Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το πρώτο ESG Transformation Fund στην Ελλάδα ιδρύει η Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Το πρώτο ESG Transformation Fund στην Ελλάδα ιδρύει η Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Την ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης, θα στελεχώσουν επαγγελματίες με αποδεδειγμένη εμπειρία τόσο στο Finance όσο και στο Business Sustainability
Σχετικά Άρθρα

Με το βλέμμα στραμμένο στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και στις μελλοντικές απαιτήσεις των καταναλωτών, η Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, δημιουργεί το πρώτο ESG Transformation Fund στην Ελλάδα, ενός επενδυτικού σχήματος βιώσιμων επενδύσεων με γνώμονα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance - περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση).
Της πρωτοποριακής αυτής προσπάθειας, ηγούνται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Whitetip, Μπάμπης Αγγελετόπουλος και ο επί 18 χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Pieralisi Hellas, Άγγελος Μοχλούλης με πάνω από 100 έργα περιβαλλοντικής προσαρμογής στο ενεργητικό του. Την ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης, θα στελεχώσουν επαγγελματίες με αποδεδειγμένη εμπειρία τόσο στο Finance όσο και στο Business Sustainability.
Το όνομα του Fund, εμπνευσμένο από το είδος πεταλούδας “Zerynthia”, δίνει και το σκοπό του εγχειρήματος, μεταφέροντας αλληγορικά το Transformation in Life, που πρεσβεύει η ζωή της πεταλούδας, και μετατρέποντάς το σε Transformation in Business.
Στοχεύοντας στις νέες και υφιστάμενες ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αποστολή της ομάδας είναι ο μετασχηματισμός αυτών σε βιώσιμες και κερδοφόρες εταιρίες με πραγματική αξία για όλα ανεξαρτήτως τα ενδιαφερόμενη μέρη (stakeholders) – προμηθευτές, καταναλωτές, κοινωνία, περιβάλλον – δημιουργώντας ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στο Triple Bottom Line (People – Planet – Profit) μέσω της παροχής ευέλικτων εργαλείων χρηματοδότησης (debt related instruments) και εξειδικευμένης συμβουλευτικής.
Για αυτή την μετάβαση, έχοντας ως βάση το UN PRI και ως στόχο τη διασφάλιση της σύνδεσης μεταξύ οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης, το Zerynthia ESG Transformation Fund έχει αναπτύξει μια σαφή διαδικασία ενσωμάτωσης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών στην “παραδοσιακή” επενδυτική διαδικασία χρησιμοποιώντας τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα IFC Performance Standards.
Μάλιστα, ως συνέχεια της αποστολής του Fund, η ομάδα διαχείρισης της Zerynthia ανέπτυξε ένα δομημένο και άκρως πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Philanthropy Plan, μέσω του οποίου δεσμεύεται να δωρίσει ετησίως το 5% των συνολικών εσόδων της σε δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και την καινοτομία, την ενδυνάμωση των γυναικών και το περιβάλλον. Μέσω του Philanthropy Plan, η ομάδα διαχείρισης αποδεικνύει έμπρακτα την αφοσίωση της σε αξίες που διέπουν τη φιλοσοφία του Fund, προσφέροντας στην κοινωνία και το περιβάλλον και ενισχύοντας με ακόμη έναν τρόπο το ESG αποτύπωμα της Zerynthia στην ελληνική οικονομία.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι η ομάδα των Ελλήνων και Αλλοδαπών Advisors που έχει συγκροτηθεί. Η Caterina Occhio, παγκοσμίου φήμης CSR and Sustainability Advisor (Chloe, AzeedineAlaia, Aspesi, and Trussardi), o Μιχάλης Σπανός Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Global Sustain Group, ο Απόστολος Σίσκος μέλος του ΕΒΕΑ, επικεφαλής του Forum για την ενέργεια και το κλίμα, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EMICERT και της ENVIROMETRCS, ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με πάνω από 36 χρόνια εμπειρία σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, Αντρέας Ανδρεαδάκης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ειδική σε θέματα Βοιοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, η Aurora Mondavi του Ιδρύματος Andrea Bocelli, ο Βασίλης Μονογιός σύμβουλος σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικό Ελέγχου, καθώς και ο μαθηματικός Παναγιώτης Μαμαλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Λεοντίου Λυκείου και μέλος της ActionAid συνθέτουν ένα μίγμα το οποίο καλύπτει απόλυτα όλους τους στόχους του Fund.
Σύμφωνα με τον Μπάμπη Αγγελετόπουλο «η πανδημία COVID-19, ως εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα, έφερε στο προσκήνιο μια σειρά προκλήσεων και έκανε τους επενδυτές να συνειδητοποιήσουν πόσο ευάλωτες και αλληλοσυνδεόμενες είναι οι κοινωνίες και οι τομείς επιχειρηματικής δραστηριοποίησής μας, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε άλλο τα ζητήματα βιωσιμότητας του πλανήτη.
Η business-as-usual προσέγγιση μοιραία θα αποτελέσει παρελθόν καθώς δεν θα επιτρέψει στον κόσμο να αντιμετωπίσει τις τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις χωρίς να θέσει σε αμφισβήτηση την οικονομική ανάπτυξη.
Η νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως κατευθυντήρια δύναμη για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δίνει τα κίνητρα για την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση των βιώσιμων επενδύσεων και τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία.
Και σε αυτό το στόχο οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι προσφέροντας γνώση και κεφάλαια ενώ ταυτόχρονα επιστρέφουμε όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία»
Στο Fund, ύψους από 30 έως 50 εκατομμυρίων Ευρώ, αναμένεται να επενδύσουν σημαντικά ονόματα του ελληνικού και διεθνούς επιχειρείν, CSR τμήματα Εταιριών, θεσμικοί επενδυτές της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και αναγνωρισμένου κύρους Ιδρύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης