Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Biden αγνοεί τον Erdogan: Δεν έχει ανταποκριθεί σε τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου

O Biden αγνοεί τον Erdogan: Δεν έχει ανταποκριθεί σε τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου
Το Middle East Eye δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ανταποκριθεί σε τηλεφωνική κλήση του Recep Tayyip Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Αν και έχουν απομείνει μόλις επτά ημέρες μέχρι την ορκωμοσία του Joe Biden στις 20 Ιανουαρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει απαντήσει σε τηλεφωνική κλήση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Τις πληροφορίες μεταδίδει το Middle East Eye επικαλούμενο πληροφορίες από τρεις διαφορετικές πηγές, που αποκαλύπτουν ότι το γραφείο του Erdogan έχει ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Biden τον περασμένο μήνα, αλλά οι δύο άνδρες δεν έχουν συνομιλήσει ακόμα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το γεγονός δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις που έκανε πέρσι στους New York Times, πως κατά τη διακυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση έναντι της Άγκυρας.

Πέρα από το θέμα του τηλεφωνήματος, Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν αναφέρει δημόσια ότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι μια εποικοδομητική σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Ibrahim Kalin, επικεφαλής εκπρόσωπος του Erdogan, δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι επαφές της Άγκυρας με την μεταβατική ομάδα του Biden ήταν έως τώρα «πολύ θετική».
«Είπαν ότι επιθυμούν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα», πρόσθεσε ο Kalin.

Middle.JPG

Ωστόσο -σύμφωνα με το δημοσίευμα του Middle East Eye- ο δισταγμός Biden να μιλήσει με τον Erdogan ενώ έχει συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων των ΗΠΑ, από την Νότια Κορέα, την Αυστραλία έως τη Νέα Ζηλανδία, δείχνει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν βιάζεται να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση.
«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας σε αυτό το σημείο του πλανήτη, και η κυβέρνηση Biden επίσης θα επιδιώξει μια σχέση χωρίς προβλήματα με την Άγκυρα», δήλωσε ο Asli Aydintasbas από το think tank ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), στο Middle East Eye.
Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα αλλά και τοξικότητες στις διμερείς σχέσεις.
Ο αναλυτής ανέφερε ότι η πρώτη αντίδραση της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι να κρατήσει μικρή απόσταση: «Ούτε υποστηρίζει την Τουρκία ως μοντέλο για την περιοχή ούτε την στοχοποιεί ως γεωπολιτικό ταραχοποιό.
Απλή ουδετερότητα και αποστάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης