Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η παρακαταθήκη του Donald Trump στην οικονομία, τις αγορές, την απασχόληση και το εμπόριο

tags :
ΗΠΑ: Η παρακαταθήκη του Donald Trump στην οικονομία, τις αγορές, την απασχόληση και το εμπόριο
Η υγειονομική κρίση της πανδημίας και οι συνέπειές της στην οικονομία εξανέμισαν τα όποια κέρδη της πολιτικής Trump, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα

Έλαβε και επίσημα τέλος η προεδρία του Donald Trump την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 και οι ΗΠΑ ανοίγουν νέα σελίδα στην Ιστορία τους, με τον 74χρονο Ρεπουμπλικανό να αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημόσιας συζήτησης.
Τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο μεγιστάνας του real estate και διασημότητα βρέθηκε επανειλημμένως στο στόχαστρο εχθρών και φίλων για τη -κατά γενική ομολογία- παράδοξη και αντισυμβατική φύση των επιλογών του και ιδιαίτερο στυλ διακυβέρνησης το οποίο θέλησε να ασκήσει.
Ποια είναι η πραγματική «παρακαταθήκη» της διακυβέρνησης Trump στην αμερικανική οικονομία;
Ποιες ακριβώς ήταν οι βασικές πολιτικές που ασκήθηκαν από το 2016 έως το 2020 και πώς επηρεάστηκαν από αυτές ΑΕΠ, χρηματιστήριο, αγορά εργασίας και εμπόριο όπως αποτιμήθηκαν από το BBC, το Reuters και το Zerohedge
Φυσικά, στα παρακάτω στοιχεία σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι συνέπειες στην οικονομία την υγειονομική κρίσης της πανδημίας, η οποία επί της ουσίας εξάλειψε σημαντικό μέρος της προόδου της αμερικανικής οικονομίας από το 2016 έως το 2019.

ΑΕΠ

Μέχρι και την εκδήλωση της πανδημίας, η οικονομία των ΗΠΑ κατέγραφε καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με την περίοδο της διακυβέρνησης Obama.
Ωστόσο, το β’ τρίμηνο του 2020, το αμερικανικό ΑΕΠ δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, από το οποίο δεν έχει ανακάμψει πλήρως.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία «έτρεξε» με 33% στο γ’ τρίμηνο του 2020 -μετά την πτώση «βουτιά» – ρεκόρ του β’ τριμήνου- η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα κρίσης επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται περισσότερο στην αγορά εργασίας.

Wall Street

Η προεδρία Trump χαρακτηρίστηκε με την εκτίναξη της αποτίμησης των αμερικανικών μετοχών, με τους δείκτες της Wall Street να πραματοποιούν διαδοχικά ρεκόρ.
Μάλιστα, η ανοδική τάση δεν ανακόπηκε ούτε την περίοδο της πανδημίας, καθώς με εξαίρεση το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, ευημερία των αγορών διατηρήθηκε αμετάβλητη.
Σ’ αυτό σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε η συντονισμένη δράση κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας για την υιοθέτηση δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών στήριξης της οικονομίας, πρόκειται για μέτρα που παρείχαν σημαντική ώθηση στις μετοχές των εισηγμένων του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ανεργία

Λίγο πριν την πανδημία του κορωνοϊού, η αμερικανική αγορά εργασίας διέθετε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων πέντε ετών (3,5% τον Φεβρουάριο).
Μέχρι και πριν από την υγειονομική κρίση, είχαν δημιουργηθεί 6,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας -αριθμός ωστόσο μικρότερος σε σχέση με τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας του Barack Obama (7 εκατ. θέσεις εργασίας).
Κατά την υγειονομική κρίση, ο δείκτης ανεργίας εκτινάχθηκε στο 14,7% (Απρίλιος του 2020), το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ‘30, ενώ χάθηκαν περισσότερες από 20 εκατ. θέσεις εργασίας.
Έκτοτε, η ανεργία έχει υποχωρήσει σημαντικά στο 7,9%, ενώ έχουν ανακτηθεί περισσότερες από τις μισές χαμένες θέσεις εργασίας του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου.

Αποδοχές

Το ύψος των πραγματικών αποδοχών των εργαζόμενων (προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό) διατηρούταν σε σταθερά ανοδική τροχιά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών της προεδρίας Τραμπ (2016 – 2019). Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του 2019, βρισκόταν στο +2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε άρδην την περίοδο του κορωνοϊού, ως απόρροια της βαθιάς ύφεσης και της ελεύθερης πτώσης της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, με την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οι μισθοί των Αμερικανών έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται, απέχοντας όμως από τα προ-κρίσης επίπεδα.

Φτώχεια

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, το 2019 το ποσοστό φτώχειας είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50, ενώ είχε καταγράψει την υψηλότερη ετήσια πτώση από το 1966.
Καθώς τα στοιχεία για το 2020, τα οποία αφορούν και την περίοδο του της πανδημίας, δεν έχουν καταστεί ακόμη διαθέσιμα, οι αναλυτές αναμένουν σημαντική αύξηση, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της εκτίναξης της ανεργίας και του ποσοστού αυτών που δεν μπορούν να καταβάλλουν ενοίκιο είτε να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού δανείου.

Εμπορικές σχέσεις

Το σύνθημα «Η Αμερική Πρώτα» επέφερε επί Trump μια ριζική στροφή της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής, με την επιβολή δασμών σε μια σειρά παραδοσιακών εμπορικών εταίρων της Ουάσιγκτον, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να εισπράξει το 2019 δασμούς, συνολικού ύψους 79 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών δεκαετιών.
Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το συγκεκριμένο ποσό δεν επιβάρυνε μόνο τις ξένες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως τα αμερικανικά νοικοκυριά, τα οποία κλήθηκαν να «χρηματοδοτήσουν» ένα μεγάλο μέρος αυτών των δασμών μέσω της κατανάλωσης.
Για παράδειγμα, ένα μέσο νοικοκυριό εκτιμάται ότι κατέβαλε έως και 1.000 δολάρια ετησίως σε δασμούς, μέσω της αύξησης των τιμών σε μια σειρά εισαγόμενων αγαθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης