Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Tα πρόσωπα - κλειδιά στην κυβέρνηση Biden

HΠΑ: Tα πρόσωπα - κλειδιά στην κυβέρνηση Biden
Ο Biden είναι αποφασισμένος να αλλάξει άμεσα την πολιτική του προκατόχου του Donald Trump

Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο, το επιτελείο του Λευκού Οίκου και άλλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις της κυβέρνησής του έχει επιλέξει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, εν όψει της σημερινής ορκωμοσίας του.
Ο Biden είναι αποφασισμένος να αλλάξει άμεσα την πολιτική του προκατόχου του Donald Trump, γεγονός που αποτυπώνεται στα πρόσωπα που προτείνει να στελεχώσουν την κυβέρνησή του.

Τα πρόσωπα - κλειδιά

 • Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA): William Burns. Έχει υπηρετήσει 33 χρόνια ως διπλωμάτης των ΗΠΑ, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικεύεται σε θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής και υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.
 • Υπουργός Δικαιοσύνης:Merrick Garland. Δικαστής ομοσπονδιακού εφετείου από το 1997, ο Γκάρλαντ είχε προταθεί από τον Obama για τον Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2016, αλλά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών που είχαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, αρνήθηκε να εξετάσει την υποψηφιότητά του σε μια χρονιά που θα διεξάγονταν προεδρικές εκλογές.
 • Υπουργός Εμπορίου: Gina Raimondo. Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ και δικηγόρος με εμπειρία στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών έχει καθιερώσει με επιτυχία προγράμματα εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού στην πολιτεία της.
 • Υπουργός Εργασίας: Marty Walsh Εκλεγμένος δήμαρχος της Βοστώνης το 2013, ο Γουόλς έχει υποστηρίξει τόσο την πρόταση για 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο όσο και για την γονική άδεια μετ΄αποδοχών. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αυξηθεί η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.
 • Υπουργός Εξωτερικών: Antoni Blinken. Ο επί σειρά ετών έμπιστος του Biden υπήρξε δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Obama
 • Υπουργός Οικονομικών: Janet Yellen. Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού για τους εργαζόμενους και τα θέματα ανισότητας. Θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου, αν επικυρωθεί ο διορισμός της.
 • Υπουργός Άμυνας: Lloyd Ostin. Στην κυβέρνηση Obama ο Ostin ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που έδρευαν στη Μέση Ανατολή. Θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αν η Γερουσία επικυρώσει τον διορισμό του. Αποστρατεύτηκε το 2016 και θα χρειαστεί να εξασφαλίσει εξαίρεση από το Κογκρέσο καθώς αποστρατεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για να αναλάβει κυβερνητική θέση είναι επτά.
 • Υπουργός Μεταφορών: Pete Buttigieg. Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, της Ιντιάνα, υπήρξε ένας από τους αντιπάλους του Μπάιντεν στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. Θα είναι επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός.
 • Υπουργός Γεωργίας: Tom Vilsack. Υπήρξε υπουργός Γεωργίας επί Obama και κυβερνήτης της Αϊόβα από το 1999 ως το 2007
 • Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης: Marcia Fudge. Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2008. Αν εγκριθεί ο διορισμός της, η Fudge θα είναι η δεύτερη Αφροαμερικανή στο τιμόνι του συγκεκριμένου υπουργείου.
 • Υπουργός Παιδείας: Miguel Cardona. Η κίνηση του Biden να προτείνει τον Cardona, ο οποίος είναι επίτροπος εκπαίδευσης για το Κονέτικατ και πρώην καθηγητής, ικανοποιεί την δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου να επιλέξει έναν επαγγελματία εκπαιδευτικό για να ηγηθεί αυτού του υπουργείου.
 • Υπουργός Εσωτερικών: Den Haaland. Η Δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου από το Νιού Μέξικο --από το 2019-- θα είναι η πρώτη ιθαγενής υπουργός και η πρώτη που θα ηγείται του υπουργείου αυτού, που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους των τεράστιων, ομοσπονδιακών εκτάσεων (περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης των ΗΠΑ), αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές των Ινδιάνων.
 • Υπουργός Ενέργειας:Jennifer Granholm. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μίσιγκαν, από το 2003 ως το 2011. Το 2009, όταν ο Biden ήταν αντιπρόεδρος του Obama, συνεργάστηκε με το γραφείο του για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών στη διάρκεια της κρίσης του 2008.
 • Υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων: Denis McDonough.Υπήρξε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας.
 • Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας: Alejandro Mayorkas. Ο γεννημένος στην Κούβα δικηγόρος θα είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός και ο πρώτος μετανάστης που θα ηγηθεί του υπουργείου, αν εγκριθεί ο διορισμός του. Ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Ιθαγένειας και Μετανάστευσης επί προεδρίας Obama, ο Μayorkas ηγήθηκε της εφαρμογής του προγράμματος "Ονειροπόλοι" (Dreamers), που επιτρέπει στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.
 • Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών: Xavier Becerra. Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια υπήρξε μέλος του Κογκρέσου. Αν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, ο Becerra θα γίνει ο πρώτος ισπανόφωνος που θα ηγηθεί του υπουργείου. Το 2009, ο Beccera ως μέλος του Κογκρέσου είχε μετάσχει ενεργά στη διαδικασία να προώθησης του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης Obama γνωστού ως "Obamacare".
 • Πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς:Gary Gensler. Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο Gensler υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Προσθεσμιακής Αγοράς από το 2009 ως το 2014 και από τον Νοέμβριο ηγείται της μεταβατικής ομάδας που σύστησε ο Biden για να επιβλέπει το πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
 • Συντονιστής για τον κορωνοϊό: Jeff Zients. Ο Zients θα τεθεί επικεφαλής μιας επιχείρησης χωρίς προηγούμενο για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου συντονίζοντας τις προσπάθειες πολλών και διαφορετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
 • Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας:Jake Sullivan. Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Biden όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Obama, ο Sullivan υπηρέτησε ως αναπληρωτής προσωπάρχης της πρώην υπουργού Εξωτερικών Hillary Clinton.
 • Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου: Ron Klain. Επί σειρά ετών σύμβουλος του Biden με εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Έμπολα, ο Κlain επιλέχτηκε ως προσωπάρχης υπεύθυνος για την προεδρική ατζέντα.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης