Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αύξηση της ζήτησης πάνω από 10% βλέπει στην Ελλάδα η Τιτάν

tags :
Αύξηση της ζήτησης πάνω από 10% βλέπει στην Ελλάδα η Τιτάν

ΗΠΑ, Ελλάδα, Α. Ευρώπη τα κλειδιά της ανάπτυξης - Ελκυστικοί αριθμοδείκτες κερδοφορίας

Ο όμιλος τσιμεντοβιομηχανιών ΤΙΤΑΝ αναμένει αύξηση 10% της ζήτησης λόγω της εκκίνησης των μεγάλων έργων στην Ελλάδα και την ίδια περίοδο η μετοχή της σημειώνει σχεδόν την ίδια άνοδο. Θα έλεγε κανείς ότι, οι επενδυτές προεξοφλούν κατά κάποιο τρόπο τις εξελίξεις, ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι, ο Τιτάνας είναι πολυεθνική με σημαντικές εξαγωγές και παρουσία σε ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, ως εταιρεία, o Tιτάνας είναι κυκλική μετοχή η οποία επωφεληθεί περισσότερο απο το γύρισμα των οικονομιών και τους ταχύτατους εμβολιασμούς.

Ο όμιλος Τιταν, όπως προαναφέρθηκε, είναι καλά τοποθετημένος στις ΗΠΑ, έτσι τα σχέδια της νέας διακυβέρνησης του προέδρου J. Biden για τις υποδομές ευνοούν την περαιτέρω ενίσχυση στα μεγέθη μιας διαχείρισης που ήδη εμφανίζει προοπτικές.
Σε συνδυασμό με την άνοδο των έργων στην Ευρώπη, λόγω του Ταμείο Ανάκαμψης, η σημερινή κεφαλαιοποίηση της πολυεθνικής εταιρείας διαμορφώνεται σε ελκυστικά επίπεδα σε σύγκριση τόσο με τις εγχώριες κεφαλαιοποιήσεις όσο και με τις ομοειδείς επιχειρήσεις του κλάδου.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα η ζήτηση τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να σημειώνει αύξηση καθώς ξεκινούν τα μεγάλα έργα (Γραμμή Μετρο 4, αεροδρόμιο Καστελίου, αυτοκινητόδρομος Ε65, Ελληνικό).

Ελκυστικοί αριθμοδείκτες

Όπως θα δούμε, τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς συγκρινόμενα μ αυτά των ΗΠΑ έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν και πιθανότατα να εμφανίσουν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης μόλις επανεκκινηθεί η οικονομία. Συγκεκριμένα, στην αγορά της Ελλάδας (συν την αγορά της Δυτικής Ευρώπης) ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 177,4 εκατ. ευρω και λειτουργικά κέρδη Ebidta 16,4 εκατ. ευρώ το λειτουργικό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται στο 9,2%.
Την ίδια περίοδο, στο πρώτο εννιάμηνο το λειτουργικό περιθώριο κέρδους – σε επίπεδο ομίλου ανερχόταν σε 19% (229 εκατ. ευρώ κέρδη Εbidta, πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ) και στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα 19,8% ( 141,4 εκατ. ευρώ, 714,6 εκατ. ευρώ πωλήσεις)
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία, η αγορά λαμβάνει ώθηση από την ζήτηση νεόδμητης κατοικίας, αλλά και απο τα έργα υποδομών ενω ο κλάδος των εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων καταγράφει κάμψη λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών.
Τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν – τα οποία δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σύντομα – ωθούν την αγορά κατοικίας και οι πιο δυνατές περιοχές είναι η Φλόριντα και οι Μεσοατλαντικές Πολιτείες τόσο στις κατοικίες, όσο και στα έργα υποδομών.
Ακόμα πιο ελκυστικοί δείκτες κερδοφορίας διαμορφώνονται στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς με κύκλο εργασιών 196,6 εκατ. ευρώ και κέρδη Ebidta 72,7 εκατ. ευρώ το λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας να εκτινάσσεται σε 36,9%.
Περισσότερο δύσκολες είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία – Αίγυπτος) εξαιτίας και των δυσμενέστερων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά της Αίγυπτου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης