Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα να αποζημιωθούν όπως οι επενδυτές που έχασαν τα κεφάλαια τους σε προνομιούχες ή ομολογιακά των ισπανικών Cajas – Να πληρωθούν μέσω καταβολής υψηλών τόκων - Μια λύση που πρέπει να εξεταστεί…

 Οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα να αποζημιωθούν όπως οι επενδυτές που έχασαν τα κεφάλαια τους σε προνομιούχες ή ομολογιακά των ισπανικών Cajas – Να πληρωθούν μέσω καταβολής υψηλών τόκων -  Μια λύση που πρέπει να εξεταστεί…
(upd2)Οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα να αποζημιωθούν όπως οι επενδυτές που έχασαν τα κεφάλαια τους σε προνομιούχες μετοχές ή ομολογιακά των ισπανικών Cajas.
Οι έλληνες πρώην και νυν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων έχουν υποστεί μια τεράστια οικονομική ζημία εξαιτίας του αναξιόχρεου ελληνικού κράτους.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου το πολιτικό σύστημα έδειξε εμφανή αδυναμία διαπραγμάτευσης στην Ισπανία αναζητούν λύσεις για να αποζημιώσουν τους κατόχους προβληματικών προϊόντων των περιφερειακών τραπεζών Cajas που εθνικοποιήθηκαν.
Η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις  με τις Βρυξέλλες ώστε να αποζημιωθούν οι επενδυτές – αποταμιευτές που αγόρασαν επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με προνομιούχες μετοχές  ή ομολογιακά τα οποία κατέρρευσαν και οι μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματα τους.
Η  ισπανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμβιβαστική λύση ώστε ενώ θα υποστούν ένα haircut  οι κάτοχοι των ομολογιακών εν συνεχεία θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.
Ωστόσο το ζήτημα και οι λύσεις που προκρίνονται είναι αμφιλεγόμενες καθώς δεν γίνεται διάκριση μεταξύ επαγγελματιών επενδυτών και μικροεπενδυτών.
Η πρόταση που έχει κατατεθεί  στον Joaquín Almunia, Επίτροπο της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, είναι
Αρχικά οι  κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών θα υποστούν ένα haircut 50% με 70%  επί της ονομαστικής αξίας  και εν συνεχεία θα  αποζημιωθούν με πολύ υψηλούς τόκους  σε τέσσερα έως έξι χρόνια.
Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα με τα φυσικά πρόσωπα τους ομολογιούχους.
Στην Ισπανία έχουν εκδοθεί 30 δις ευρώ τραπεζικά προϊόντα τα οποία πωλήθηκαν  σε ιδιώτες αποταμιευτές πριν από την κρίση από τις μικρές ισπανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την  Barclays, το 60% των ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών πελατών, εκτός Santander και BBVA.
Πολλοί πελάτες τραπεζών έχουν ήδη προσφύγει στην δικαιοσύνη, ενώ Luis de Guindos, υπουργός Οικονομικών, έχει ήδη δηλώσει ότι ήταν λάθος ότι οι προνομιούχες μετοχές πωλούνταν  σε ιδιώτες επενδυτές.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι και οι κρατικοποιημένες Ισπανικές τράπεζες θέλουν να αποζημιωθούν οι πελάτες τους.
Η Bankia που κατέρρευσε, έχει περίπου  3 δισ. σε εκδόσεις προνομιούχων  μετοχών τις οποίες κατέχουν  80.000 πελάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης