Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το… υπέροχο παιχνίδι του Erdogan - Στρατιώτες, κατάσκοποι και μανία για εξουσία

FT: Το… υπέροχο παιχνίδι του Erdogan - Στρατιώτες, κατάσκοποι και μανία για εξουσία

Ανάλυση των Financial Times για τους χειρισμούς του Erdogan

Σχετικά Άρθρα
Η εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan έχει καταστήσει την Άγκυρα πιο απομονωμένη από τη Δύση.

Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, η οποία στο πρώτο μέρος που δημοσιεύτηκε εξετάζει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου.

Η στήριξη των Αζέρων

Στην Πλατεία Ελευθερίας του Μπακού τον περασμένο μήνα, χιλιάδες Αζέροι στρατιώτες γιόρτασαν τη νίκη της χώρας τους στον Καύκασο - και ο άνθρωπος που το έκανε: ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Ο Τούρκος ηγέτης προσκλήθηκε ως τιμώμενος φιλοξενούμενος, καθώς αγωνίστηκε για να ανακτήσει το Αζερμπαϊτζάν τα εδάφη που έχασε από την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Σήμερα είναι μια μέρα νίκης και υπερηφάνειας για όλους μας, για ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο», είπε ο Erdogan, περιτριγυρισμένος από τουρκικές και αζερικές σημαίες.

Η ρήξη με τους Δυτικούς

Η απόφαση του Erdogan να ρίξει ολόκληρο το βάρος του στο Αζερμπαϊτζάν, ακόμη και όταν οι δυτικές δυνάμεις ζήτησαν κατάπαυση του πυρός μετά από ένα νέο ξέσπασμα μαχών το περασμένο φθινόπωρο ήταν η τελευταία εκδήλωση της όλο και πιο δυναμικής στάσης της εξωτερικής πολιτικής, που χαρακτηρίζεται από ασυμβίβαστη ρητορική και ετοιμότητα για χρήση σκληρής δύναμης.
Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Erdogan ξεκίνησε στρατιωτικές επιδρομές στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ, έστειλε στρατεύματα στη Λιβύη και συμμετείχε σε ναυτικές αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα - παρεμβάσεις που έχουν εκνευρίσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και δημιούργησαν νέους εχθρούς.
2.webp

Επαναπροσέγγιση

Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο Erdogan αναγνώρισε την ήττα του φίλου του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές - και την ανάγκη να προσελκύσει ξένα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα οικονομικά δεινά της Τουρκίας - είπε ότι θα ήθελε να "γυρίσει μια νέα σελίδα" με τη Δύση.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο ίδιος είναι πρόθυμος ή ικανός να συμβιβαστεί σε ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τα κράτη της Μέσης Ανατολής - ή εάν η νέα συνδιαλλακτική γλώσσα σύντομα θα δώσει τη θέση της σε μια νέα ανατροπή.
«Υπάρχουν μικρά πράγματα [που έκανε η Τουρκία] που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κλάδο ελαίας, αλλά τίποτα ουσιαστικό», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Αν κοιτάξετε τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε ουσιαστικά, και οι δύο πλευρές έχουν την άποψη ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του άλλου.
Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει κανείς", πρόσθεσε.
3.webp

Το αποτυχημένο πραξικόπημα που άλλαξε την Τουρκία

Ο 66χρονος Τούρκος πρόεδρος, του οποίου το κόμμα κυριαρχεί στην εξουσία το 2002, έχει από καιρό επιδιώξει να αναδειχθεί ως οραματιστής ο οποίος - με τα λόγια του ιστορικού Soner Cagaptay - «θα κάνει την Τουρκία μεγάλη και πάλι» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ωστόσο, μια αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος από στρατιωτικές φατρίες το 2016 σηματοδότησε τη ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο, λένε αναλυτές.
Οδήγησε τον Erdogan να γίνει ακόμη πιο απόμακρο για τη Δύση, τον ώθησε πιο κοντά στον Vladimir Putin της Ρωσίας, τον ανάγκασε να σφυρηλατήσει νέες πολιτικές συμμαχίες και του επέτρεψε να αναλάβει έναν άνευ προηγουμένου έλεγχο του τουρκικού κράτους.
Σε μια ομιλία τρεις μήνες μετά την απόπειρα, ο Erdogan είπε ότι η χώρα δεν θα περιμένει πλέον για προβλήματα ή αντίπαλους να «χτυπήσουν την πόρτα μας».
Η Τουρκία, είπε, αντ 'αυτού θα «πήγαινε να τα βρει όπου βρίσκονται και να τα αντιμετωπίσει εκεί».

Το συντηρητικό ακροατήριο

Ο Erdogan κατά καιρούς παίζει στη θρησκευτική συντηρητική του βάση προβάλοντας τον εαυτό του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.
Αλλά επίσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εθνικιστικές εικόνες και τη γλώσσα.
Του αρέσ4.webpει να λέει ότι το έθνος του ανέρχεται στην παγκόσμια σκηνή.

Διπλωμάτες και αναλυτές προειδοποιούν ότι η στρατηγική ενέχει μεγάλους κινδύνους, τόσο για την οικονομία όσο και για τις σχέσεις με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις.
Ενώ πριν από 10 χρόνια, η κατευθυντήρια αρχή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», Τούρκοι αναλυτές αστειεύονται τώρα ότι το νέο μάντρα είναι «μηδενικοί γείτονες χωρίς προβλήματα».

Νεο-οθωμανισμός

Η εξωτερική πολιτική του Erdogan περιγράφεται από τους αναλυτές ως «νεο-οθωμανική», σε σχέση με την αυτοκρατορία που εκτείνεται στη νότια Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική και προηγείται της σύγχρονης Δημοκρατίας.
Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα τους προστατεύει απλώς τα συμφέροντά της.
«Όταν παρεμβαίνει η Γαλλία, είναι μόνο η Γαλλία - κανείς δεν τους αποκαλεί Ναπολέοντες», είπε κάποιος.
Η νέα προσέγγιση έχει κόστος.
«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί στην ιστορία της», δήλωσε ο Sinem Adar, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφάλειας στο Βερολίνο.

Η εκκαθάριση, ένας πρόεδρος και ένα συγκεντρωτικό κράτος

Η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και η εκκαθάριση που ακολούθησε, επέτρεψαν στον Erdogan να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.
Επίσης σφυρηλάτησε μια εκλογική συμμαχία με το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP, υιοθετώντας τις τρομακτικές δεξιές προοπτικές για την εθνική ασφάλεια, ειδικά τον κουρδικό αυτονομισμό.
«Έχουν μια παρόμοια πλατφόρμα, δηλαδή ότι η Τουρκία πρέπει να ανέβει.
Πρέπει να αυξήσει τη δύναμή της», δήλωσε ο Evren Balta, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ozyegin στην Κωνσταντινούπολη.
«Τόσο το AKP όσο και το MHP μοιράζονται αυτή τη βασική ιδέα ότι η Τουρκία δέχεται επίθεση από μέσα και έξω από την περιοχή».
Ταυτόχρονα, η μετάβαση το 2018 σε ένα προεδρικό σύστημα εξασθένησε τον ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, παραδοσιακά το σπίτι αυτών που έβλεπαν τον φυσικό προσανατολισμό της Τουρκίας προς τη Δύση.
5.webp

Κατασκοπία και όχι... διπλωματία

Πολλοί επικρίνουν αυτό που ένας πρώην πρέσβης χαρακτηρίζει την εξάρτηση από «στρατιώτες και κατάσκοπους» παρά από διπλωματία.
Σε ταξίδια στο εξωτερικό, ο Erdogan σπάνια εμφανίζεται χωρίς τον επικεφαλής των πληροφοριών Hakan Fidan και τον υπουργό Άμυνας Hulusi Akar στο πλευρό του.

Ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) - που ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου το σύνθημα ήταν «ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο» - επέκρινε την «μη διπλωματική γλώσσα», το κόμμα φαίνεται απρόθυμο να αφήσει πολιτικές που έχουν αποδειχθεί δημοφιλείς στο κοινό.
Ο Erdogan, ο οποίος πιστεύει ότι οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνει στην εξουσία για όσο το δυνατόν περισσότερο, έχει χρησιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική για το εγχώριο πολιτικό κέρδος - προχωρώντας στο σημείο να συγκρίνει τη γερμανική κυβέρνηση με τους Ναζί και να συμβουλεύσει τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να αναζητήσει «ψυχική θεραπεία».
Αυτή η στάση, ωστόσο, δεν έχει μειωθεί και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ κατηγόρησε τον ηγέτη της Τουρκίας ότι ενεργούσε σαν «ο νταής στο σχολείο».

Τρόμος, πρόσφυγες και διεθνής αντίδραση

Η προσπάθεια του Erdogan να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη - αντικατοπτρίζεται στην επέκταση των διπλωματικών δεσμών της Τουρκίας με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέσω του εμπορίου και της βοήθειας.
Οι ελπίδες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ ξεθώριασαν εν μέσω δυσπιστίας και κατηγοριών κακής πίστης και από τις δύο πλευρές.
Ένα σχέδιο για την οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με τους Άραβες γείτονές του πυροδοτήθηκαν καθώς οι λαϊκές εξεγέρσεις ξέσπασαν σε όλη την περιοχή.
Ο πόλεμος της Συρίας επηρέασε την Τουρκία με τη μορφή τρομοκρατικών επιθέσεων και την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων.
Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη - και η υποστήριξή της προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα - στράφηκαν στην Άγκυρα ενάντια σε μια ισχυρή αραβική συμμαχία με επικεφαλής τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Τώρα η Ευρώπη απογοητεύεται από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που τεχνικά εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ.
Επίσης η Ουάσινγκτον υποδηλώνει την απόφαση του Erdogan να αγοράσει ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, το οποίο τον περασμένο μήνα πυροδότησε τις πολυαναμενόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Η σχέση της Τουρκίας με τους νεότερους εταίρους δεν είναι επίσης απλή.
Οι δεσμοί του με τον Putin είναι περίπλοκοι και συχνά επεισοδιακοί.
Ωστόσο, ο Erdogan έχει μερικές επιτυχίες.
Η τουρκική υποστήριξη μετέτρεψε τις ισορροπίες του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, ενώ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η υποστήριξη της Άγκυρας αποκάλυψε τα όρια της ρωσικής επιρροής στον Καύκασο.

Τα οικονομικά προβλήματα

Η ταραχώδης εξωτερική πολιτική έχει ανακόψει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία ενώ σε συνδυασμό με τις ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση της οικονομίας του Erdogan, υπήρξε πηγή πίεσης στην τουρκική λίρα.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανέστειλε - και αργότερα ακύρωσε - ένα σχέδιο κατασκευής νέου εργοστασίου μετά από διεθνή κατακραυγή στην τουρκική επίθεση εναντίον κουρδικών δυνάμεων της Συρίας το 2019.
Οι επικριτές λένε ότι οι ανταγωνιστικές εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας βλάπτουν τα συμφέροντά της.
Ο Sinan Ulgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και πρόεδρος του think tank της Κωνσταντινούπολης Edam, δήλωσε: «Ο τρόπος που θα κρίνω την επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής είναι εάν βοηθά την Τουρκία να προστατεύσει καλύτερα το εθνικό της συμφέρον και εάν βοηθά την Τουρκία να διασφαλίσει πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Με αυτά τα κριτήρια, δεν είναι μεγάλη επιτυχία".

Η προσέγγιση της ΕΕ

Η επικίνδυνη κατάσταση της οικονομίας 750 δισ. δολαρίων της χώρας - που επιδεινώθηκε από την κρίση του κορωνοϊού - προκάλεσε αναταραχή τον Νοέμβριο που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του γαμπρού του Erdogan, Berat Albayrak από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Έκτοτε, και με την εκλογή του Joe Biden ως προέδρου των ΗΠΑ, ο Erdogan προσέγγισε τη Δύση.
Σε βιντεοκλήση με την Ursula von der Leyen, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σάββατο, ο Erdogan δήλωσε ότι «το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη» και ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα όπως η μετανάστευση και το εμπόριο.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπήρξε εδώ και καιρό ρεαλιστής πρόθυμος να κάνει σκληρές επιλογές εάν χρειαστεί για να διατηρήσει την εξουσία του.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποψιάζονται ότι θα είναι απρόθυμος να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για τη βελτίωση των σχέσεων με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδίως τις ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι ο στόχος της ύπαρξης μιας ανεξάρτητης, ισχυρής εξωτερικής πολιτικής - ενώ παραμένει εντός του ΝΑΤΟ - θα παραμείνει", δήλωσε ο Alan Makovsky, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
"Ίσως θα μετριάσει τη ρητορική, αλλά δεν νομίζω ότι θα μετριάσει το όραμα", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης