Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Ασθενής ανακάμψη το Δεκέμβριο του 2020 στις ΗΠΑ - Ανησυχία για πανδημία και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Fed: Ασθενής ανακάμψη το Δεκέμβριο του 2020 στις ΗΠΑ - Ανησυχία για πανδημία και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς
Ασθενή ανάκαμψη, άνοδο των διαδικτυακών πωλήσεων και ανησυχία για την επέλαση της πανδημίας, τα κύρια χαρακτηριστικά που αναφέρει το Beige Book της Fed για το Δεκέμβριο του 2020

Ασθενή ανάκαμψη, άνοδο των διαδικτυακών πωλήσεων και ανησυχία για την επέλαση της πανδημίας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που αναφέρει το Beige Book της Federal Reserve για το Δεκέμβριο του 2020.
Οι αναφορές σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες ανέδειξαν πτώση στις λιανικές πωλήσεις και τη ζήτηση για υπηρεσίες αναψυχής και φιλοξενίας, κυρίως λόγω της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και των αυστηρότερων μέτρων περιορισμού.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι συνεχίστηκε η αύξηση των στις διαδικτυακές αγορές κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών.
Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν για τον 3ο μήνα, το Beige Book διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κάπως από την προηγούμενη έκθεση, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας λέγεται ότι αυξήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημία.
2021-01-13_2_0.png
Η κατασκευαστική δραστηριότητα συνέχισε να ανακάμπτει σε όλες σχεδόν τις επαρχίες, παρά τις αυξανόμενες αναφορές για προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η οικιστική δραστηριότητα ακινήτων παρέμεινε ισχυρή, αλλά οι ασθενείς συνθήκες για τα εμπορικά ακίνητα παρέμειναν.
Οι τραπεζικές συναλλαγές σημείωσαν μικρή ή καθόλου αλλαγή στον όγκο των δανείων, με κάποιους να αναμένεται ισχυρότερη ζήτηση από τους δανειολήπτες τους προσεχείς μήνες για νέα προγράμματα δανεισμού που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.
Αν και η προοπτική των εμβολίων COVID-19 ενίσχυσε την επιχειρηματική αισιοδοξία για την ανάπτυξη του 2021, αυτό μετριάστηκε από την ανησυχία για την πρόσφατη επανεμφάνιση αυξανόμενων κρουσμάτων.
beige_book_instances.jpg

Αγορά εργασίας

Στην αγορά εργασίας η πλειονότητα των πολιτειών ανέφερε ότι η απασχόληση αυξήθηκε, «αν και ο ρυθμός ήταν αργός και η ανάκαμψη παρέμεινε ασθενής».
Η ζήτηση εργασίας ήταν ισχυρότερη στον τομέα της μεταποίησης, των κατασκευών και των μεταφορών, με ορισμένους εργοδότες να σημειώνουν ελλείψεις προσωπικού και δυσκολία προσέλκυσης ειδικευμένων εργαζομένων.
Αυτές οι δυσκολίες πρόσληψης επιδεινώθηκαν από την πρόσφατη επανεμφάνιση κρουσμάτων COVID-19 και τις επακόλουθες διακοπές στο χώρο εργασίας σε ορισμένες περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες στις περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν μετρίως, καθώς οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώθηκαν κάπως σε ορισμένες περιοχές αλλά γενικά παρέμειναν αδύναμες.
Οι εργοδότες σε ορισμένες περιφέρειες ανέφεραν αύξηση μισθών ή προσφορά πιο γενναιόδωρων παροχών, όπως μπόνους στο τέλος του έτους και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, για τον περιορισμό του κύκλου εργασιών των εργαζομένων.
Ίσως η πιο σημαντική παρατήρηση από την έκθεση Fed είναι ότι σχεδόν όλες οι επαρχίες είδαν μέτριες αυξήσεις τιμών από την τελευταία έκθεση, με την αύξηση των τιμών εισροών να συνεχίζει να ξεπερνά εκείνη των τελικών αγαθών και υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει φυσικά μικρότερα κέρδη.
Ειδικότερα, οι τιμές για δομικά υλικά, προϊόντα χάλυβα και ναυτιλιακές υπηρεσίες αυξήθηκαν περαιτέρω.
Τέλος, οι τιμές των κατοικιών εξακολούθησαν να αυξάνονται, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και του αυξανόμενου κόστους κατασκευής.
Αυτό είναι ειρωνικό γιατί η σημερινή έκθεση CPI διαπίστωσε ότι το κόστος στέγασης ήταν το χαμηλότερο από το 2011.
rent_inflation_jan_2020.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης