Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης (αναπ. ΥΠΟΙΚ): Περίπου 370.000 επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Σκυλακάκης (αναπ. ΥΠΟΙΚ): Περίπου 370.000 επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,5 δις ευρώ, σε 10 με 15 ημέρες οι πληρωμές είπε ο κ.Σκυλακάκης
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως 360.000 με 370.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν τελικά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, υποστηρίζοντας πως το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 1,5 δις ευρώ.
Παράλληλα ο κ.Σκυλακάκης υπογράμμισε πως οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα αρχίσουν μέσα στην εβδομάδα και ότι θα ολοκληρωθούν στις επόμενες 10-15 ημέρες.
«Έχουν γίνει πολλές αιτήσεις, αλλά πολλές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση ενώ είχαν αύξηση τζίρου στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να μην τη δικαιούνται.
Θα είναι γύρω στις 360.000 με 370.000 οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την επιστρεπτέα 5 και το συνολικό κόστος της θα είναι στα 1,5 δισ. ευρώ» ανέφερε μιλώντας στο Real FM ο κ.Σκυλακάκης.

Θα αλλάξει ο τρόπος στήριξης

Ο κ.Σκυλακάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της μια σειρά από εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, αν και σημείωσε πως θα αλλάξει ο τρόπος στήριξης του όσο προχωράμε προς το τέλος της κρίσης.
«Θα χρησιμοποιήσουμε μια ποικιλία εργαλείων γιατί έχουμε και μια μεγάλη ποικιλία επιχειρήσεων.
Καταρχάς θα έρθει το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων με επιδότηση πάγιων δαπανών, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 3 εκατ. ευρώ αφού αφαιρεθούν οι προηγούμενες ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις.
Θα έρθει σήμερα η διάταξη στη Βουλή.
Η επιδότηση θα αφορά μεταξύ άλλων σε ΔΕΚΟ, ενέργεια, ενοίκια, μισθοδοσία αφαιρουμένων των αναστολών» είπε ο κ.Σκυλακάκης.

Είμαστε πολύ καλύτερα από άλλους Ευρωπαίους για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα React-EU.
Ήδη από το React- EU που είναι 1,6 δισ. ευρώ για εφέτος το 1 δισ. ευρώ θα το αξιοποιήσουμε για χρηματοδότηση άμεση, για ανάγκες άμεσες που έχουμε τώρα στην Επιστρεπτέα 5.
Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ελληνικό πρόγραμμα έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα, είναι σε καλό επίπεδο, σε πολύ καλύτερο από τα προγράμματα άλλων χωρών και εμείς θα καταθέσουμε σήμερα μια διάταξη με την οποία θα αρχίσει η απορρόφηση με δικό μας ρίσκο σε σειρά προγραμμάτων που θα ξεκινήσουν άμεσα.
Δηλαδή από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να εντάσσουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουμε μεγάλη πιθανολόγηση ότι θα ενταχθούν στο τελικό σχέδιο και θα αρχίσουμε να τα χρηματοδοτούμε και να τα προχωρούμε» υποστήριξε ο κ.Σκυλακάκης.

Δάνεια

«Φέτος έχουμε βάλει στον προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ συν 1,3 δισ. ευρώ από δάνεια.
Τα δάνεια θα πάνε αποκλειστικά για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων και πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να τα απορροφούμε προς τα μέσα του χρόνου.
Οι επιδοτήσεις που είναι απευθείας χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό θα αρχίσουν νωρίτερα και θα πάνε σε πολλά και διαφορετικά έργα» είπε ο κ.Σκυλακάκης αναφέροντας ενδεικτικά, το Εξοικονομώ- Αυτονομώ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, για ψηφιακά έργα, για έργα υποδομής για προγράμματα κατάρτισης.

Σε θετικό έδαφος από Απρίλιο - Μάιο

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «θεωρώ ότι θα επιστρέψουμε σε θετικό έδαφος από Απρίλιο, Μάιο και μετά».
«Κλειδί είναι να τηρήσουμε τα μέτρα όσο μπορούμε για να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό και έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε εμείς τα μέτρα εξατομικευμένα» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης