Πάνω από 10.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.
Σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις από την Pfizer και έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός παράδοσης.
Άλλες 815.000 δόσεις θα παραλάβουμε στα τέλη Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου θα έχουμε 1.415.000 δόσεις.
Από την Astrazeneca αναμένουμε στα τέλη Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και άλλες 330.000 δόσεις στα τέλη Μαρτίου.
Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.
Ο μέσος όρος πάνω που έχουμε είναι πάνω από 16.000 εμβολιασμούς την ημέρα και η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην ΕΕ.
Από τις 20 Ιανουαρίου ανοίξαμε 120 κέντρα σε δομές υγείας και άλλες 70 από τις 8 Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχουν και πάνω από 100 κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα.
Θα το επαναλάβω, ο εμβολιασμός αναπτύσσεται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.
Πριν μία εβδομάδα ήμασταν στις 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα και τώρα ξεπερνάμε τις 16.000.
Εμείς ως χώρα, φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε και τη δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν.
Κάποιες άλλες χώρες ακολούθησαν την τακτική να εμβολιάσουν με την 1η δόση, δίχως να εξασφαλίσουν τη 2η.
Τότε προκαλείται πρόβλημα, όταν παρουσιάζονται καθυστερήσεις.
Σχετικά με το περιστατικό στη μονάδα φροντίδας που είχαν εμβολιαστεί.
Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε χαλάρωση.
Χρειάζονται κάποιες ημέρες για να ενεργήσει το εμβόλιο».


Στους 5.671 οι νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 25/1 436 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 152.412, εκ των οποίων 52,1% άνδρες.

1.JPG
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.863 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.124 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 286 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

2.JPG
Οι 204 (71,3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 1.070 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.671 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.343 (58,9%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

3.JPG
Ταραντίλης: Σε πολύ καλύτερη κατάσταση η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης.
«Η χώρα μας - σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) - εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές.
Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού.
Στη χώρα μας εφαρμόζεται - από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού - αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα» είπε ο κ.Ταραντίλης, αναφέροντας πως «το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι εξελίσσεται ικανοποιητικό το πρόγραμμα εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί.

Πιερρακάκης: Δεν θα μπει κόφτης στα SMS στο 13033 – Εξετάζουμε όμως το χρονόμετρο

Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μπει «κόφτης» στα μηνύματα που μπορεί να στέλνει κανείς στο 13033 αλλά ότι εξετάζονται άλλα μέτρα, όπως ένα είδους «χρονόμετρο» παρείχε ο υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερακκάκης αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο λόγω του ότι λειτουργούσαν τα καταστήματα.
Ο κ.Πιερακκάκης είπε ότι θα υπάρξει μια εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti.
Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033, τονίζοντας πάντως ότι την πρώτη εβδομάδα του «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%.
«Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Τι ισχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Ελπίδες από την κολχικίνη - Σε ποιούς και πότε θα χορηγείται

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για τη χορήγηση της κολχικίνης, ένα γνωστού και φθηνού καρδιολογικού φαρμάκου, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με Covid-19, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.
Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, εφόσον υπάρχει θετικό μοριακό τεστ του ασθενή με κορωνοϊό.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της Covid-19, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν.
Όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας για την κολχικίνη, πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε στις 23/1  και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Σε ποιους θα χορηγείται

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
Η χορήγηση της κολχικίνης θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση.
Κατά τη λήψη του εν λόγω φαρμάκου, απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου 23/1, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.
Η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ, με ή χωρίς υποκείμενο νόσημα.
Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

ΕΟΦ για κολχικίνη

Μόνο σε ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία, θα χορηγείται η κολχικίνη σε ασθενείς της νόσου covid-19, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ειδικότερα, ο ΕΟΦ, σχετικά με τον τρόπο διάθεση του φαρμάκου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από 1 Φεβρουαρίου - Κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές

Στις τάξεις τους για δια ζώσης μαθήματα επιστρέφουν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Μόνη εξαίρεση οι κόκκινες περιοχές στις οποίες θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

  • Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
  • Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Τα μέτρα πρόληψης σε Γυμνάσια και Λύκεια

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Τέλος, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης