Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η κυβέρνηση Conte επιβιώνει «τραυματισμένη» από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία

Ιταλία: Η κυβέρνηση Conte επιβιώνει  «τραυματισμένη» από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία
Ανεξάρτητοι γερουσιαστές θα στηρίζουν την κυβέρνηση Conte ενώ το κόμμα του Matteo Renzi Italia Viva, δήλωσε ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία - Επί ξυρού ακμής με κυβέρνηση μειοψηφίας η χώρα 
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte αναμένεται να επιβιώσει της δοκιμασίας της ψήφου στη Γερουσία την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2021 καθώς μια ομάδα ανεξάρτητων γερουσιαστών ανταποκρίθηκε στην έκκληση της κυβέρνησης να μην οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ωστόσο, είναι πιθανό η κυβέρνηση να διασωθεί εξαιτίας της αποχής και να μην λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων γεγονός που σημαίνει ότι στην ουσία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
 
Αποχή

Αυτό θα καθιστούσε δύσκολη τη νομοθέτηση μέτρων κυρίως στην οικονομία και θα καταστήσει το Conte ευάλωτο σε μελλοντικές κοινοβουλευτικές δοκιμασίες σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες κρίσεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi πυροδότησε την πολιτική κρίση όταν το κόμμα του Italia Viva αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό την περασμένη εβδομάδα για τον χειρισμό της πανδημίας και την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης.
Η πρώην υπουργός γεωργίας της Italia Viva, Teresa Bellanova, δήλωσε ότι το «ομόφωνο συναίσθημα» των γερουσιαστών του ήταν ότι πρέπει να απόσχουν από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Το spead στα ομόλογα

Το κόμμα του Matteo Renzi θα απέχει από την ψηφοφορία στη Γερουσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, και αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση.
«Τώρα φαίνεται πολύ απίθανο το Conte να χάσει την εξουσία», δήλωσε ο Lorenzo Pregliasco, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων και πολιτικών αναλύσεων YouTrend.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει την πρόταση εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα έχει την πλειοψηφία», σημειώνει
Οι αναλυτές της Citi ανέφεραν σε σημείωμα ότι η νίκη του Conte θα περιόριζε spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, ενώ μία αιφνίδια ήττα του Conte θα προκαλούσε εκτόξευσή του.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών ο Conte θα διαθέτει 157 ψήφους, τέσσερις λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία των 321 εδρών.

Μελλοντική ενδυνάμωση

Προσπαθώντας να δελεάσει κεντρώους και φιλελεύθερους Γερουσιαστές, έχει υποσχεθεί να ανανεώσει την πολιτική ατζέντα που θα εφαρμόσει και να ανασχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ήθελε να εκσυγχρονίσει την Ιταλία και να επιταχύνει την εφαρμογή ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν χάσει την απόλυτη πλειοψηφία την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, περισσότεροι Γερουσιαστές από τον χώρο του κέντρου θα ενταχθούν στο στρατόπεδο του με την πάροδο του χρόνου και θα ενισχύσουν τη θέση του.

www.bankingnews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης