Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαράδεκτες οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων της Pfizer λένε 6 χώρες

Απαράδεκτες οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων της Pfizer λένε 6 χώρες
Συγκεκριμένα έξι κράτη η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία και η Σουηδία επέκριναν την Pfizer.
Σχετικά Άρθρα

Έξι υπουργοί Υγείας της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας προτρέπουν την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη να απαιτήσει από την Pfizer να εξηγήσει γιατί οι παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοιού θα μειωθούν σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες αναφέρει το Politico.
Συγκεκριμένα έξι κράτη η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία και η Σουηδία επέκριναν την Pfizer.
Σε ορισμένες χώρες είπαν ότι οι παραδόσεις τους θα μειωθούν έως τις 8 Φεβρουαρίου, ενώ σε άλλες χώρες δεν υπάρχει ενημέρωση για πόσο διάστημα θα παραδοθούν οι νέες παρτίδες εμβολίων τους, σύμφωνα με επιστολή των έξι υπουργών προς την Επίτροπο Υγείας.

Καθυστερούν οι εμβολιασμοί

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα καθυστερήσουν τους εμβολιασμούς τους "ανεξάρτητα από τις εξαιρετικές προσπάθειες των κυβερνήσεών μας να διασφαλίσουν την έγκαιρη παράδοσή τους", ανέφεραν οι 6 υπουργοί σε κοινή επιστολή τους.
Ενώ και οι έξι υπουργοί τόνισαν ότι υποστηρίζουν την κοινή στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ, λέγοντας ότι έφερε «αισιοδοξία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», χαρακτήρισαν τις καθυστερήσεις «απαράδεκτες».
"Όχι μόνο [η αναστολή] επηρεάζει τα προγραμματισμένα προγράμματα εμβολιασμού, αλλά μειώνει επίσης την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού", ανέφεραν.
Η επιστολή εστάλη αφότου η Pfizer ανακοίνωσε καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων έως τις αρχές Φεβρουαρίου, επικαλούμενη αναβαθμίσεις στην παραγωγή.
«Ενδέχεται να υπάρξουν διακυμάνσεις στις παραγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα αποστολής στη μονάδα Puurs στο άμεσο μέλλον για να επιτρέψουμε γρήγορα τους αυξημένους όγκους παραγωγής», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer.
Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας θα μεταφραστεί σε «σημαντική αύξηση» των δόσεων στα τέλη Φεβρουαρίου και Μαρτίου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση τους:
"Θα επιστρέψουμε στο αρχικό πρόγραμμα των παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου, με αυξημένες παραδόσεις από την εβδομάδα που ξεκινάει την 15η Φεβρουαρίου 2021»
Μιλώντας στις 15 Ιανουαρίου 2021 στη Λισαβόνα, η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, ότι οι δόσεις θα δοθούν εντός του α΄ τριμήνου του 2021.
«Εξήγησε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην παραγωγή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά με διαβεβαίωσε ότι όλες οι εγγυημένες δόσεις του πρώτου τριμήνου θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο»

Von der Leyen: Τα εμβόλια δεν θα τερματίσουν την πανδημία

Ωστόσο, οι έξι υπουργοί - από την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Δανία και τη Σουηδία - ζητούν από την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη να απαιτήσει από την Pfizer να εξηγήσει δημόσια τις καθυστερήσεις και "τονίζουν την ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας και διαφάνειας των έγκαιρων παραδόσεων".
Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η Επίτροπος Υγείας είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με την Pfizer η συνάντηση δεν επιβεβαιώθηκε αλλά αναφέρθηκε ότι «διεξάγονται συζητήσεις με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη».
Η Von der Leyen τόνισε επίσης ότι τα εμβόλια δεν θα τερματίσουν την πανδημία σύντομα και χρειάζονται περαιτέρω βήματα, ειδικά καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται.
«Δεν είμαστε καθόλου έξω από το δάσος… οι νέες παραλλαγές – μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα αυξάνουν την εξάπλωση, την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού»
«Πρέπει επειγόντως να αυξήσουμε την ικανότητα μας απέναντι στον κορωνοιό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα όχι μόνο να εντοπίσουμε τις μεταλλάξεις του ιού, αλλά να αντιδράσουμε γρήγορα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης