Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευθεία απειλή Cavusoglu σε Ελλάδα: Εάν κάνετε ό,τι θέλετε, τότε δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα

Ευθεία απειλή Cavusoglu σε Ελλάδα: Εάν κάνετε ό,τι θέλετε, τότε δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα
Οι δηλώσεις του Mevlut Cavusoglu έγιναν παρόντος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Ευθεία απειλή προς την Ελλάδα εκτόξευσε η Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να επανέρχεται στις προκλητικές δηλώσεις.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει ασκήσεις οπουδήποτε θέλει και άλλα βήματα.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», είπε ο Mevlut Cavusoglu, παρόντος μάλιστα του Γερμανού ομολόγου, Heiko Maas.
Ο Cavusoglu έβαλε στο στόχαστρο του το Καστελόριζο υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χλμ. από την Τουρκία».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «από την άλλη η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο αλλα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι οι μειονοτικοί (πληθυσμοί) στη Θράκη».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι o Maas δεν αντέδρασε στις προκλήσεις του Cavusoglu, αντιθέτως παρακολουθούσε μια ιδιαίτερη προσοχή.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Είναι προφανές ότι η Τουρκία -ενόψει και του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου- χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Από τη μια πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, απηύθυνε έμμεση πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για συνάντηση τους, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ από την άλλη πλευρά ο Mevlut Cavusoglu, συνεχίζει -προφανώς όχι αυτοβούλως- τις σκληροπυρηνικές δηλώσεις, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα.
Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί όλα τα θέματα στο τραπέζι, παρά την πάγια θέση της Ελλάδας ότι προς συζήτηση είναι μόνο η οριοθέτηση των θαλασίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).

Μητσοτάκης: Έχουμε τη σιγουριά του διεθνούς δικαίου

Στο θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στην ΚΟ της ΝΔ.
«Και μιας και το ζήτημα των ημερών είναι και η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα υποβαθμίζει τις δηλώσεις Erdogan

Πάντως, η ελληνική πλευρά υποβαθμίζει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί συνάντησης του με τον κ. Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, υποστήριξε ότι επί του παρόντος αναμένεται να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού εξεταστεί εάν υπάρχει σημείο σύγκλισης για το ένα και μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, «τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις».
Ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μόνο θέμα που μπορούν να συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), ενώ υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τις διερευνητικές είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.
«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν.
Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται.
Είναι κάτι θα έλεγα που δεν πρέπει να αποτελεί είδηση.
Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται αν εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.
Να αρχίσουν οι διερευνητικές, να εξετάσουν, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο.
Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές.
Κι αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις.
Σύγκλιση για ποιο θέμα; Για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις στη συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan -σε δηλώσεις του την Παρασκευή (15/1/2021)- εμφανίστηκε θετικός για μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη επισημαίνοντας μάλιστα ότι «οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
«Σε όλες τις συνομιλίες που είχαμε κρατήσαμε πάντα θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησης μας με τον κ. Μητσοτάκη.
Έχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών μας.
Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν.
Είπαμε επίσης πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα.
Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα (18/1), οι τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.
«Οι τεχνικές συνομιλίες που συμφωνήθηκαν μετά τη συνάντηση του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, και του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, για τις διαφωνίες σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στις 15:00 στις Βρυξέλλες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, όπως μεταδίδει το Anadolu.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, «η Τουρκία που έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει της αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τα θαλάσσια σύνορα επισημαίνοντας ότι οι υπερβολικοί ισχυρισμοί παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, καθώς κι εκείνα των Τουρκοκυπρίων.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Συναντήσεις Cavusoglu με Michel και Borrell

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να στήσει γεύρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, να έχει συναντήσεις κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Ειδικότερα, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στις 15:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες.
Μία ημέρα νωρίτερα, στις 21 Ιανουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης