Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Κομισιόν): Η ΕΕ θα αντλήσει 100 δισ. ευρώ από τις αγορές «στο τέλος της άνοιξης»

Gentiloni (Κομισιόν): Η ΕΕ θα αντλήσει 100 δισ. ευρώ από τις αγορές «στο τέλος της άνοιξης»

Στόχος είναι η άντληση πόρων για την καταβολή της προχρηματοδότησης 13% των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να αξιοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να αντλήσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο «τέλος της άνοιξης» προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προκαταβολικές πληρωμές για την υλοποίηση των 27 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης από την πανδημία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία, Paolo Gentiloni την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο Gentiloni υπογράμμισε ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι σημαντικοί μήνες όσον αφορά την αξιολόγηση της Επιτροπής για το πώς καθεμία από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ επιθυμεί να διαχειριστεί τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, η οποία στη συνέχεια θα εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στο πλαίσιο του Eurogroup.
«Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η κάθε χώρα θα λάβει προκαταβολή το 13% των πόρων που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο που θα έχει καταθέσει», δήλωσε η Gentiloni στους δημοσιογράφους.
«Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της άνοιξης, η Επιτροπή θα αντλήσει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους εν λόγω πόρους... με στόχο την εκταμίευση της προχρηματοδότησης του 13% για κάθε χώρα το εθνικό σχέδιο της οποίας έχει εγκριθεί», είπε. 

Εκταμιεύσεις

Περαιτέρω εκταμιεύσεις θα συνεχιστούν, ενδεχομένως δύο φορές το χρόνο, κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς τα εθνικά σχέδια που έχουν κατατεθεί τηρούνται με βάση συμφωνημένα χρονικά ορόσημα και στόχους - μια προϋπόθεση που θα αξιολογεί η Επιτροπή πριν από κάθε νέο γύρο εκταμιεύσεων.
Προκειμένου να εγκριθούν τα σχέδια για την εκταμίευση των πόρων, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα οι πόροι θα κατευθυνθούν για το μετασχηματισμό των οικονομιών σε κατεύθυνση περαιτέρω ψηφιοποίησης των οικονομιών καθώς και αυτές να καταστούν περισσότερο «πράσινες», επίσης θα μειώσουν εν γένει τα διοικητικά βάρη και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα ανά χώρα τα οποία η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει στις κατά καιρούς μεμονωμένες συστάσεις της.

Προϋποθέσεις

Μέχρι στιγμής, μόνο 17 χώρες της ΕΕ έχουν αποστείλει στην Επιτροπή προς έγκριση τα εθνικά του σχέδια για να διαπιστωθεί πόσο εκπληρώνονται τα ανωτέρω κριτήρια, πριν υποβληθούν επίσημα στα τέλη Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο.
Ο Gentiloni υπογράμμισε ότι καταγράφηκε «βούληση» μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ όσον αφορά την ανάγκη να συμμορφωθούν τα σχέδια με τα κριτήρια της ΕΕ,
«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να το μετατρέψουμε τα εθνικά σχέδια σε στόχους, ορόσημα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις»..

Μηνύματα

«Χρειαζόμαστε ειδικά δύο πράγματα: το πρώτο είναι να εκπέμψουμε σαφή μηνύματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Επιτροπή σε κάθε κράτος-μέλος με τη μορφή συγκεκριμένων συστάσεων που εκδόθηκαν το 2019 και το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των έργων για τα οποία χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκοί πόροι», σημείωσε.
Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια.
Θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινού δανεισμού και θα αποπληρωθεί σε ορίζοντα 30ετίας, ξεκινώντας από το 2026, με περίπου 13-15 δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστος εξυπηρέτησης των δανείων ετησίως, επισήμανε η Gentiloni.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης