Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία και Γαλλία κατά Twitter για το κλείσιμο του λογαριασμού του Trump

Γερμανία και Γαλλία κατά Twitter για το κλείσιμο του λογαριασμού του Trump
Επίθεση της ΕΕ κατά των τεχνολογικών «γιγάντων» - Προκαλούν πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας, σύμφωνα με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες
Σχετικά Άρθρα

Ευθεία επίθεση κατά των Twitter και Facebook εξαπέλυσαν η Γερμανία και η Γαλλία, μετά το κλείσιμο του λογαριασμού του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Donald Trump από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης,
H κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη «μάχη» της Ευρώπης κατά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Βολές από Γερμανία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρακτική των τεχνολογικών γιγάντων που αποφάσισαν το κλείσιμο του λογαριασμού του Trump με αφορμή τα πρωτοφανή γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι νομοθέτες είναι αυτοί που θα πρέπει να διαμορφώσουν το πλαίσιο κανονισμών που θα διέπει την ελευθερία του λόγου και όχι οι ιδιωτικές τεχνολογικές επιχειρήσεις.
«Η Καγκελάριος θεωρεί το οριστικό κλείσιμο του λογαριασμού ενός εκλεγεμένου προέδρου προβληματικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert.
«Δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου, μπορούν να καθορίζονται βάσει του νόμου και εντός του πλαισίου που ορίζεται από τη νομοθεσία και όχι σύμφωνα με μία απόφαση εταιρείας», συμπλήρωσε.

Γαλλία: Σοκ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Yποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε «σοκαρισμένος» που μία ιδιωτική εταιρεία έλαβε μία τόσο σημαντική απόφαση.
«Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες, όχι από έναν διευθύνοντα σύμβουλο», δήλωσε στο Bloomberg.
«Είναι αναγκαίο να υπάρξει μία ρύθμιση για τις online πλατφόρμες».
Λίγο ενωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι το κράτος θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για το ρυθμιστικό πλαίσιο και όχι «η ψηφιακή ολιγαρχία» και χαρακτήρισε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες «μία από τις απειλές» κατά της Δημοκρατίας.

Κομισιόν

Η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ προοιωνίζεται μία εποχή αυστηρότερης ρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Thierry Brenton, ο οποίος συνέκρινε τη βία με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που οδήγησαν σε παγκόσμια καταστολή της τρομοκρατίας.
«Ακριβώς όπως η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μια αλλαγή παραδείγματος για την παγκόσμια ασφάλεια, 20 χρόνια αργότερα είμαστε μάρτυρες ενός πριν-και-μετά στον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στη δημοκρατία μας», γράφει ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά σε ένα άρθρο στο Politico.
Αν υπήρχε κάποιος που αμφέβαλλε ακόμη ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει συστημικοί παίκτες στις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στον Λόφο του Καπιτωλίου» είναι η απάντηση, γράφει ο Brenton.
Αναστέλλοντας τη λειτουργία του λογαριασμού του Trump, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραδέχθηκαν εντέλει ότι έχουν την ευθύνη, την υποχρέωση και τα μέσα να εμποδίσουν τη διάδοση παράνομου viral περιεχομένου, πρόσθεσε.

Merkel: Προβληματική η πρακτική

Την ένστασή της απέναντι στην απαγόρευση που επέβαλλε το Twitter στον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel εκτιμά ότι η αναστολή του λογαριασμού του Trump από το Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα είναι προβληματική», διότι η ελευθερία της γνώμης δεν πρέπει να καθορίζεται από τους ιδιοκτήτες των διαδικτυακών πλατφορμών, δήλωσε ο εκπρόσωπός της τη Δευτέρα 11/1.
«Το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης είναι θεμελιώδες δικαίωμα στοιχειώδους σημασίας και αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα μπορεί να καμφθεί, αλλά μέσω του νόμου και εντός του πλαισίου που ορίζει ο νομοθέτης, όχι σύμφωνα με την απόφαση των διαχειριστών των πλατφορμών κοινωνικών μέσων» εξήγησε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην κίνηση που έκανε το Twitter, μετά την επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Νωρίτερα το Banking News είχε καταγράψει (11 Ιανουαρίου 2021):

«Βουτιά» 7% καταγράφει η μετοχή του Twitter στις συναλλαγές της Φρανκφούρτης, μετά τον μόνιμο αποκλεισμό του απερχόμενου προέδρου Donald Trump.
To δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης επικαλέστηκε τον κίνδυνο υποκίνησης βίας και απέκλεισε μόνιμα τον λογαριασμό του Trump, μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.
Οι ακόλουθοι του Trump στο Twitter ήταν 88 εκατομμύρια.
Προσυνεδριακά στη Wall Street, η μετοχή υποχωρεί 8%.

Η ανακοίνωση του Twitter

Στη σχετική ανακοίνωση το Twitter επεσήμανε πως η μόνιμη αναστολή στο account του Donald Trump αποφασίστηκε λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει περαιτέρω την πλατφόρμα για να υποκινήσει βία.
«Μετά από προσεκτική ανασκόπηση των πρόσφατων Tweets (αναρτήσεων) από τον λογαριασμό @realDonaldTrump και το περιβάλλον γύρω τους, έχουμε αναστείλει οριστικά τον λογαριασμό λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας» δήλωσε το Twitter.
Μετά την συγκεκριμένη «πόρτα», ο κ. Donald Trump τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να «χτίσει μια νέα πλατφόρμα στο εγγύς μέλλον».
Όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνημα «Έχουμε διαπραγματευτεί με διάφορους άλλους ιστότοπους και σύντομα θα έχουμε μια μεγάλη ανακοίνωση» μιλώντας για το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης