Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Απαιτείται άμεση και ισχυρή δημοσιονομική στήριξη

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Απαιτείται άμεση και ισχυρή δημοσιονομική στήριξη
Δυνατό δολάριο και ισχυρή δημοσιονομική στήριξη θέλει η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen

Δυνατό δολάριο και ισχυρή δημοσιονομική στήριξη θέλει η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας
Ειδικότερα, όπως δήλωσε η νέα Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται σαρωτική παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης μέσα από το νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας. 
«Ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος ούτε εγώ προτείνουμε το πακέτο μέτρων των 1,9 τρισεκ. δολ. χωρίς να έχουμε λάβει υπόψη το δημόσιο χρέος της χώρας.
Αλλά τώρα, με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Yellen.
«Πιστεύω ότι τα οφέλη θα υπερτερούν κατά πολύ του κόστους, ειδικά αν ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ιδιαιτέρα δυσχερή θέση εδώ και καιρό. 
Ωστόσο, εάν η βοήθεια σε ανθρώπους που αγωνίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ο στόχος, τότε το 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια δεν είναι αρκετά κοντά» πρόσθεσε. 

Για το δολάριο

Η Yellen θεωρεί πως η αγορά θα πρέπει να καθορίσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Όπως ανέφερε, τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου.
«Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ένα αδύναμο νόμισμα για να κερδίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Βέβαια, αυτό το παραγνωρίζει το γεγονός πως το δολάριο ΗΠΑ έχει εξασθενήσει.
Πράγματι, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι θέσεις short έναντι του δολαρίου έχουν διπλασιαστεί από τη στιγμή που η νομισματική πολιτική της Fed είναι «βασισμένη στην αγορά».
Εάν, πάντως, η Yellen θέλει πραγματικά ένα ισχυρό δολάριο, θα πρέπει να ενεργοποιήσει την καμπύλη απόδοσης των ομολόγων.

Για τη φορολογία και την Κίνα

Σε ερώτηση για την πιθανότητα η κυβέρνηση Biden να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές ώστε να μπορέσει να αποφύγει πιθανή διόγκωση του χρέους, η νέα υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της φορολογίας έως ότου η οικονομική δραστηριότητα αποκατασταθεί πλήρως.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την Κίνα πολύ σημαντικό εμπορικό εταίρο, κάτι που σηματοδοτεί στροφή στην αμερικανική εμπορική πολιτική, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε πάρει τον δρόμο του προστατευτισμού.

Πακέτο μέτρων

Το προτεινόμενο πακέτο ενισχύσεων περιλαμβάνει 415 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών και την εκτέλεση του προγράμματος των εμβολιασμών όσν αφορά την πανδημία, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για άμεσες ενισχύσεις στα νοικοκυριά και 440 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις και κοινότητες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
Πολλοί Αμερικανοί θα λάβουν άμεσες χρηματικές ενισχύσεις 1.400 δολαρίων, πέραν των επιταγών των 600 δολαρίων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που πέρασε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.
Η συμπληρωματική ασφάλιση ανεργίας θα αυξηθεί επίσης στα 400 δολ την εβδομάδα από τα τρέχοντα 300 δολ. την εβδομάδα και θα επεκταθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Η επισημαίνει επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρέπει να ανοικοδομηθεί «ώστε να δημιουργεί περισσότερη ευημερία για μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και να διασφαλίζει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε μια ολοένα ανταγωνιστικότερη παγκόσμια οικονομία».
Η Yellen αναμένεται να αντικαταστήσει τον νυν υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin εάν επικυρωθεί η υποψηφιότητά της από τη Γερουσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης