Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχάζει η Νορβηγία για τους θανάτους ηλικιωμένων μετά τον εμβολιασμό

Καθησυχάζει η Νορβηγία για τους θανάτους ηλικιωμένων μετά τον εμβολιασμό

Ανησυχίες παγκοσμίως πυροδότησε ο θάνατος 33 ανθρώπων στη χώρα άνω των 75 ετών, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί – Οι νορβηγικές αρχές αποδίδουν το γεγονός σε υποκείμενα νοσήματα

Σχετικά Άρθρα

Οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας επισημαίνουν ότι δεν διατίθενται στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τους θανάτους ηλικιωμένων, που εμβολιάστηκαν για την Covid-19, και του εμβολίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2021.
Ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκου σε ανακοίνωσή του απαντά στους φόβους που πυροδότησε ο θάνατος 33 ανθρώπων στη χώρα άνω των 75 ετών, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποια σύνδεση.

Ανησυχία

Οι αρχικές αναφορές από τη Νορβηγία προκάλεσαν ανησυχία καθώς ο κόσμος αναζητά πρώτες ενδείξεις πιθανών παρενεργειών από τα εμβόλια.
Παρόλο που οι γιατροί επισημαίνουν ότι είναι πιθανόν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου να επιδεινώσουν τις υποκείμενες ασθένειες, περίμεναν ότι οι νοσούντες θα πεθάνουν λίγο μετά τον εμβολιασμό, επειδή οι πιο αδύναμοί και επιβαρημένοι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανόν να πεθάνουν.
Στο σύνολό τους οι άνθρωποι αυτοί είχαν βαρύτατα νοσήματα μη συνδεόμενα με τον ιό Covid-19, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Υποκείμενα νοσήματα

«Ξεκάθαρα η Covid-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τους περισσότερους ασθενείς από ό,τι ο εμβολιασμός» δήλωσε στο Bloomberg ο Steinar Madsen, διευθυντής στον οργανισμό.
«Δεν ανησυχούμε» πρόσθεσε.
Οι αρχικές αναφορές από τη Νορβηγία είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς όλοι περιμένουν να δουν εάν υπάρχουν πιθανές σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια.
Έως την Παρασκευή (15/1) η χώρα είχε χρησιμοποιήσει μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, οι οποίες και έθεσαν επίσης στο μικροσκόπιό τους τους θανάτους.
Η πανευρωπαϊκή αναφορά για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Προγράμματα εμβολιασμού

«Όλοι οι ασθενείς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα» τόνισε ο Madsen.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέθαναν από το εμβόλιο.
Μπορούμε να πούμε ότι ήταν σύμπτωση.
Αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποδείξει κάποιος ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία».
Η Νορβηγία έχει χορηγήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου σε περίπου 42.000 ανθρώπους, εστιάζοντας στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκου επισημαίνει ότι έχει το είχε ξεκαθαρίσει προτού αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού ότι αναμένονται θάνατοι μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας ή εκείνων με βαρύτερα νοσήματα, χωρίς γι’ αυτό να «ενοχοποιούνται» γι αυτό οι εμβολιασμοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης