Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κόφτες» στα δάνεια των επιχειρήσεων βαζει η υπουργική απόφαση για την «Επιστρεπτέα 5»

«Κόφτες» στα δάνεια των επιχειρήσεων βαζει η υπουργική απόφαση για την «Επιστρεπτέα 5»
Ο πρωτοφανής συνωστισμός που καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής φέρνει «κόφτες» και «φίλτρα» στην Υπουργική Απόφαση

Ο πρωτοφανής συνωστισμός που καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής φέρνει «κόφτες» και «φίλτρα» στην Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει το ύψος της ρευστότητας ανά δικαιούχο.
Τα κριτήρια χορηγήσεις των δανείων προβλέπεται να είναι αυστηρά προκειμένου αυτά τα κεφάλαια να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προκύπτει το «εξατομικευμένο» δάνειο θα έχει διαφορετικές παραμέτρους σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους ενώ ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να χαμηλώσει το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης και ο 5ο κύκλος της επιστρεπτέας να μην υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.
Γι’ αυτό και ο αλγόριθμος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας για τις αιτήσεις την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Διασταυρώσεις στοιχείων από ΑΑΔΕ

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στοιχείων για την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν εταιρείες και επαγγελματίες με στόχο να εντοπισθούν περιπτώσεις επιτήδειων που εμφανίζουν πλασματική οικονομική εικόνα.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τους μέχρι στιγμής ελέγχους στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δήλωσαν πλασματικά στοιχεία για το τζίρο και το προσωπικό τους που αποτελούσαν τα βασικά κριτήρια για την ένταξη στο μέτρο.
Οι παραβάτες προέρχονται από κλάδους που επλήγησαν λιγότερο σε σχέση με αυτούς που είχαν μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημική κρίση.
Οι εταιρείες που έχουν «πειράξει» τα οικονομικά τους στοιχεία θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως το ποσό της ρευστότητας που έλαβαν από το κράτος και να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ αυτόματα θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» με τους φοροφυγάδες.

Υπολογισμός των τόκων ανάκτησης

Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης ενώ όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος.
Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες βασικά κριτήρια για την ένταξη στην τρέχουσα επιστρεπτέα προκαταβολή θα είναι η πτώση του τζίρου της επιχείρησης στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 και τα ποσά για τα επιδόματα αναστολής των εργαζομένων ενώ τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης θα παρακρατούνται από το τελικό ποσό της επιδότησης που θα προκύπτει από τη μαθηματική φόρμουλα με εξαίρεση όσους λάβουν 1.000 ευρώ.
Το 50% των χρημάτων του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει και πάλι τη μορφή επιχορήγησης, δηλαδή δεν θα χρειαστεί οι ωφελούμενοι να το επιστρέψουν στο κράτος, ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης