Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, 5.441 οι νεκροί – Πώς ανοίγει το λιανεμπόριο 18/1

Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, 5.441 οι νεκροί – Πώς ανοίγει το λιανεμπόριο 18/1
Τα 510 τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το Σάββατο 16/1 ο ΕΟΔΥ αντανακλούν τη συνεχή μείωση της διασποράς στην επικράτεια
Σχετικά Άρθρα

Αισιδοξία επικρατεί σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, καθώς βάσει των στοιχείων των τελευταίων ημερών παρατηρείται σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των ημερήσιων θανάτων ενώ επιβεβαιώνεται η έστω βραδεία αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.
Άλλωστε, τα σταθερά δεδομένα και, κυρίως, η απουσία εκθετικής αύξησης δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά, έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 με αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Το Σάββατο 16/1 ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών, που θα γίνει σε δύο δόσεις.

Βραδύτερος ο ρυθμός της διασποράς

Τα 510 τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το Σάββατο 16/1 ο ΕΟΔΥ αντανακλούν τη συνεχή μείωση της διασποράς στην επικράτεια, με βραδύτερο ωστόσο ρυθμό συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Βελτίωση παρατηρείται και στην ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται στα 650 ανά ημέρα.
Ένας στους τρεις ασθενείς με COVID-19 κατοικεί στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 2.500 ενεργά κρούσματα και 215 νέες διαγνώσεις, διατηρώντας την εύθραυστη επιδημιολογική της κατάσταση με ήπιες αυξομειώσεις.
Στα ανησυχητικά δεδομένα του λεκανοπεδίου,ο δείκτης Rt (ρυθμός αναπαραγωγής) στο 0,99, οριακά κάτω από τη μονάδα που σημαίνει υποχώρηση της πανδημίας.

Αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Αν και η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη, η 15% μείωση στους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μαρτυρά βελτίωση.
Στις 16/1 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 323 διασωληνωμένους.
Οι νοσηλευόμενοι σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται στους 1.700, με μέσο αριθμό εισαγωγών 130, «υποδιπλάσιο αυτού που είχαμε πριν από ένα μήνα».
Η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 55% και στη Θεσσαλονίκη στο 61%.
Η αγωνία των ειδικών βέβαια κορυφώνεται ενόψει τον επόμενων δύσκολων μηνών, με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα να εμποδίζουν την παραπάνω συμπίεση της επιδημίας, τόνισε η καθηγήτρια.
Η θετική εικόνα της χώρας εντούτοις, όπως αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του ECDC, οδήγησε στην απόφαση για επαναφορά του λιανεμπορίου, μετά και το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων με μόλις 7 κρούσματα επί 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς και την ανάγκη κλεισίματος 3 μόνο τμημάτων στα 10.000 της επικράτειας.

Έναρξη του εμβολιασμού για τα άτομα άνω των 85 ετών

Ξεκίνησε το Σάββατο 16/1 ο εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών, που θα γίνει σε δύο δόσεις.
Ήδη, σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, ενώ πλέον, από σήμερα ακολουθούν τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, καθώς αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.
Έτσι, για το προγραμματισμένο ραντεβού, ο πολίτης θα πρέπει να προσέλθει εγκαίρως στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15' πριν από την ώρα του ραντεβού), έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.
Ο πολίτης που θα εμβολιαστεί θα πρέπει να φέρει μαζί του την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων του, αλλά και να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
Επίσης, θα πρέπει να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Καμία δόση τιου εμβολίου χαμένη - Δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού

Καμία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν πάει χαμένη, τονίζει ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος και αναφέρει ότι για το λόγο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ,. Θεμιστοκλέους, «η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το 10% των ραντεβού για τον εμβολιασμό χάνονται λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται δόσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία δόση χαμένη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού».
Όπως εξηγεί, «πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού.
Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού».
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθαρίζει ότι «ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν έχει σχέση με την λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες».

Γώγος: Καλή επιδημιολογική εικόνα

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα επιδημιολογικά δεδομένα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας πως εάν διατηρηθεί αυτή η εικόνα τότε είναι πιθανό τα σχολεία να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες.
«Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου , απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο» είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Το άνοιγμα των σχολείων

Ανέφερε πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα» σημείωσε.
Σχετικά με την εστίαση ο ειδικός υπογράμμισε πως υπάρχει μία ασφάλεια γύρω από αυτό αλλά καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμη.
«Εάν τα πράγματα πηγαίνουμε όπως πηγαίνουν και κρατηθούν τα δεδομένα αυτά, θα το δούμε κι αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Βατόπουλος: Πολιτική απόφαση το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Στο σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αναφέρθηκε το Σάββατο 16/1/2021 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Είναι πολιτική απόφαση τι θα ανοίξει.
Εμείς θέλουμε οι δραστηριότητες να ανοίγουν τμηματικά.
Το βασικό είναι να αποφεύγονται οι συνωστισμοί και να φοράμε μάσκα», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA.

Το λιανεμπόριο άνοιξε με πολιτική απόφαση

«Πολιτική απόφαση ήταν να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο που έγιναν δεκτές από την επιτροπή.
Το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως ο καθηγητής προειδοποίησε εκ νέου, πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
«Έχουμε δει με τα μάτια μας πόσο απρόβλεπτη είναι η κατάσταση.
Έχουμε δει περιοχές να “κοκκινίζουν” ξαφνικά από ένα γεγονός, έναν αρραβώνα, μια μετακίνηση…
Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί και να θυμόμαστε ότι το παιχνίδι μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα», τόνισε.


Επαναφορά του λιανεμπορίου με αυστηρή τήρηση των μέτρων

Από τη Δευτέρα 18/1, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο και άλλες υπηρεσίες.
Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα τα καταστήματα λειτουργούν με ωράριο 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (προαιρετικά), ενώ η μετακίνηση των πολιτών προς αυτά θα γίνεται απαραιτήτως με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Η διάρκεια της έγκρισης για τη συγκεκριμένη μετακίνηση θα διαρκεί δύο ώρες.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, καθώς και των υπερτοπικών μετακινήσεων παραμένει ως έχει.

Παπαθανάσης: «Click away» αν παρατηρηθεί συνωστισμός - Οι αποφάσεις που έπονται


Αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός και άλλα προβλήματα, θα υπάρξει «πισωγύρισμα» στο πλαίσιο των μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, εξηγώντας ότι θα χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» εμπορικά η εν λόγω περιοχή και θα ισχύει σε αυτήν υποχρεωτικά η μέθοδος του «click away».
Άλλωστε η μέθοδος του «click away» θα ισχύει από την Δευτέρα 18/1 στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, που βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown.
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «στο τέλος της πανδημίας θα γίνει ο τελικός απολογισμός και θα προκύψουν οι κλάδοι που πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω με μέτρα ενίσχυσης».

Οι επόμενες αποφάσεις για το άνοιγμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.
Για την εστίαση επανέλαβε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις εξαρτώνται από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής.
Για κυνήγι και το ψάρεμα, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι όπως είχαν επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο την προηγούμενη φορά, κάτι ανάλογο αναμένεται κι αυτήν την φορά από τους ειδικούς.
Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον μέγιστο αριθμό των επιβατών ανά ταξί και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου προβλέπεται μειωμένος αριθμός επιβατών, «αρκεί όλοι να φορούν μάσκα και να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες».

Χωρίς χρονικό περιορισμό σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε ότι «χωρίς χρονικό περιορισμό θα γίνονται οι επισκέψεις σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όπου οι πελάτες πηγαίνουν με ραντεβού».
Όπως είπε, στα καταστήματα αυτά ο πελάτης θα μπορεί να μείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών για την οποία έχει μεταβεί σε αυτά, πάντα με την αποστολή του σχετικού sms.
Τόνισε ότι από τη Δευτέρα 18/1 ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών αφορά τις επισκέψεις σε καταστήματα για αγορές.
Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων της αγοράς και των καταναλωτών , ενώ πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Περί προστίμων

Σχετικά με την αύξηση του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση από τα 300 στα 500 ευρώ, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «η Πολιτεία δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά να τηρούνται τα μέτρα και οι κανόνες, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να λειτουργήσει η αγορά και η οικονομία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αύξηση του προστίμου θα ανασταλεί για λίγες ημέρες».

Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο

Λιανικό Εμπόριο – Υπηρεσίες

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
ΚΤΕΟ

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας και Κυρώσεων

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.


Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).
1111111111111111.JPG

2222222222222.JPG
3333333333333.JPG
4444444.JPG
555555555555555.JPG
6666666666666.JPG

Στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα 18/1 και τα βιομηχανικά είδη

Και τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, «καλωσορίζουμε τους συνάδελφους του εμπορικού τομέα των λαϊκών αγορών μας. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλους.
Από Δευτέρα πάλι όλα τα είδη στις λαϊκές αγορές για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Αγωνιζόμαστε τώρα για την μείωση των κενών μεταξύ των πάγκων από 5 μέτρα σε 2 μέτρα ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας».
«Όλοι μαζί ενωμένοι τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά, παραμένουμε οι πιο ασφαλείς αγορές», καταλήγει η Ομοσπονδία.


Στους 5.441 οι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (16/1/2021) 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.370, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5721 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45355 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
2.JPG1.JPG

Στους 323 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 225 (69.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 87.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
1.028 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
exelixi.JPG
Τέλος, έχουν καταγραφεί 20 νέοι θάντοι, από τον Covid, φθάνοντας τους 5.441 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3213 (59.1%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών 
και άνω.

krousmata.JPG
map.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης