Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές πετρελαίου, παρά τις κυρώσεις

Ιράν: Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές πετρελαίου, παρά τις κυρώσεις
Το Ιράν έχει καλέσει τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015
Σχετικά Άρθρα

Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και οι πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου σε ξένους αγοραστές έχουν φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν.
Ο Bijan Namdar Zangeneh δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία αλλά είπε ότι οι εξαγωγές του αργού πρόσφατα αυξήθηκαν "σημαντικά" παρά τις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το 2018 όταν η κυβέρνηση του πρώην Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία.
«Πετύχαμε το υψηλότερο ρεκόρ εξαγωγών προϊόντων διύλισης στην Ιστορία της πετρελαϊκής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της περιόδου του εμπάργκο», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου του, το SHANA.
Βρισκόμενο σε καθεστώς κυρώσεων, το Ιράν τείνει να μην δημοσιεύει επίσημα στοιχεία για τις εξαγωγές πετρελαίου και συναφών προϊόντων, βασικό στήριγμα της οικονομίας του.
Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου ανήλθαν στα 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018, αλλά μειώθηκαν στα 300.000 βαρέλια την ημέρα το 2020, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε δεδομένα που αφορούν δεξαμενόπλοια.

Συμμόρφωση δηλώνει το Ιράν σε περίπτωση της άρσης των κυρώσεων

Το Ιράν έχει καλέσει τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 που συνήφθη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα συμμορφωθεί και πάλι πλήρως με τη συμφωνία που περιορίζει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων.
Αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Biden έχουν πει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα βιαστεί να λάβει απόφαση για να επανενταχθεί στη συμφωνία.
«Εάν αρθούν οι κυρώσεις, θα επιστρέψουμε στην αγορά πιο δυνατοί από πριν, και γρηγορότερα από το αναμενόμενο", δήλωσε ο Zanganeh. «Δεν ανησυχώ για τις αγορές που χάθηκαν».
«Ο εχθρός και ο Trump ήθελαν να χαθούμε και να πεθάνουμε, οι εξαγωγές μας να εκμηδενιστούν», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «είμαστε όμως ζωντανοί και εργαζόμαστε με περισσότερη ελπίδα για την οικοδόμηση της χώρας».
Στο παρελθόν, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα ήταν μεγάλοι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου. Το Νέο Δελχί και η Σεούλ έχουν αναστείλει τις αγορές ενώ επίσημα στοιχεία από την Κίνα καταγράφουν επίσης περιορισμένες εισαγωγές από το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης