Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump ενισχύει την απαγόρευση των επενδύσεων σε εταιρείες που πιστεύεται πως ανήκουν στον στρατό της Κίνας

Ο Trump ενισχύει την απαγόρευση των επενδύσεων σε εταιρείες που πιστεύεται πως ανήκουν στον στρατό της Κίνας
ΗΠΑ: Μία εβδομάδα πριν από το τέλος της θητείας του, ο πρόεδρος Trump ενισχύει την απαγόρευση των επενδύσεων σε εταιρείες που πιστεύεται πως ανήκουν στον στρατό της Κίνας

Ο D. Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που ενισχύει την απαγόρευση αμερικανικών επενδύσεων σε εταιρείες που φέρονται να ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ή να ελέγχονται από αυτές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εντός των ορίων της προσπάθειας που καταβάλλει ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να εκμηδενίσει την πρόσβαση κινεζικών επιχειρήσεων στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ενώ του μένουν πλέον μόλις μερικές ημέρες στην εξουσία.
Το νέο διάταγμα ενισχύει προηγούμενο, που υπέγραψε ο Trump τον Νοέμβριο κι απαγόρευε σε αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν αξιόγραφα που είχαν διατεθεί μέχρι τότε.
«Το σημερινό εκτελεστικό διάταγμα εξασφαλίζει ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ένα εργαλείο-κλειδί ώστε να προστατεύσουν τους αμερικανούς επενδυτές» από τον κίνδυνο να «χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Κίνας», εξήγησε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η εταιρεία S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει από τις υπηρεσίες της τη γιγαντιαία κινεζική δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC το αργότερο ως την 1η Φεβρουαρίου.
Το εκτελεστικό διάταγμα εντάσσεται στην προσπάθεια του Trump να εδραιώσει την κληρονομιά της σκληρής πολιτικής έναντι της Κίνας.
Έχει εξάλλου σκοπό να αποκτήσει «δόντια» νόμος του 1999, δυνάμει του οποίου ανατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καταρτίζει κατάλογο των επιχειρήσεων που πιστεύεται ότι ανήκουν στον κινεζικό στρατό ή ελέγχονται από αυτόν.
Ανάμεσα στις 35 εταιρείες που έχουν συμπεριληφθεί ως εδώ στη μαύρη λίστα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είναι η SMIC -μεγάλη κινεζική κατασκευάστρια ημιαγωγών- και η CNOOC.
Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται πάντως να εγκατέλειψε το σχέδιο να προσθέσει στη μαύρη λίστα αυτήν τρεις γιγαντιαίες κινεζικές εταιρείες των τομέων της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, τις Alibaba, Baidu και Tencent, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για το εκτελεστικό διάταγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης