Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική εξόντωση του Trump θέλουν οι Δημοκρατικοί - Παραπέμπεται για δεύτερη φορά στη Γερουσία

Πολιτική εξόντωση του Trump θέλουν οι Δημοκρατικοί - Παραπέμπεται για δεύτερη φορά στη Γερουσία
Να στερηθεί διά παντός το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ο Donald Trump εφόσον κριθεί ένοχος ζητούν οι Δημοκρατικοί
Σχετικά Άρθρα

Ύστερα από την ιστορική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψει τον Donald Trump για δεύτερη φορά σε δίκη στη Γερουσία – κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ -, οι Δημοκρατικοί φέρονται διατεθειμένοι να πάνε στα άκρα την αντιπαράθεση τους με τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι Δημοκρατικοί επιθυμούν την πολιτική εξόντωση του Trump, καθώς δηλώνουν ότι εάν η Γερουσία τον κρίνει ένοχο για «υποκίνηση στάσης» με αφορμή την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, τότε θα καταθέσουν αίτημα να διεξαχθεί μια ακόμα ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί διά παντός το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, ανάμεσα τους και ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Mitch McConnell, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του Trump για τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο, στάση που αναμφίβολα συνδέεται και με την επόμενη ημέρα στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων.

Schumer: Aίτημα να στερηθεί δια παντός το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ο Trump

Την πρόθεση των Δημοκρατικών να καταθέσουν αίτημα προκειμένου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump να στερηθεί δια παντός το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, εφόσον κριθεί ένοχος από τη Γερουσία στην επικείμενη δίκη του για «υποκίνηση στάσης» με αφορμή την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer.
Ο Schumer θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γερουσίας μετά την ορκωμοσία του Joe Biden στις 20 Ιανουαρίου.

Του άξιζε

«Ο Donald Trump άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές», υποστήριξε σε ανακοίνωση του ο Schumer ύστερα από την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψει σε δίκη τον Trump..
«Ακόμη κι αν η διαδικασία προχωρήσει αφού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την καταδίκη του.
Και εάν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα» είπε ο Schumer.

Ανοιχτή θετική ψήφος από τους Ρεπουμπλικάνους

Σημειώνεται ότι για να καταδικαστεί ο Trump απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων της Γερουσίας, τη στιγμή που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν από 50 γερουσιαστές.
Από την πλευρά του ο Mitch McConnell, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα» να ολοκληρωθεί μια «δίκη που θα διεξαχθεί με τρόπο σοβαρό και δίκαιο» πριν από τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα της ορκωμοσίας του Joe Biden στο προεδρικό αξίωμα.
Ωστόσο, σημειώνεται πως ο McConnell δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της καταδίκης του Trump.
«Δεν έχω πάρει την οριστική μου απόφαση για την ψήφο μου.
Έχω την πρόθεση να ακούσω τα νομικά επιχειρήματα όταν θα παρουσιαστούν στη Γερουσία», ανέφερε ο McConnell σε υπόμνημά του προς τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του που είδε το φως της δημοσιότητας.

Παραπομπή για δεύτερη φορά σε δίκη στη Γερουσία

Σε μια ιστορική απόφαση για τις ΗΠΑ κατέληξε η Βουλή των Αντιπροσώπων παραπέμποντας για δεύτερη φορά τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για δίκη στη Γερουσία.
Σημειώνεται πως ο Trump είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία αλλά ο πρώτος που κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει παραπεμφθεί δύο φορές.
Ειδικότερα, η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, της κάτω βουλής του αμερικανικού Κογκρέσου η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε την παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία με 217 ψήφους υπέρ και 192 κατά.
ο.jpg

Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος παραπέμπεται σε δίκη διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενθάρρυνε την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, η οποία προκάλεσε πέντε θανάτους.
Ειδικότερα, το ψήφισμα ετέθη σε ψηφοφορία με βάση ένα και μοναδικό άρθρο, προσάπτοντας στον απερχόμενο πρόεδρο την κατηγορία της «παρακίνησης σε εξέγερση», για τον ρόλο του την περασμένη εβδομάδα στα γεγονότα γύρω και μέσα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Την ίδια ώρα, στο Καπιτώλιο εξελίσσονται πρωτοφανείς σκηνές, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται εκεί υπό τον φόβο επανάληψης επεισοδίων.
Hundreds of National Guard troops hold inside the Capitol Visitor's Center to reinforce security at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 13, 2021. The House of Representatives is pursuing an article of impeachment against President Donald Trump for his role in inciting an angry mob to storm the Capitol last week. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Αρνείται κάθε κατηγορία ο Trump - «Όχι στη βία, όχι στην παρανομία»

Μαχητικός και αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση των οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου, ο Trump αντιμετωπίζει μια δεύτερη ιστορική διαδικασία για την παραπομπή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ωστόσο χθες (12/1) πως παραμένει πεπεισμένος ότι κανένας δεν θα επισπεύσει την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο πριν από το τέλος της θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου.
Από το Άλαμο του Τέξας, επιχείρησε να υιοθετήσει μια στάση λιγότερο επιθετική απ' ό,τι την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «ειρήνη και ηρεμία».
Προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τη διαδικασία σε βάρος του, λέγοντας πως πρόκειται για έναν ελιγμό των Δημοκρατικών, ένα νέο «κυνήγι μαγισσών».
Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, όπως απειλούν ορισμένοι από αυτούς, την ώρα που το κέντρο της Ουάσινγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Joe Biden, την επόμενη εβδομάδα.
Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά την παραπομπή του, ο Trump ζητά "από όλους τους Αμερικανούς" να επικρατήσει ηρεμία.
"Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους", γράφει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
"Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική.
Καλώ ΟΛΟΥΣ του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Σας ευχαριστώ", προσθέτει σε αυτήν την ανακοίνωση.

Pelosi: Ο Donald Trump συνιστά άμεσο κίνδυνο για τη χώρα

Ο Donald Trump συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου.
«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας» υποστήριξε η Pelosi, ζητώντας να καταστεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.
«Πρέπει να φύγει.
Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε η Pelosi.

Την επόμενη εβδομάδα η ορκωμοσία Biden (20/1)

Η ορκωμοσία του Joe Biden θα γίνει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις 20 Ιανουαρίου στα σκαλιά του Καπιτωλίου, της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές για το ενδεχόμενο ενός ακόμα γύρου επεισοδίων και επιθέσεων.
Ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκε το Πεντάγωνο για την καθυστερημένη απόκριση του στα επεισόδια που έγιναν στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη (6/1), αυτή την φορά ενέκρινε  την ανάπτυξη 15.000 στρατιωτών για την τελετή της ορκωμοσίας..
Τα μέλη της Εθνοφρουράς, ενώ είχαν αρχικά κινητοποιηθεί για να παράσχουν επιμελητειακή υποστήριξη στην αστυνομία, άρχισαν από την Τρίτη (12/1), το βράδυ να φέρουν οπλισμό και να έχουν κατακλύσει τις αίθουσες του Καπιτωλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης