Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Σχεδιασμός για ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι θα αλλάξει στα ταξίδια

Κομισιόν: Σχεδιασμός για ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι θα αλλάξει στα ταξίδια

 Ο κάτοχος του πιστοποιητικού δεν θα εντάσσεται στις κατηγορίες «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισίον

Σχετικά Άρθρα

Να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021 καλεί τα κράτη – μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.
Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει την ανάγκη καθορισμού ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα χρησιμοποιούνται στα υγειονομικά συστήματα της Ε.Ε.

Τι αλλάζει

Τέτοιου είδους πιστοποιητικά -σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αποκαλύπτει το προσχέδιο της Κομισιόν- θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα της καραντίνας ή των υποχρεωτικών τεστ σε περίπτωση ταξιδιού, καθώς πλέον ο κάτοχος δεν θα εντάσσεται στις κατηγορίες «υψηλού κινδύνου».
Το προσχέδιο της Κομισιόν, το οποίο δεν αποκλείεται να αλλάξει έως την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών – μελών την προσεχή Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, επέρχεται εν μέσω της αναζωπύρωσης του ιού στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και των νέων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Ελληνική πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αερομεταφορές είχε αρχικά προωθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των μετακινήσεων των πολιτών, ιδίως εν όψει της τουριστικής σεζόν.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, στην ελληνική πρόταση φαίνεται ότι ανθίσταται αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Γερμανία, η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική στην υιοθέτηση ενός αντίστοιχου πιστοποιητικού.
Όσον αφορά τον στόχο των εμβολιασμών, το προσχέδιο της Κομισιόν προβλέπει τα εξής:

  • Έως τον Μάρτιο, τουλάχιστον το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ηλικιών άνω των 80 ετών.
  • Έως το καλοκαίρι, το 70% του ενήλικου γενικού πληθυσμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Κομισιόν, ακόμη κι αν εγκριθούν από τη Σύνοδο Κορυφής, δεν καθίστανται υποχρεωτικές από τα κράτη - μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης