Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Crash test για χαλάρωση του lockdown το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Προς μετακινήσεις από νομό σε νομό

Crash test για χαλάρωση του lockdown το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Προς μετακινήσεις από νομό σε νομό
Ποιες δραστηριότητες μένουν κλειστές - Στους 5.469 οι νεκροί
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Το απόλυτο crash test για το άνοιγμα των σχολείων και για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσει η επαναλειτουργία από σήμερα Δευτέρα 18/1 της αγοράς και του λιανεμπορίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά να αρχίσει να παίρνει και πάλι μπροστά, έτσι ώστε να αρχίσουν μετριάζονται οι απώλειες των προηγούμενων δύο μηνών, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το restart της αγοράς είναι το μεγάλο «στοίχημα» καθώς από το πώς θα λειτουργήσει, θα φανεί αν θα μπορέσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανοίξουν και άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Μέχρι στιγμής πάντως τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς το αποτύπωμα των εορτών δεν επηρέασε ιδιαίτερα την εξέλιξη της επιδημίας ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται και να καταγράφουν σταδιακή μείωση.
Ανάμεσα στα θετικά είναι ότι αποσυμπιέζεται έστω και με αργούς ρυθμούς το ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, αν και όλοι – κυβέρνηση και ειδικοί – επισημαίνουν ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και ότι είναι αναγκαίο όλοι να τηρούν τα μέτρα, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ένα γ’ κύμα της επιδημίας και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Μητσοτάκης: Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί – Να εγκρίνει άμεσα η ΕΕ το εμβόλιο της AstraZeneca

Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί και να εγκρίνει άμεσα η ΕΕ το εμβόλιο της AstraZeneca και των άλλων εταιρειών ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.
Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Γεωργιάδης: Ανοιχτό να αρθεί η απαγόρευση από νομό σε νομό – Προς άνοιγμα τα χιονοδρομικά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως στόχος είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης είπε πως το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι τεστ «για το εάν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα».
«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά.
Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα.
Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είπε πως την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων.

Παπαθανάσης: Δεν θα υπάρχει κόφτης στις μετακινήσεις για αγορές

Τη θέση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κόφτης στις μετακινήσεις προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να τηρήσουν τα μέτρα.
«Κάθε εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογούνται κι αν η κατάσταση ξεφύγει τότε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και πάλι το λιανεμπόριο.
Το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να μπει «κόφτης» γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσα από τα sms.
Ερωτηθείς για μια σειρά από δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, ο κ.Παπαθανάσης δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.
Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Γώγος: Να τηρηθεί αυστηρά το δίωρο στην αγορά - Επόμενο βήμα τα σχολεία

Στην ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά το δίωρο στην επαναλειτουργία της αγοράς αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι «τόσο όσο» βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Δεν είναι αυτή που θα ήθελε να είναι κανείς, αλλά δεν κι εύκολο να είναι αυτό που θέλαμε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.
«Υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές.
Είναι αρκετά καλή εικόνα.
Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο.
Θέλουμε μια εφαρμογή για το δίωρο αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα.
Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» τόνισε ο κ.Γώγος αναφέροντας πως μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο.

Σύψας: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος με τον κορωνοϊό – Ρίσκο το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τη θέση πως ακόμα δεν έχει περάσει ο κίνδυνος με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Ν. Σύψας, ο οποίος ανέφερε πως παίρνουμε ρίσκο με την απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Σύψας είπε πως η επιδημιολογική εικόνας της χώρας είναι σχετικά καλή, καθώς δεν σημειώθηκε κάποια έκρηξη στα κρούσματα ως συνέπεια των εορτών, έκρουσε ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες περιοχές» λέγοντας πως δεν έχει περάσει ο κίνδυνος.
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις.
«Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν.
Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο.
Παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο
Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με την εστίαση, υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης.
«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η γ΄ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια.
Όσον αφορά την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως τουλάχιστον για τις επόμενες δυο βδομάδες δε θα επιτραπεί.

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

Από τις 07:00 σήμερα Δευτέρα 18/1 ανοίγει το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από σήμερα (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.


Πώς θα λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους θα λειτουργήσουν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
  • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.


ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Στις λαϊκές αγορές και τα βιομηχανικά είδη

Και τα βιομηχανικά είδη θα πωλούνται στις λαϊκές αγορές από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, «καλωσορίζουμε τους συνάδελφους του εμπορικού τομέα των λαϊκών αγορών μας. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλους.
Από Δευτέρα πάλι όλα τα είδη στις λαϊκές αγορές για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Αγωνιζόμαστε τώρα για την μείωση των κενών μεταξύ των πάγκων από 5 μέτρα σε 2 μέτρα ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας».
«Όλοι μαζί ενωμένοι τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά, παραμένουμε οι πιο ασφαλείς αγορές», καταλήγει η Ομοσπονδία.


Αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες


Αν και η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη, η 15% μείωση στους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μαρτυρά βελτίωση.
Στις 17/1 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 διασωληνωμένους.
Οι νοσηλευόμενοι σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται στους 1.700, με μέσο αριθμό εισαγωγών 130, «υποδιπλάσιο αυτού που είχαμε πριν από ένα μήνα».
Η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 55% και στη Θεσσαλονίκη στο 61%.
Η αγωνία των ειδικών βέβαια κορυφώνεται ενόψει τον επόμενων δύσκολων μηνών, με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα να εμποδίζουν την παραπάνω συμπίεση της επιδημίας, τόνισε η καθηγήτρια.
Η θετική εικόνα της χώρας εντούτοις, όπως αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του ECDC, οδήγησε στην απόφαση για επαναφορά του λιανεμπορίου, μετά και το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων με μόλις 7 κρούσματα επί 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς και την ανάγκη κλεισίματος 3 μόνο τμημάτων στα 10.000 της επικράτειας.

ΕΟΔΥ: 237 κρούσματα στις 17/1

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (17/1/2021) 237 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.607, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5739 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45466 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 320 οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.


diagramma_eodyy_1.JPG

diagramma_eodyy_2.JPG

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 226 (70.6%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

diagramma_eodyy_3.JPG

1.030 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.Τέλος, καταγράφονται 28 νέοι θάνατοι από τη νόσο και συνολικά 5.469 νεκροί στη χώρα, εκ των οποίων 3225 (59.0%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



diagramma_eodyy_4.JPG

diagramma_eodyy_5.JPG




diagramma_eodyy_6.JPG

www.bankingnews.gr


  1. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/ΚΑΔ 96.09.19.17.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης