Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραίτηση - βόμβα του πρωθυπουργού της Εσθονίας, Jüri Ratas λόγω υπόθεσης διαφθοράς

Παραίτηση - βόμβα του πρωθυπουργού της Εσθονίας, Jüri Ratas λόγω υπόθεσης διαφθοράς
Σχετικά Άρθρα

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Jüri Ratas υπό το βάρος σκανδάλου περι διαφθοράς που ταλανίζει το κόμμα του.
Ο Jüri Ratas πρωθυπουργός στη χώρα της Βαλτικής από το 2016, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Εσθονίας για την απόφασή του να παραιτηθεί καθώς το Κόμμα του Κέντρου έχει εμπλακεί σε υπόθεση ύποπτης χρηματοδότησης ενός οικιστικού σχεδίου στην πρωτεύουσα Ταλίν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η υπόθεση διαφθοράς

Το σχέδιο ανάπτυξης ακινήτων έλαβε ένα αμφιλεγόμενο κρατικό δάνειο, που προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης της χώρας.
Την Τρίτη 12.1 το κόμμα του Ratas ανακοινώθηκε ότι ερευνάται ως ύποπτο για συμμετοχή στο σχέδιο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Εσθονία.
Στην πολύωρη συνεδρίαση των ανώτερων στελεχών του κεντρώου κόμματος που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 13/1 αποφασίστηκε η αποχώρηση του κ. Ratas από την πρωθυπουργία.
Πλέον εναπόκειται στην Εσθονή Πρόεδρο να ορίσει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Οι εκλογές του 2019 και η συμμαχία με το ακροδεξιό EKRE

Υπενθυμίζεται ότι ο Ratas και το κόμμα του ηττήθηκαν στις εκλογές του 2019 από το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, που όμως δεν αποκόμισε αυτοδυναμία.
Έτσι ο Ratas κατόρθωσε να παραμείνει στην πρωθυπουργία δημιουργώντας μια ανορθόδοξη πολιτική συμμαχία που αποτελείτο από το κόμμα του, το συντηρητικό Κόμμα της Πατρίδας και το ακροδεξιό EKRE.
Ωστόσο εκτιμάται πλέον ότι μετά το νέο σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να ενέχεται το Κόμμα του Κέντρου, είναι πιθανότερο να δημιουργηθεί κυβέρνηση από το κεντροδεξιό κόμμα που κέρδισε τις προπέρσινες εκλογές.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης