Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με χαμηλές προσδοκίες στις διερευνητικές η Ελλάδα - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Ντολμά Μπαχτσέ

Με χαμηλές προσδοκίες στις διερευνητικές η Ελλάδα - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Ντολμά Μπαχτσέ

Πολλά έχουν αλλάξει σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον 60ο γύρο των διερευνητικών επαφών το 2016

Σχετικά Άρθρα

(upd3) Περίπου 3,5 ώρες διήρκησε η συνάντηση της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στο Ντολμά Μπαχτσέ για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και σε γκρίζες ζώνες.
Παράλληλα έθεσε θέμα εναέριου χώρου και ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.
Αναμένεται η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο επόμενος γύρος επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Χαμηλά οι προδοκίες

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς ήταν εξαρχής χαμηλές, καθώς η Τουρκία επιμένει ότι προς συζήτηση με την Ελλάδα θα πρέπει να είναι όλα τα θέματα (από την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών μέχρι και την μουσουλμανική ελληνική κοινότητα), ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κουβάρι θα πρέπει να πιαστεί από εκεί που σταμάτησε το 2016 και ότι το μόνο θέμα για διάλογο είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα).
Ως επί το πλείστον οι σημερινές επαφές θεωρούνται ως μια αναγνωριστική πτήση των εκατέρωθεν προθέσεων.
Οι προσδοκίες για κάποια θεαματική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μικρές, ενώ οι Έλληνες διπλωμάτες καλούνται να διαχειριστούν προσεκτικά την κατάσταση καθώς κάνεις δεν αποκλείει την προσπάθεια της Άγκυρας να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συζήτηση επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Αθήνα.

Ταραντίλης: Καμία συζήτηση αναφορικά με την εθνική κυριαρχία μας - Γνωστές οι θέσεις Σαμαρά

Πιστή στη θέση της όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία εμφανίζεται η ελληνική πλευρά.
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αναφέρε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με καλή τη πίστει τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την εθνική κυριαρχία μας.
Υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο σχέδιο για την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την αγορά των μαχητικών
Rafale σημειώνοντας ότι η παραλαβή των 6 πρώτων αεροσκαφών θα γίνει τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις (διαβάστε εδώ) του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για τις διερευνητικές επαφές.
«Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό» είπε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση του Βερολίνου για τις διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει».
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Maria Adebahr και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, βρέθηκε και πάλι στην Άγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών.
Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους.
Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η Adebahr.

Τι άλλαξε από τον 60ο γύρο

Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει μετά τον 60ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε το 2016.
Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες για κοινή ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο αλλά και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει στα χέρια της το παράνομο αλλά υπαρκτό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για κοινή ΑΟΖ.
Επίσης, έχει προηγηθεί ένα καυτό καλοκαίρι με τους δύο στόλους να έχουν πάρει επί μήνες θέσεις μάχης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό που φαίνεται πως έχει προκαλέσει προβληματισμό στην τουρκική πλευρά είναι η εκλογή του Joe Biden στην αμερικανική προεδρία.
O Biden κρατά σκληρή γραμμή αναφορικά με τους ρωσικούς S400 και απειλεί την Τουρκία μέσω του νέου υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, με επέκταση κυρώσεων και σε άλλους τομείς (πέραν της αμυντικής βιομηχανίας της) όπως είναι η ενέργεια, οι φαρμακευτικές ύλες, η γεωργία κλπ.
Την ίδια στιγμή, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει -επί του παρόντος- αρκεστεί σε… προειδοποιητικές βολές κατά της Τουρκίας καθώς εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και κυρώσεις που θα ισοδυναμούν με πραγματική στήριξη προς την Ελλάδα.

Οι δύο ομάδες

Στις δυο κορυφές του τραπεζιού όπου διεξήχθη ο 61ος γύρος των διερευνητικών ανάμεσα στις δυο πλευρές κάθισαν δυο έμπειροι διπλωμάτες. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης. Ένας διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία καθώς συμμετέχει στις διερευνητικές συζητήσεις από το 2010. Βαθύς γνώστης των ελληνοτούρκικων θεμάτων έχει διατελέσει και διοικητής της ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το 1999 έως το 2004.
Apostolidis.jpg
Απέναντί του βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Sedat Önal. Βρίσκεται στο διπλωματικό σώμα από το 1999 και γνωρίζει από τις θέσεις που είχε καλά την ελληνική διπλωματία. Αποφεύγει της εθνικιστικές κορώνες και θεωρείται ένας πολίτικος με έντονο ευρωπαϊκό προφίλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, παρών στις διερευνητικές επαφές αναμένεται να είναι και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια της Τουρκίας να δώσει εκείνη τον τόνο στις συζητήσεις.
Sedat_Önal.jpg
Σημειώνεται πως οι διερευνητικές επαφές πραγκατοποιήθηκαν στο κτήριο εντός του εμβληματικού οθωμανικού παλατιού του Ντολμά Μπαχτσέ, που χρησιμοποιεί η τουρκική προεδρία για διεθνείς επαφές.
Οι διερευνητικές επαφές έχουν αυστηρά εμπιστευτικό χαρακτήρα.
Η κάθε πλευρά κρατάει τα δικά της πρακτικά -σημειώσεις για την ακρίβεια- χωρίς να γνωρίζει η μία τι γράφει η άλλη, ούτε βέβαια δεσμεύεται από τους όποιους ισχυρισμούς της.
dierevnitikes.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης