Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμη εβδομάδα για παράταση lockdown μετά 18/1 - Φόβοι για γ' κύμα - Άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμούς

Κρίσιμη εβδομάδα για παράταση lockdown μετά 18/1 - Φόβοι για γ' κύμα - Άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμούς
Παράταση του lockdown σε δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη και Κάλυμνο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Καθοριστική θα είναι αυτή η εβδομάδα σχετικά με το εάν θα παραταθεί το lockdown και μετά την 18η Ιανουαρίου ή εάν θα αρχίσει να μελετάται κάποια «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων, καθώς αυτές τις ημέρες οι επιστήμονες αναμένεται να έχουν μια πληρέστερη εικόνα για το ποιο ήταν το αποτύπωμα των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού.
Αν και σήμερα 11/1 και μετά από δύο μήνες ανοίγουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας σηματοδώντας έτσι μια νέα αρχή «ανοίγματος» της κοινωνίας, οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της επιδημίας εντός των επόμενων ημερών.
Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα αποτελέσουν το πρώτο crash test και εάν όλα πάνε καλά πιθανότατα εντός της εβδομάδας να αποφασιστεί και το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου.
Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως η κάθε απόφαση για άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται αργά και προσεκτικά, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που υπάρξει ένα γ’ κύμα της επιδημίας, τα νοσοκομεία δεν θα καταφέρουν να το διαχειριστούν και να το αντιμετωπίσουν, καθώς το ΕΣΥ είναι ήδη καταβεβλημένο και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ παραμένει περιορισμένη.
Την ίδια στιγμή πάντως εντείνεται και η πίεση από επιχειρήσεις και εργαζόμενους προκειμένου να ανοίξουν εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο.
Αν και ακόμα θεωρείται πως είναι νωρίς για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, η πορεία της επιδημίας αυτήν την εβδομάδα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εάν και το πότε θα πρέπει να αναμένεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Εμβολιασμοί - Θεοδωρίδου: Γιατί επιλέχθηκαν οι άνω των 85 ετών - Τι ισχύει με εγκύους

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή 11/1 έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.
Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.
Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.
«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.
Με τους εμβολιασμούς τέθηκε το ζήτημα αν είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης.
Το εμβόλιο Covid φέρεται να είναι αδύνατο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα, σημείωσε πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίσημη σύσταση είναι να μην γίνεται εμβολιασμούς σε εγκύους.
Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες και επιταχύνει, ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας να είμαστε αισιόδοξοι και να χαρούμε αυτό το ταξίδι.


Στους 5.302 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 11/1 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 444, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 145.179 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 52,2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.302 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 350 (69,1% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

2.jpg


2.jpg


3.jpg
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg

Σε αυστηρό lockdown από 12/1 έως 18/1 όλη η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας

Σε καθεστώς lockdown τίθεται από 12/1 ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται

  • H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας .
  • H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.


Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 12/01/2021 και ώρα 06:00 μέχρι την Δευτέρα 18/01/2021 και ώρα 06:00.


Υπό αυστηρά μέτρα άνοιξαν τα σχολεία

Ύστερα από δύο μήνες, οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων επέστρεψαν σήμερα 11/1 στις τάξεις τους, με βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση να είναι, τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να μην ξανακλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα, ανάλογα με αυτά που ίσχυσαν όταν και άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.
Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.
Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Επίσης, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία.
Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.
Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Με SMS στο σχολείο

Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033.
Παράλληλα, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς άνω των 85 ετών

Άνοιξε από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η πλατφόρμα προκειμένου να ορίζονται τα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για τους ανθρώπους που είναι άνω των 85 ετών.
Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 18:00 το απόγευμα ενώ οι εμβολιασμοί της εν λόγω ηλικιακής ομάδας αναμένεται να αρχίσουν στις 20/1.
Εκτιμάται ότι στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα βρίσκονται περισσότερα από 100.000 άτομα.
Η παρουσίαση της πλατφόρμας θα γίνει στην σημερινή τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας.
Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Η διαδικασία

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.


Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνεται με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Κωδικός ραντεβού

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
11111.jpg
2222.jpg




3333.jpg
4444.jpg



5.jpg



6.jpg



6.jpg


7.jpg





8.jpg
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης