Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η στροφή της Τουρκίας στην ΕΕ και οι διερευνητικές με Ελλάδα - Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί ο Erdogan έχει κάθε λόγο να αναζητεί φίλους

Η στροφή της Τουρκίας στην ΕΕ και οι διερευνητικές με Ελλάδα - Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί ο Erdogan έχει κάθε λόγο να αναζητεί φίλους
To σκεπτικό της Τουρκίας φαίνεται πως είναι «ή θα καθίσετε στο τραπέζι όπως το στρώνει ο Cavusoglu ή θα πάμε σε αδιέξοδο» για το οποίο θέλει εκ των προτέρων να επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Η στροφή της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεγονός και συνδέεται άμεσα τόσο με την αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ που σηματοδοτεί η νίκη του Joe Biden όσο και με τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας που κάνουν «απαγορευτικές» ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλλει κυρώσεις για τους S-400, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία προειδοποίησε τους Τούρκους επιχειρηματίες για επέκταση των κυρώσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Με δεδομένη και την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει αρχίσει να προσεγγίζει τις Βρυξέλλες και να… φιλοτεχνεί προφίλ μιας ευρωπαϊκής και φιλειρηνικής χώρας.
Άλλωστε εντός της εβδομάδας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell, και μία ημέρα αργότερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί ο Erdogan έχει κάθε λόγο να αναζητεί φίλους;

Με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas στην Άγκυρα, τα γερμανικά ΜΜΕ απαντούν στο ερώτημα: Γιατί ο Erdogan έχει κάθε λόγο να αναζητεί φίλους;
«Χωρίς περισσότερα χρήματα από τη Δύση και χωρίς διευρυμένη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, απειλείται η Τουρκία με κρατική χρεοκοπία» αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑΖ.
«Οι νέοι τόνοι της Άγκυρας οφείλονται κυρίως στο ότι βρίσκεται υπό πίεση. Η οικονομική κατάσταση είναι άθλια (…)
Επιπλέον ολοκληρώνεται η προεδρία Trump (…)
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων, τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμόσει γρήγορα ο Biden.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει τον Erdogan από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος επί Barack Obama (…)
Ο ίδιος ήθελε να δει τον Erdogan να αποχωρεί από την πολιτική σκηνή “όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά μέσω εκλογών”.
Όλα αυτά δίνουν στον Erdogan κάθε λόγο να αναζητά φίλους» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.

Αποποίηση ευθυνών

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να προκαταβάλει τις εξελίξεις και ενδεχόμενο ναυάγιο στις διερευνητικές, η Τουρκία έχει αρχίσει να στρώνει το έδαφος για την… αποποίηση ευθυνών.
Σε κάθε ευκαιρία, Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας για παράλογες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ βάζουν στο τραπέζι όλα τα θέματα: υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα επιμένει ότι η ατζέντα είναι μονοθεματική και αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Αυτή η… διάσταση απόψεων βαραίνει ιδιαίτερα το κλίμα στις διερευνητικές.
To σκεπτικό της Τουρκίας φαίνεται πως είναι «ή θα καθίσετε στο τραπέζι όπως το στρώνει ο Cavusoglu ή θα πάμε σε αδιέξοδο» για το οποίο θέλει εκ των προτέρων να επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα.

Παγίδες στις διερευνητικές

Ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου δεν συνιστά τίποτα περισσότερο από ένα βήμα σε έναν δρόμο δύσβατο και με αρκετές παγίδες.
Υπάρχουν σημεία που η Ελλάδα και η Τουρκία βλέπουν υπό πολύ διαφορετικό πρίσμα και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος.
Αρχικά, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως οι συνομιλίες πρέπει να επανεκκινήσουν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016.
Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι προς συζήτηση είναι μόνο η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).
Στον αντίποδα, η Άγκυρα επιθυμεί μια επανατοποθέτηση των πιονιών στη διπλωματική σκακιέρα και βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα πρωτίστως την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Ωστόσο, οι Τούρκοι έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να εισαγάγουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στη συζήτηση, κάτι που, ωστόσο, δεν συζητήθηκε ποτέ, λόγω της άρνησης της ελληνικής αντιπροσωπείας να το κουβεντιάσει.
Άλλωστε, οι διερευνητικές επαφές είναι ένα φόρουμ στο οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει όποια άποψη επιθυμεί, αλλά επί της ουσίας συζήτηση γίνεται μόνο για όσα συμφωνούν ρητώς και οι δύο πλευρές.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χρεωθεί το ναυάγιο στις συζητήσεις με την Τουρκία, δεδομένων και των πιέσεων που δέχεται από τη Γερμανία για επίλυση των διμερών ζητημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης