Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Eurogroup στοχεύει σε καλύτερο συντονισμό για την ανάκαμψη - Δοκιμάζεται από την πανδημία η συνοχή της ευρωζώνης

Το Eurogroup στοχεύει σε καλύτερο συντονισμό για την ανάκαμψη - Δοκιμάζεται από την πανδημία η συνοχή της ευρωζώνης
Καλύτερο συντονισμό για την ανάκαμψη από την κρίση επιδιώκει το Eurogroup

 

(Upd) Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν στο σημερινό 18/1 Eurogroup το πώς να σχεδιάσουν καλύτερα και να συντονίσουν τα οικονομικά τους σχέδια για την ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προειδοποιεί από την πλευρά της ότι η πανδημία ενισχύει τις οικονομικές ανισότητες εντός της ζώνης του ευρώ.

«Θα εξετάσουμε το σχέδιο της Ε.Ε. για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του COVID-19 και θέλουμε να το κάνουμε αυτό χωρίς αποκλεισμούς και προς όφελος όλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe.
Σε έγγραφο της η Κομισιόν προειδοποιεί εξάλλου ότι η πανδημία οδηγεί τις υπερχρεωμένες χώρες ακόμα πιο βαθιά στο χρέος και αυξάνει τα προβλήματα σε τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα ή η απασχόληση.
Αυτές οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης αυξάνουν τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες κρίσεις και μειώνουν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με κοινοτικά κεφάλαια αναμένεται να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, αναφέρει η Κομισιόν.

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Καταλύτης για την ανάπτυξη η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων - Στόχος η αύξηση των επενδύσεων

Το Eurogroup, στη σημερινή 18/1 συνεδρίασή του, συζήτησε δύο σημαντικά ζητήματα: την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών που προκάλεσε ή ενέτεινε στην Ευρωζώνη η υγειονομική κρίση, καθώς και τις προτεραιότητες για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην άμβλυνση των οικονομικών ανισορροπιών και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίτευξη υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Καταλύτης για την οικονομική μεγέθυνση η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Επισήμανε, δε, ότι καταλύτης για την οικονομική μεγέθυνση θα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας.
Τόνισε ακόμα ότι η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα μέτρα ανάκαμψης απαιτείται να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, διότι εάν γίνει πρόωρα θα εκτροχιάσει την ανάταξη των εθνικών οικονομιών, ενώ εάν γίνει καθυστερημένα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισορροπίες.
Κατά τη συζήτηση για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν και θα κινητροδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Τι περιλαμβάνει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε ορισμένους από τους τομείς στους οποίους εστιάζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών κεφαλαίου.
«Επίσης, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις, και ιδίως στις ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες θεωρούμε καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μειωθεί το επενδυτικό κενό της οικονομίας μας και να διασφαλιστεί ότι ορισμένες προϋπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ανεργία ή τη δυνητική ανάπτυξη θα αντιμετωπιστούν και δεν θα βαθύνουν εξαιτίας της σημερινής κρίσης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Regling (ESM): Οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις - Η πανδημία θα επηρεάσει σοβαρά την οικονομία της ευρυζώνης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό 18/1 Eurorgroup συζήτησαν τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών τους σχεδίων καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να ταλανίζουν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα σε όλες τις χώρες της ζώνης, εντείνοντας τις οικονομικές ανισορροπίες.
Για μια σημαντική συζήτηση των υπουργών Οικονομικών για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών σε διατηρήσιμη βάση, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), C. Regling μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Κάποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο, τα προγράμματα υποστήριξης έχουν στόχο ακριβώς αυτό, να αμβλύνουν τον αντίκτυπο βοηθώντας τις πιο ευάλωτες χώρες», ανέφερε ο Regling.
Σημείωσε εξάλλου ότι στο παρελθόν αυτές οι ανισορροπίες είχαν προκαλέσει προβληματισμό στις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους κάτι που δεν επαναλήφθηκε αυτή την φορά.
«Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορικές από την κρίση του χρέους μια δεκαετία νωρίτερα».
Σήμερα οι χώρες είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες, έχουν γίνει μεγάλες προσαρμογές από τις χώρες της Ευρωζώνης, ανέφερε.
Επισήμανε εξάλλου ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
«Παραμένουμε σε εγρήγορση - καλούμε όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, αυτή η κρίση θα επηρεάσει σοβαρά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».


Η συνοχή της ευρωζώνης δοκιμάζεται από την πανδημία

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε βουτιά την ανάπτυξη και έχει εκτροχιάσει το χρέος των ήδη εύθραυστων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, σε μια δοκιμασία για τη συνοχή των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Η απόκλιση στις μακροοικονομικές επιδόσεις των χωρών της ευρωζώνης οδήγησε σχεδόν στην κατάρρευσή της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.
Μεγάλες προσπάθειες προσαρμογής έγιναν από τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες, με τίμημα σκληρές και μη δημοφιλείς πολιτικές λιτότητας.
Η οικονομική κρίση και οι νέες ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία οδήγησαν και πάλι την ευρωζώνη σε φουρτούνες, αν και αυτή τη φορά φαίνεται πιο ενωμένη σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.
Το θέμα ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης -μέσω τηλεδιάσκεψης- των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).
«Η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες που υπήρχαν πριν από την κρίση.
Οι χώρες που έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις είναι οι περισσότερο πληττόμενες.
Υπάρχει ένας εμφανής κίνδυνος οι ανισότητες αυτές να επιβραδύνουν την ανάκαμψη», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Η ανησυχία αφορά κυρίως τα ποσοστά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, καθώς και των επισφαλών δανείων που απειλούν τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η Γερμανία βυθίστηκε σε ιστορική ύφεση την περασμένη χρονιά, αλλά την περιόρισε σε βουτιά 5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η Γαλλία αναμένεται να καταγράψει πτώση σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη.
Η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις.
Αυτές οι χώρες πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας και επέβαλαν πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού την άνοιξη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις οικονομίες τους καθώς εξαρτώνται ιδιαίτερα από τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών, αυτών που που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Αύξηση χρέους

Ως εκ τούτου, εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος.
Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε δημόσιο έλλειμμα 10,5% για τη Γαλλία το 2020 και 12,2% για την Ισπανία, συγκριτικά με 6% για τη Γερμανία.
Πολύ μακριά από το όριο του 3% του ΑΕΠ, που ορίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 116% του ΑΕΠ στη Γαλλία και το 160% στην Ιταλία, συγκριτικά με λίγο πάνω από το 70% για τη Γερμανία και το 60% για την Ολλανδία.
Παρά τις προστριβές, η Γερμανία και μαζί άλλες χώρες με χαμηλό ποσοστό χρέους, η λεγόμενη ομάδα των φειδωλών, δέχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι την πρωτοφανή έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Κόκκινες γραμμές ξεπεράστηκαν, με την Κομισιόν να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να χαλαρώσουν το ζωνάρι για να επανεκκινήσει η ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας ότι οι αστοχίες δεν οφείλονταν αυτή τη φορά στην υποτιθέμενη χαλάρωση του Νότου.
Ωστόσο, η διαχείριση αυτής της αύξησης χρέους απασχολεί το Eurogroup το οποίο συζήτησε τις πολιτικές για την έξοδο από την κρίση, για την οποία υπάρχουν ελπίδες ότι θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο.
Ορισμένοι θέλουν έτσι την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Θα αρχίσουμε να το συζητάμε μεταξύ μας από αυτή τη χρονιά, σίγουρα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά T. Breton.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το όριο του χρέους που έχει οριστεί το 60% του ΑΕΠ «δεν έχει πλέον νόημα σήμερα» διότι «ακόμα και με ανάπτυξη, γνωρίζουμε ότι χρειάζονται χρόνια και χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να μπορούν να πληρούμε και πάλι τα κριτήρια αυτά».
«Ζήσαμε δύο φορές σε 10 χρόνια κρίσεις, οι οποίες κανονικά ενσκήπτουν μία φορά ανά αιώνα, οφείλουμε να ξανασκεφτούμε τους δημοσιονομικούς μας κανόνες», σχολίασε επίσης ο Z. Leao, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» με «διαφορετικές απόψεις πάνω στο ζήτημα αυτό».
«Δεν ζούμε μια επανάληψη του 2011» όταν ο Βορράς και ο Νότος ήταν βαθιά διχασμένοι στην κρίση, εκτίμηση ο F. Wahter, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ostrum Asset Management.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συνεισφορά της Κίνας στις γερμανικές εξαγωγές είναι πολύ πιο ασθενής απ’ ό,τι ήταν» εκείνη την εποχή όταν είχε επιτρέψει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να ξεφύγει από τις δυσκολίες των ομολόγων της.
«Η γερμανική οικονομία είναι πιο εξαρτώμενη από αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη» και άρα «βραχυπρόθεσμα, κανέναν δεν τον συμφέρει να παίξει το παιχνίδι της σύγκρουσης».

(Πρώτη ενημέρωση 18:45)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης