Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόεδρος ΗΠΑ: Ποιες οι απολαβές και τα ισόβια προνόμια της πιο ισχυρής θέσης στον κόσμο

Πρόεδρος ΗΠΑ: Ποιες οι απολαβές και τα ισόβια προνόμια της πιο ισχυρής θέσης στον κόσμο
Ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της θητείας του έχει απολαβές και αρκετά προνόμια που για απλούς, καθημερινούς ανθρώπους παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας
Σχετικά Άρθρα

Λιγότερο από ένα 24ωρο απομένει για να ολοκληρωθεί η μετάβαση της εξουσίας των ΗΠΑ.
Από αύριο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εκτός από την πιο ισχυρή θέση του κόσμου και τα ηνία της υπερδύναμης, θα παραλάβει και μια σειρά από προνόμια, που απολαμβάνει ο εκάστοτε πρόεδρος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι stand by 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα έχοντας πλήρη ενημέρωση για το τι γίνεται σε κάθε μήκος και πλάτος της γης.
Για τον πρόεδρο δεν υπάρχουν διακοπές, ενώ για όλη τη θητεία του έχει λυμένο το ζήτημα της διαμονής του μιας και κατοικεί εντός του Λευκού Οίκου.
Όσο για την αμοιβή του, αυτή φτάνει τα 400.000 δολάρια.

Ο διπλασιασμός των προεδρικών αποδοχών το 2001

Μέχρι το 2001 ο ετήσιος μισθός του προέδρου ήταν 200.000 δολάρια.
Τότε το Κογκρέσο ψήφισε τον διπλασιασμό τον αποδοχών του.
Τα 400.000 δολάρια διατηρούνται ως ετήσιος μισθός μέχρι και σήμερα.
Βέβαια ο πρόεδρος δεν εισπράττει μόνο τα 400.000 δολάρια αλλά και κάποια έξτρα χρήματα τα οποία έχουν ως εξής:

  • 50.000 δολάρια για τα προσωπικά του έξοδα
  • 100.000 δολάρια κάθε χρόνο για τα ταξίδια του
  • 19.000 δολάρια ως επίδομα διασκέδασης

Πάντως ο εκάστοτε πρόεδρος πληρώνει κάθε χρόνο φόρους για τον μισθό που λαμβάνει.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα επιδόματα μιας και αυτά είναι σε αφορολόγητο καθεστώς.
Άλλη μία κληρονομιά είναι τα κλειδιά της εξοχικής προεδρικής κατοικίας, στο Camp David που βρίσκεται στο βουνό Κάουκτειν του Μέριλαντ

Ειδικό πακέτο «διακόσμησης»

Άλλο ένα ειδικό πακέτο που λαμβάνει ο εκάστοτε πρόεδρος αφορά τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου.
Έτσι λοιπόν η κάθε νέα προεδρική οικογένεια λαμβάνει 100.000 δολάρια που έχουν σχέση με την εσωτερική διακόσμηση του Λευκού Οίκου.
Στην περίπτωση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump τα 100.000 δολάρια αποδείχθηκαν «ψίχουλα», καθώς σύμφωνα με το NBC ξόδεψε 1,75 εκατ. δολάρια για τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου.
Την ίδια ώρα την εκάστοτε προεδρική οικογένεια εξυπηρετούν 100 άτομα (σεφ, σερβιτόροι, κηπουροί, υδραυλικοί, προσωπικό των Μυστικών Υπηρεσιών)

Οι μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις του ο εκάστοτε πρόεδρος έχει στη διάθεση του το Air Force One, το οποίο είναι ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 747-200B.
Μάλιστα το Air Force 1 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ορκωμοσίας προέδρου Lindon Johnson αμέσως μετά τη δολοφονία του John F. Kennedy.
Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στη διάθεσή του την προεδρική λιμουζίνα - η αποκαλούμενη «τέρας» -(το... θωρηκτό που ήρθε μαζί με τον Obama στην Αθήνα), η οποία έχει σχεδιαστεί για να αντέχει ακόμα και πυραυλική επίθεση, καθώς και το ελικόπτερο Marine One.
Στην πραγματικότητα είναι δύο ελικόπτερα ένα μεγάλο και ένα μικρό, τα επομονομαζόμενα Sikorsky VH-3D Sea King και VH-60N «White Hawk».

Διασκέδαση

Eπειδή η απλή, καθημερινή διασκέδαση είναι λίγο... ακριβοθώρητη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο υπάρχει αίθουσα για bowling και κινηματογράφου.
Ο κινηματογράφος βρίσκεται στην αίθουσα Ρούσβελτ.

Η εξασφάλιση εφ' όρου ζωής

Τα προνόμια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν σταματούν με το τέλος της θητείας του .
Με βάση την αμερικανική νομοθεσία όταν τελειώσει η προεδρική θητεία ο κάθε απερχόμενος πρόεδρος λαμβάνει τη λεγόμενη προεδρική σύνταξη.
Αυτή φτάνει τα 200.000 δολάρια κάθε χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το «The Richest», τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πρόεδροι από τους προηγούμενους 44 είχαν δωρίσει το μισθό τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ο ένας είναι ο John F. Kennedy (1961-63) και ο άλλος ο Herbert Hoover (1929-1933).

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης