Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Προτιμότερο ένας ιός να είναι 50% βαρύτερος, παρά 50% μεταδοτικότερος - Μακροχρόνιες οι συνέπειες

Γώγος: Προτιμότερο ένας ιός να είναι 50% βαρύτερος, παρά 50% μεταδοτικότερος - Μακροχρόνιες οι συνέπειες

"Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες", ανέφερε ο Χ. Γώγος

Είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος, — γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του ιού.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως «μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωικά αντισώματα».

Οι τρεις μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του ιού από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, δήλωσε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας πως υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται.
Ωστόσο, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων.
Συμπλήρωσε ότι έχει εντοπισθεί μέχρι τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία.
Κατά τον ίδιο, «από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχυτέρα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο».

Η χρήση μάσκας

Η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη, υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Όπως ανέφερε, «πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται.
Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία».

Μακροχρόνιες συνέπειες

«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα, σημείωσε ο κ. Γώγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης