Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brenton (Κομισιόν): Η εισβολή στο Καπιτώλιο θα φέρει ρυθμίσεις στα social media

Brenton (Κομισιόν): Η εισβολή στο Καπιτώλιο θα φέρει ρυθμίσεις στα social media
Τι επισημαίνει σε άρθρο του στο Politico o επίτροπος Εσωτερικήs Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Thierry Brenton
Σχετικά Άρθρα
Η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ προοιωνίζεται μία εποχή αυστηρότερης ρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Thierry Brenton, ο οποίος συνέκρινε τη βία με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που οδήγησαν σε παγκόσμια καταστολή της τρομοκρατίας.
«Ακριβώς όπως η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μια αλλαγή παραδείγματος για την παγκόσμια ασφάλεια, 20 χρόνια αργότερα είμαστε μάρτυρες ενός πριν-και-μετά στον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στη δημοκρατία μας», γράφει ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά σε ένα άρθρο στο Politico.
Το Twitter κατήργησε μόνιμα τον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και την πρόσβαση στους σχεδόν 90 εκατομμύρια ακολούθους του την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, επικαλούμενο κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης της βίας μετά το κάλεσμα του Trump σε χιλιάδες υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στο Καπιτώλιο.
«Αν υπήρχε κάποιος που αμφέβαλλε ακόμη ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει συστημικοί παίκτες στις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στον Λόφο του Καπιτωλίου» είναι η απάντηση, γράφει ο Brenton.
Αναστέλλοντας τη λειτουργία του λογαριασμού του Trump, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραδέχθηκαν εντέλει ότι έχουν την ευθύνη, την υποχρέωση και τα μέσα να εμποδίσουν τη διάδοση παράνομου viral περιεχομένου, πρόσθεσε.

Η ευθύνη

«Δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία υποστηρίζοντας ότι παρέχουν απλώς υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting)», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Στο μεταξύ, η Ουγγαρία επέκρινε το Twitter ότι παρεμβαίνει σε επίσημους λογαριασμούς μετά την αναστολή του λογαριασμού της κυβέρνησης της Βουδαπέστης τον Σεπτέμβριο.
"Σήμερα, οι λογοκριτές τους απομάκρυναν σχεδόν 200 από τους ακολούθους μου χωρίς εξήγηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Twitter.
«Η Μεγάλη Τεχνολογία [Big Tech] κηρύσσει την ανοχή και τον πλουραλισμό.
Άλλα λένε κι άλλα κάνουν».
Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προσχέδιο κανόνων για συγκράτηση τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google της Alphabet, η Apple και η Amazon.
Οι νέοι κανόνες θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν παράνομο περιεχόμενο όπως ρητορική μίσους και εκ προθέσεως χειραγώγηση πλατφορμών.

Merkel: Προβληματική η αναστολή του λογαριασμού του Trump

Την ίδια ώρα, Την ένστασή της απέναντι στην απαγόρευση που επέβαλλε το Twitter στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel εκτιμά ότι η αναστολή του λογαριασμού του Trump από το Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα είναι προβληματική», διότι η ελευθερία της γνώμης δεν πρέπει να καθορίζεται από τους ιδιοκτήτες των διαδικτυακών πλατφορμών, δήλωσε ο εκπρόσωπός της τη Δευτέρα 11/1.
«Το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης είναι θεμελιώδες δικαίωμα στοιχειώδους σημασίας και αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα μπορεί να καμφθεί, αλλά μέσω του νόμου και εντός του πλαισίου που ορίζει ο νομοθέτης, όχι σύμφωνα με την απόφαση των διαχειριστών των πλατφορμών κοινωνικών μέσων» εξήγησε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην κίνηση που έκανε το Twitter, μετά την επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Θυμός και λύπη

Νωρίτερα, η Merkel δήλωσε σοκαρισμένη όταν διαδηλωτές πολιόρκησαν το αμερικανικό Καπιτώλιο απαιτώντας να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ.
«Όλοι είδαμε τις ενοχλητικές εικόνες της εισβολής του Κογκρέσου των ΗΠΑ χθες το βράδυ (6/1), και αυτές οι εικόνες με έκαναν να θυμώσω και να λυπηθώ» δήλωσε η Merkel.
Η καγκελάριος είπε επίσης ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης