Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν αλλαγές στην κατάρτιση του καταλόγου των «φορολογικών παραδείσων»

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν αλλαγές στην κατάρτιση του καταλόγου των «φορολογικών παραδείσων»

Οι χώρες της ΕΕ χάνουν συνολικά 140 δισ. δολάρια ετησίως από φόρους λόγω του ισχύοντος καθεστώτος διασυνοριακής φορολόγησης – Καταγγελία για την αφαίρεση από τον κατάλογο των νησιών Κέιμαν

Σχετικά Άρθρα

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση των μεθόδων τις οποίες χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταρτίσει τον κατάλογο με τους φορολογικούς παραδείσους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.
Το ισχύον σύστημα επί του παρόντος θεωρείται ότι προκαλεί σύγχυση και είναι αναποτελεσματικό, με αποτέλεσμα τα κράτη – μέλη να χάνουν συνολικά 140 δισ. δολάρια από φόρους.
Το ψήφισμα, εγκρίθηκε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 με 587 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 46 αποχές και ουσιαστικά ολοκληρώνει τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη (20/1) το απόγευμα με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κομισιόν.

Ατελής

Ο κατάλογος «φορολογικών παραδείσων» της ΕΕ, που καταρτίστηκε το 2017, είχε μέχρι σήμερα «θετικό αντίκτυπο», αλλά δεν κατάφερε να «ανταποκριθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του», με τις δικαιοδοσίες που περιλαμβάνονται σήμερα στον κατάλογο να καλύπτουν λιγότερο από το 2% των παγκόσμιων απωλειών φορολογικών εσόδων», επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους οι ευρωβουλευτές.

Διαδικασία

Ταυτόχρονα προτείνουν αλλαγές που θα κάνουν τη διαδικασία καταχώρισης ή διαγραφής μιας χώρας πιο διαφανή, συνεπή και αμερόληπτη.
Επίσης όπως επισήμαναν πρέπει να προστεθούν κριτήρια για να διασφαλιστεί ότι περισσότερες χώρες θα θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, αλλά και να αποτραπεί η αφαίρεση των χωρών από τη μαύρη λίστα πολύ βιαστικά.
Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να ελεγχθούν για να εντοπίσουν εάν εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά φορολογικού παραδείσου και εκείνα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να θεωρούνται επίσης φορολογικοί παράδεισοι.

Καταδίκη

Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής για Φορολογικά Θέματα, Paul Tank, δήλωσε:
«Δηλώνοντας ότι ο ευρωπαϊκός κατάλογος φορολογικών παραδείσων “προκαλεί σύγχυση και είναι αναποτελεσματικός”, το Κοινοβούλιο λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Ενώ ο κατάλογος μπορεί να αποτελεί ένα καλό εργαλείο, τα κράτη - μέλη ξέχασαν κάτι κατά τη σύνταξή της: τους πραγματικούς φορολογικούς παραδείσους.
Η αλήθεια είναι ότι η λίστα δεν γίνεται καλύτερη, χειροτερεύει.
Το Γκέρνσεϊ, οι Μπαχάμες και τώρα τα νησιά Κέιμαν είναι μόνο ορισμένοι από τους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους που τα κράτη μέλη έχουν αφαιρέσει από τη λίστα.
Αρνούμενες να αντιμετωπίσουν σωστά τη φοροαποφυγή, οι εθνικές κυβερνήσεις στερούν από τους πολίτες τους ποσό άνω των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φόρους.
Ειδικά στο τρέχον πλαίσιο, αυτό είναι απαράδεκτο» σημείωσε.

Νησιά Κέιμαν

Ο ίδιος επισήμανε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα την πρόσφατη αφαίρεση των νήσων Κέιμαν και ζητά περισσότερη διαφάνεια και αυστηρότερα κριτήρια καταχώρισης κρατών στη λίστα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στους άλλους, πρέπει επίσης να κοιτάξουμε και τον εαυτό μας στον καθρέφτη.
Η εικόνα δεν είναι όμορφη.
Οι χώρες της Ε.Ε. είναι υπεύθυνες για το 36% των φορολογικών παραδείσων», κατέληξε.

Διεύρυνση πεδίου

Το Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι το κριτήριο για να κριθεί εάν το φορολογικό σύστημα μιας χώρας είναι δίκαιο ή όχι πρέπει να διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες πρακτικές και όχι μόνο προτιμησιακούς φορολογικούς συντελεστές.
Το γεγονός ότι τα νησιά Κέιμαν μόλις αφαιρέθηκαν από τη «μαύρη λίστα», ενώ εφαρμόζει πολιτική φορολογικού συντελεστή 0%, είναι απόδειξη γι’ αυτό, λένε οι ευρωβουλευτές.
Μεταξύ άλλων προτεινόμενων μέτρων, το ψήφισμα επομένως αναφέρει ότι όλες οι φορολογικές αρχές με εθνική δικαιοδοσία που επιβάλλουν μηδενικό συντελεστή φόρου εταιρειών ή χωρίς φόρους επί των κερδών των εταιρειών θα πρέπει να τοποθετούνται αυτόματα στη «μαύρη λίστα».

Αυστηρότερα κριτήρια 

Η αφαίρεση από τη μαύρη λίστα δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μόνο τροποποιήσεων στο εκάστοτε φορολογικό σύστημα, λένε οι ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας ότι για παράδειγμα τα νησιά Κέιμαν και οι Βερμούδες καταργήθηκαν μετά από «ελάχιστες» αλλαγές και «αδύναμα μέτρα επιβολής».
Επομένως, το ψήφισμα ζητεί να είναι αυστηρότερα τα κριτήρια ελέγχου.

Δικαιοσύνη - Διαφάνεια

Όλες οι τρίτες χώρες πρέπει να αντιμετωπίζονται και να ελέγχονται δίκαια χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι η τρέχουσα λίστα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει.
Η έλλειψη διαφάνειας με την οποία καταρτίζεται και ενημερώνεται αυξάνει αυτές τις αμφιβολίες.
Άρα, ζητούν να επισημοποιηθεί η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου μέσω ενός νομικά δεσμευτικού πλαισίου έως το τέλος του 2021 και αμφισβητούν εάν ένας άτυπος φορέας όπως η Ομάδα του Κώδικα Συμπεριφοράς είναι σε θέση ή κατάλληλη για την ενημέρωση της «μαύρης λίστας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης