Τελευταία Νέα
Διεθνή

Altmaier (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας δεν θα διαρκέσουν επ’ αόριστον

Altmaier (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας δεν θα διαρκέσουν επ’ αόριστον

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier δήλωσε ότι νέα «πακέτα» στήριξης δεν χρειάζονται ενώ στόχος είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας

Σχετικά Άρθρα
Το 2021 θα πρέπει να είναι έτος ανάκαμψής της γερμανικής οικονομίας, δήλωσε στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου του η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει φέτος μια "σαφή και αισθητή" ανάπτυξη, η οποία δεν θα είναι όμως τόσο μεγάλη όπως ήλπιζε. Το περασμένο Φθινόπωρο ο κ. Άλτμαιερ υπολόγιζε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξανόταν το 2021 κατά 4,4% σε σχέση με το 2020.
Προσωρινές εκτιμήσεις της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για πέρυσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ΑΕΠ 2020 σημείωσε μια πτώση της τάξεως του 5% σε σχέση με το 2019. «Πρόκειται για έναν δραματικά υψηλό νούμερο», τόνισε ο κ. Altmaier σε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τις προβλέψεις του για τη φετινή πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Ανθεκτικότητα

Παρά την οπισθοχώρηση του ΑΕΠ ο αριθμός πτώχευσης εταιρειών το 2020 ήταν χαμηλότερος απ’ ότι το 2019.
Σε αυτό συνέβαλαν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η «ανθεκτικότητα» που επέδειξε γερμανικής οικονομίας, όπως και τα πακέτα στήριξης της οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, τα οποία θα αποδώσουν εν μέρει και φέτος αποτελέσματα.

Μετασχηματισμός

Ο κ. Altmaier διαβεβαίωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαθέτει τα απαραίτητα οικονομικά εργαλεία προκειμένου να «για να προστατέψει τη γερμανική οικονομία από μια ανεπανόρθωτη φθορά».
Παράλληλα κατέστησε όμως σαφές, πως τα μέτρα τόνωσης δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον.
Νέα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας που θα αφορούν ανεξαιρέτως όλες τις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας δυσκολίες, δεν είναι προς το παρόν αναγκαία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επενδύσει σε τομείς με προοπτική και να στηρίξει τον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Πανδημία

Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας.
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία, το λιανικό εμπόριο και η εστίαση δεν οδήγησαν σε μια ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Παρ΄ ότι το lockdown θα παραταθεί, ο Altmaier δεν αναμένει «δραματική αύξηση» του αριθμού πτώχευσης επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες.
Ενώ ο Altmaier δήλωσε ότι η υποστήριξη για επιχειρήσεις που επηρεάζονται από περιορισμούς του κορωνοϊού θα συνεχιστεί, η αποστροφή του ότι δεν χρειάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης θέτει το έδαφος για μια έντονη πολιτική συζήτηση πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι Χριστιανοδημοκράτες είναι επιφυλακτικοί να αυξήσουν περαιτέρω το χρέος της Γερμανίας, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι πιέζουν για αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών.

www.bankingnews..gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης