Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πιέσεις να ανοίξει το λιανεμπόριο από 18/1 - Φόβοι για γ’ κύμα και Αττική – Lockdown σε Αργολίδα, Σπάρτη

Πιέσεις να ανοίξει το λιανεμπόριο από 18/1 - Φόβοι για γ’ κύμα και Αττική – Lockdown σε Αργολίδα, Σπάρτη
Αγωνία για την Αττική, ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να διατυπώνουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως τα κρούσματα είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, πως υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός γ’ κύματος, πως το ΕΣΥ δεν έχει ακόμα αποφορτιστεί και πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την Αττική, εντείνονται οι πιέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Ήδη πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο – αρχικά με τη μέθοδο του click away και κατόπιν με το click in shop – αν και επισημαίνουν πως αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδυαστεί με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.
Μάλιστα αναφέρεται πως είναι πολιτική απόφαση για το εάν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή τα μαγαζιά, αν και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε χθεσινές του δηλώσεις, έδειξε την προτίμηση του για το άνοιγμα του εμπορίου, αναφέροντας πως βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει ώστε να «το εμπόριο να ξεστοκάρει».
Αν και το δίλημμα άνοιγμα σχολείων ή λιανεμπορίου φαίνεται να ξεκαθαρίζει και να γέρνει υπέρ του λιανεμπορίου, οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αύξηση της κινητικότητας που θα επιφέρει η επαναλειτουργία των καταστημάτων.
Ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε αυστηρό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη, ενώ είχαν ήδη επιβληθεί αυστηρά τοπικά lockdown σε επτά περιοχές.
Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι μειώνονται εξαιρετικά αργά κάτι που σημαίνει πως παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ ενώ ο μεγαλύτερος φόβος όλων είναι η Αττική, η οποία εξακολουθεί να αναφέρει αυξημένα κρούσματα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, επιστήμονες και κυβέρνηση καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους, οι οποίες και θα γίνουν γνωστές το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 15/1.

Παπαθανάσης: Στο τραπέζι όλες οι προτάσεις για το λιανεμπόριο – Στις 15/1 οι αποφάσεις

Τη θέση ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι στο τραπέζι διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος υποστήριξε πως την ερχόμενη Παρασκευή 15/1 θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
«Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε οριστικοποιήσει ότι την Παρασκευή η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψιν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς, όπως είναι το click away, κάτι που ανέφερε και χθες ο πρωθυπουργός» υποστήριξε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Παπαθανάσης, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει πιθανότητα να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν και με ραντεβού τα καταστήματα, αυτό δεν είναι σίγουρο όμως».

Κρίσιμη η Παρασκευή

«Αυτές οι προτάσεις είναι στο τραπέζι.
Το τι θα αποφασίσει η επιτροπή θα πρέπει να το περιμένουμε.
Η Παρασκευή είναι η κρίσιμη ημέρα.
Κάθε Παρασκευή οι προτάσεις κατατίθενται και από εκεί και πέρα γίνεται συζήτηση.
Στο τέλος καταλήγουν οι επιστήμονες σε μια πρόταση που τελικά ο πρωθυπουργός λαμβάνει η οποία και ανακοινώνεται στις 6 το απόγευμα από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε ο κ.Παπαθανάσης.

Συζητείται και η αγορά εντός του καταστήματος

«Πέραν του click away, συζητείται να λειτουργήσει η αγορά με ραντεβού εντός του καταστήματος.
Πάντα όμως μιλάμε με ραντεβού.
Και το click away είναι με ραντεβού και η είσοδος στο κατάστημα θα είναι με ραντεβού με την ίδια διαδικασία που είχαμε περιγράψει.
Υπάρχει πρόβλεψη τι κινητικότητα θα δημιουργήσει το κάθε μέτρο που προστίθεται και οι ειδικοί θα αποφασίσουν ποιο μέτρο χωρά» επεσήμανε ο κ.Παπαθανάσης.

Καφούνης: Ώρα μηδέν για το λιανεμπόριο, το 50% κινδυνεύει με λουκέτο

Δραματική έκκληση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου απηύθυνε ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ.Καφούνης έκανε λόγο για ώρα μηδεν για το εμπόριο, και προειδοποίησε ότι μία στις δύο επιχειρήσεις κινδυνεύει να μην ανοίξει..
Ο Στ. Καφούνης πρότεινε να επαναλειτουργήσει το εμπόριο αρχικά με click away και στη συνέχεια να εφαρμοστεί το click in shop.
Στη συνέντευξη μετείχαν και επιστήμονες, οι οποίοι ανέφεραν ότι η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου από το click away κινήθηκε χαμηλά, στα επίπεδα του 4%.
Επίσης, ζήτησε τα μέτρα να έχουν και γεωγραφικό περιορισμό των μετακινήσεων για αγορές και ψώνια, μεταξύ των περιοχών.

Ψυχορραγεί η εστίαση - Δεκάδες ενοικιαστήρια σε Γκάζι και Σκουφά

Στο έλεος των κυβερνητικών αποφάσεων για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα αλλά και για το πότε θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης εστιασμένο στον κλάδο, κινείται τους τελευταίους μήνες η εστίαση.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, η κατάσταση στην εστιάση είναι τραγική καθώς παραμένει κλειστή για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεκάδες είναι τα καταστήματα που έχουν κατεβάσει ρολά με τα περισσότερα αυτά να εντοπίζονται στο Γκάζι και στην Σκουφά στο Κολωνάκι.
Από τις 80.000 επιχειρήσεις το 40% περίπου ήτοι 32.000 δεν θα ξανανοίξουν την επόμενη ημέρα».

Σκληρό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη

Την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αργολίδα και στη Σπάρτη αποφάσισαν οι ελληνικές Αρχές λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου.
Ειδικότερα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

  • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης.
  • H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/1.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 14 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00.

Εξαδάκτυλος: Στο δίλημμα λιανεμπόριο ή σχολεία, θα προτείνουμε το άνοιγμα της αγοράς

Τη θέση ότι στο δίλημμα λιανεμπόριο ή γ’ Λυκείου οι επιστήμονες θα προτείνουν το άνοιγμα της αγοράς διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιους Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, ο κ.Εξαδάκτυλος είπε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο.
«Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό.
Με το click away δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιβάρυνση τις ημέρες των γιορτών και τα στοιχεία αυτά θα τα έχουμε προσεχώς.
Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και μέτρα για την κινητικότητα.
Αν τα στοιχεία το επιτρέπουν θα ανοίξουν και το λιανεμπόριο και τα γυμνάσια-λύκεια» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος σχετικά με το click in shop, είπε πως επί του πρακτέου είναι το ίδιο με την αγορά τροφίμων στο σουπερμάρκετ.

Δερμιτζάκης: Πρέπει να αρχίσει να ανοίγει η Ελλάδα – Δεν αποδίδει το lockdown

Τη θέση πως πρέπει να αρχίζει να «ανοίγει» η Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μαζικούς εμβολιασμούς από Μάρτιο, Απρίλιο όταν και αναμένεται να παραλάβουμε και τις περισσότερες δόσεις των εμβολίων.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει όλο το αποτέλεσμα των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας, καθώς τα Θεοφάνια δεν έχει φανεί ακόμα πόσο επίπτωση είχανε.
«Υπάρχει το ρίσκο να έχουμε κάποια μεγάλη επίπτωση, όμως το καλό στοιχείο με αυτό είναι ότι είναι μια μέρα, όποτε αν δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων για εκείνη τη μέρα, ελπίζω να μην σταθεροποιηθεί μεγάλη αλλά να μειωθεί πάλι και λόγω του νέου lockdown» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης.

Να ανοίξει η Ελλάδα

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει κοινωνία και οικονομία.
«Νομίζω ότι θα πρέπει να «ανοίγει» η Ελλάδα καθώς δεν είναι πολύ κλειστή.
Το lockdown αυτό δεν αποδίδει όπως πρέπει και επειδή δεν λειτουργεί όπως πρέπει μιλάμε για μεταδόσεις που γίνονται μέσω «παρανομιών» των κανόνων του lockdown.
Πρέπει να δοθεί στον κόσμο μια συντεταγμένη έξοδος, η οποία να του επιτρέπει να κάνει κάποιες δραστηριότητες» ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, υπογράμμισε πως είναι καλό που ανοίγουν και πως ελπίζει ότι θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς χαλαρώνει κάπως την οικογένεια.
«Δεν λέω να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε σε μπαρ και να διασκεδάζουμε.
Μιλάω για κάτι πολύ συντεταγμένο, πολύ προσεκτικά και πάντα πολύ αυστηρά με μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή χεριών» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις 18/1

Τη θέση ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα μπορέσουν ταυτόχρονα να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι με τα δημοτικά σχολεία να λειτουργούν, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου.
Ωστόσο, επισήμανε ότι τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη, καθώς και ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο καταστήμα).
Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι για να επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση.

Βατόπουλος: Πολιτική απόφαση αν θα ανοίξει πρώτα το σχολείο ή το μαγαζί

Τη θέση πως είναι πολιτική απόφαση το εάν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή τα καταστήματα διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος αν και εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είπε ότι μπορεί να ανοίξει «με αρκετό ρίσκο».
«Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά.
Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός.
Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα.
Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.
Όπως είπε, προτεραιότητα στο άνοιγμα έχουν τα σχολεία σε σχέση με την αγορά, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση.
«Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση.
Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως το τέλος της πανδημίας θα σημάνει όταν αποκτηθεί συλλογική ανοσία, όταν δηλαδή εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού.

Σκληρά τοπικά lockdown σε 7 περιοχές

Από χθες 12/1 το απόγευμα στο καθεστώς του σκληρού τοπικού lockdown μπήκε η Λέσβος, ακολουθώντας τη Βοιωτία (τέθηκε ολόκληρη σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα ενώ δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας εξαιρουμένων λόγων υγείας).
Στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη, και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου.
Έως και τις 15/1 σε καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.

Στην Αττική το ένα τρίτο των κρουσμάτων

Περίπου το 1/3 των χθεσινών κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αττική όπου χθες 12/1 ανακοινώθηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο (365) σε σύγκριση με τον προχθεσινό αριθμό (180).
Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα – στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 556 ασθενείς σε απλές κλινικές και 156 σε ΜΕΘ.
Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (12,43 χθες) και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (10,3), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), η Ανατολική Αττική (7,56), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (7,35) και ο Νότιος Τομέας Αθηνών (6,42).
Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το σχήμα μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ και στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνη (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την οικονομική στήριξη αναφέρθηκε στη χθεσινή 12/1 συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη.
Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους».
Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού.
Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει.
Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων».
Τόνισε όμως ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της Επιτροπής των επιστημόνων.
«Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει.
Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», είπε.

Εμβολιασμός: Ρεκόρ 60.000 ραντεβού έχουν κλειστεί από τη Δευτέρα 11/1

60.000 ραντεβού έχουν κλειστεί από τις 11/1 που ανέβηκε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό στο emvolio.gov.gr έως χθες Τρίτη 12/1 το απόγευμα.
Οι συνολικοί εμβολιασμοί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 12/1 έφθαναν τους 55.800, δηλαδή κάλυψη του 0,53% του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Στους 5.329 οι νεκροί

Στους 5.329 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 12/1, 866 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
1.jpg
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 866, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 146.020 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52.2% άνδρες.
νικοσ.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.329 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

γαπ.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (69.4% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

4.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης