Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση από Oxford Economics, Nomura, Allianz και ING: Τα lockdowns φέρνουν διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη

Προειδοποίηση από Oxford Economics, Nomura, Allianz και ING: Τα lockdowns φέρνουν διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη

Τα παρατεινόμενα περιοριστικά μέτρα και η αυστηροποίησή τους συνθλίβουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Σχετικά Άρθρα

Τα εντεινόμενα περιοριστικά μέτρα στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, τροφοδοτώντας τους φόβους - αν όχι τη βεβαιότητα- ότι η νομισματική ένωση αντιμετωπίζει τον ορατό κίνδυνο της διπλής ύφεσης.
Μεταφορές, λιανεμπόριο, φιλοξενία δέχονται ισχυρό πλήγμα τις πρώτες ημέρες του 2021, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να μειώνονται, σύμφωνα με τους δείκτες υψηλής συχνότητας.
Ο Bert Colijn, οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στην ING, δήλωσε στους Financial Times ότι τα πρώιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι, από την αρχή του έτους, η δραστηριότητα συνεχίζει να είναι χαμηλότερη.

rest.JPG
Σε αντίθεση με το ξαφνικό, βαθύ σοκ που αντιμετώπισε η οικονομία της Ευρωζώνης την περασμένη άνοιξη, όταν η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά την Ευρώπη, η νέα άνοδος των λοιμώξεων είναι «παρατεταμένη, προκαλώντας μια πιο αργή αλλά σταθερή μείωση της δραστηριότητας που αύξησε τον «κίνδυνο για ένα νέο κύμα πτωχεύσεων, εάν δεν συνεχιστούν τα πακέτα τόνωσης», σημείωσε ο Colijn.
travel.JPG
Συνεχόμενη ύφεση

Η εκτιμώμενη ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 κυμαίνεται μεταξύ -1,8% και – 2,3% σύμφωνα με τις προβλέψεις της Oxford Economics και της Nomura.
Αυτή η υποχώρηση θα ακολουθηθεί και από νέα πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε πολλές από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Ένα τέτοι ενδεχόμενο θα βύθιζε την Ευρωζώνη στη «διπλή ύφεση», που ορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Η Katharina Utermohl της Allianz, δήλωσε στους Financial Times: «Περιμένουμε από την οικονομία της Eυρωζώνης να ξεκινήσει το 2021 με διπλή ύφεση, την παράταση και την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες».
work.JPG
H Chiara Zangarelli, της Nomura, δήλωσε ότι η διάθεση των εμβολίων είναι «ενθαρρυντική» αλλά καθώς παρατείνονται τα lockdowns, οι προοπτικές για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης του πρώτου τριμήνου γίνονται πιο σκοτεινές.
Η Daniela Ordonez, οικονομολόγος της Oxford Economics, δήλωσε ότι η πτώση της δραστηριότητας «μπορεί να είναι μόνο η αρχή μιας νέας φάσης επιδείνωσης της κατάστασης της Ένωσης», επικαλούμενη τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να κρατήσουν περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές του ιού.
german.JPG

Επλήγησαν και οι ισχυροί


Η νέα άνοδος των κρουσμάτων και των περιοριστικών μέτρων πλήττει τις οικονομίες ορισμένων κρατών που απέφυγαν τα χειρότερα το 2020.
Στη Γερμανία και την Ολλανδία τα περιοριστικά μέτρα είναι τώρα πιο σκληρά από ό, τι στην πρώτη φάση της πανδημίας, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των επισκέψεων σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι γερμανικές καταναλωτικές δαπάνες κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν 25% χαμηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Fable Data, η οποία παρακολουθεί τις τραπεζικές συναλλαγές.
Οι δαπάνες μειώθηκαν στις περισσότερες κατηγορίες κατανάλωσης εκτός από τα είδη παντοπωλείου, ανέφερε η ίδια εταιρεία.
Ο εβδομαδιαίος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας – που βασίζεται σε δείκτες υψηλής συχνότητας όπως η ρύπανση, οι αναζητήσεις Google και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών - μειώθηκε αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από το καλοκαίρι.
Το ποσοστό των Γερμανών καταναλωτών που δήλωσαν τώρα ήταν μια κακή στιγμή για να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές αυξήθηκε από 16% το Δεκέμβριο σε 20% στα μέσα Ιανουαρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης