Τελευταία Νέα
Διεθνή

Navalny (Ρωσία): Ύψιστη ανομία η προσαγωγή σε ακροαματική διαδικασία

Navalny (Ρωσία): Ύψιστη ανομία η προσαγωγή σε ακροαματική διαδικασία
Οι πρώτες δηλώσεις του Ρώσου αντιφρονούντα A. Navalny, μετά τη σύλληψή του κατά την άφιξή του στη Μόσχα 
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τις πρώτες του δηλώσεις έκανε σήμερα 18 Ιανουαρίου 2021 ο Navalny ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή (17/1), κατά την άφιξή του στη Μόσχα από την Γερμανία, όπου βρισκόταν από το καλοκαίρι που είχε δηλητηριαστεί.
Τα πρώτα δημόσια σχόλιά του 44χρονου ανέβασε σε βίντεο στο Twitter η εκπρόσωπός του.
Στις δηλώσεις του ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου αποκάλεσε «ύψιστη ανομία» την προσαγωγή του σε ακροαματική διαδικασία.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπός του ανέφερε πως «ο Alexei ήταν σε κράτηση για 14 ώρες, δεν του επιτρεπόταν να κάνει τηλεφωνήματα, αν και όλοι όσοι κρατούνται, έχουν αυτό το δικαίωμα».

Η απάντηση της Μόσχας

Λίγο αργότερα, η Μόσχα απέρριψε την "τεχνητή απήχηση", όπως την χαρακτήρισε, της υπόθεσης Navalny στη Δύση την ώρα που ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου αποκαλούσε "ύψιστη ανομία" την προσαγωγή του σε ακροαματική διαδικασία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov δήλωσε ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το πλήγμα στην εικόνα της.
"Θα έπρεπε μάλλον να ενδιαφερόμαστε για την εικόνα μας, αλλά δεν είμαστε τίποτα νεαρές κυρίες σε χοροεσπερίδα", δήλωσε ο Lavrov στους δημοσιογράφους στην ετήσια συνέντευξη Τύπου.

Το χρονικό

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή (17/1/2020) τον Alexei Navalny πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.
Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του Yulia πριν συλληφθεί από αστυνομικούς αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο.
Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του πολιτικού αντιπάλου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Βερολίνο, ο πιλότος ανέφερε καθυστέρηση προσγείωσης τριάντα λεπτών εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος» καθώς την ώρα που βρισκόταν κοντά στη Μόσχα το αεροπλάνο άλλαξε πορεία με κατεύθυνση νότια της πρωτεύουσας.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα τον συλλάβουν

Στην συνέχεια, ο πιλότος ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, και όχι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, όπου περίμεναν τον Navalny υποστηρικτές του που συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας.
Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε υποστηρικτές του την ώρα που τον περίμεναν να φθάσει ενώ παραμένει άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει η «υποδοχή» του από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι θα συλληφθεί.
Ανάμεσά τους και ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Lyubov Sobol που διακρίνεται σε βίντεο να απομακρύνεται από αστυνομικούς μέσα σε έναν τερματικό σταθμό στο Βνούκοβο.

Navalny: Γιατί να συλληφθώ, είμαι αθώος

Ο Navalny επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της εταιρείας Pobeda στη Γερμανία προκειμένου να επιστρέψει στη Ρωσία, όπου μεταβαίνει για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίασή του, μεταδίδει το Reuters.
Ο Navalny επιστρέφει στη Ρωσία παρά τον κίνδυνο να συλληφθεί.
«Εγώ, να συλληφθώ; Είμαι ένας αθώος άνθρωπος», είπε σε δημοσιογράφους, την ώρα που επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο.
Μάλιστα, την παραμονή της επιστροφής του, ο Navalny ευχαρίστησε τους Γερμανούς μέσω Facebook για τη φιλική, σπάζοντας τα στερεότυπα, φιλοξενία, όπως τη χαρακτήρισε, που του προσέφεραν τους τελευταίους πέντε μήνες, γράφοντας στα γερμανικά «σας ευχαριστώ, φίλοι!».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης