Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο
Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που πρεσβεύει η Ελλάδα, ανέφερε ο Cavusoglu
Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε άρθρο του σε περιοδικό των ξένων ανταποκριτών στην Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για θετικά βήματα, στα οποία δυστυχώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται.
Ενώ επανέλαβε ότι, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο.
Όπως είπε, «η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, αλλά θέλει να πιστεύει ότι είναι πιο κερδοφόρος τρόπος να χρησιμοποιεί την ΕΕ ως όπλο.
Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που πρεσβεύει η Ελλάδα.
Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας».

«Οι Ε/Κ δεν θέλουν λύση, άρα δύο κράτη»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια δεν απέδωσαν αποτέλεσμα.
«Υπάρχει ένας απλός λόγος για την αποτυχία.
Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τ/Κ, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί», είπε ο Cavusoglu.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «οι Ε/Κ κι η Ε/κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο κράτος» και πως για αυτό τον λόγο θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.
Πρόσθεσε ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο όταν βασίζεται στις πραγματικότητες.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι είναι καιρός να εξεταστεί μια διαπραγμάτευση για δύο κράτη και δήλωσε ότι τον Οκτώβριο οι Τ/Κ εξέφρασαν αυτήν ακριβώς την βούληση, εκλέγοντας «πρόεδρο» τον Tatar.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων κίνηση καλής θέλησης

Ο Cavusoglu υποστήριξε ότι έκαναν ότι μπορούσαν για το Κυπριακό.
«Παρά τις καλές μας προσπάθειες, οι Ε/Κ επιβραβεύτηκαν το 2004 με την ένταξή τους στην ΕΕ.
Δεν θέλουμε οι Τ/Κ να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο και να καταδικαστούν σε ένα στάτους κβο που τους επιβλήθηκε. Η απόφαση να ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αντικατοπτρίζει αυτή την στάση.
Η πόλη ήταν κλειστή επί 46 χρόνια ως ένδειξη καλής θέλησης των τ/κ αρχών», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Cavusoglu ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη απογραφής για το περιφραγμένο μέρος της πόλης των Βαρωσίων από το 2019 και λαμβάνοντας υπόψη αυτή την μελέτη το ψευδοκράτος σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη.
«Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα γίνουν σεβαστά. Μετά το άνοιγμα της πόλης, τα Βαρώσια θα είναι σύμβολο ελπίδας, ειρήνης και συνύπαρξης», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης