Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Μικρότερη αύξηση του PEPP ζήτησαν κάποια μέλη - Ανησυχία για την πανδημία

Πρακτικά ΕΚΤ: Μικρότερη αύξηση του PEPP ζήτησαν κάποια μέλη - Ανησυχία για την πανδημία
Τι δείχνουν τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Μικρότερη αύξηση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) υποστήριξαν κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο επικράτησε η άποψη για την αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ, δεδομένου του σημαντικού περιθωρίου για αγορές ομολόγων και του περιβάλλοντος υψηλής αβεβαιότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν σημαντικές ανησυχίες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο η βλάβη στην οικονομία να είναι μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάκαμψης.
Όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, συγκεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή της ΕΚΤ, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Tι να περιμένουμε από την ΕΚΤ

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής, μετά τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνει η ING, ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας της οικονομίας της Ευρωζώνης θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας, τα εμβόλια, τα περιοριστικά μέτρα και τη δημοσιονομική στήριξη, όχι από τη νομισματική στήριξη.
Στην πραγματικότητα, και απόντος ενός σημαντικού οικονομικού ατυχήματος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν μόνο δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη λήψη νέων μέτρων από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες: περαιτέρω ραγδαία άνοδοςτου ευρώ και μια απροσδόκητη αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης