Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταλμα σύλληψης του Donald Trump από το Ιράκ

tags :
Ένταλμα σύλληψης του Donald Trump από το Ιράκ
Ο Donald Trump κατηγορείται από τους Ιρακινούς για ηθική αυτουργία

Σύμφωνα με το Associated Press, δικαστής ανακριτικού δικαστηρίου στη Βαγδάτη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ως ενόχου για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι και του Ιρακινού πολέμαρχου Αμπού Μαχντί αλ Μπουαντί.
Οι δύο άντρες και η συνοδεία τους σκοτώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου 2020, όταν “άγνωστης προέλευσης” πύραυλοι αέρος εδάφους κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν.
Λίγα λεπτά πριν, το αεροπλάνο του Σολεϊμάνι είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και η πομπή αποχωρούσε μέσω παράλευρης “ασφαλούς” οδού.
Ο Σολεϊμάνι ήταν τότε ο πανίσχυρος διοικητής της ιρανικής “Δύναμης Κούντς”, μιας παράλληλης στρατιωτικής δομής μέσα στο Ιράν που ελέγχει τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους πιστούς καθεστωτικούς στρατιώτες της χώρας.
Ήταν ο αρχικατάσκοπος και οργανωτής των ειδικών και “μαύρων” επιχειρήσεων του Ιράν και από τους σημαντικούς παράγοντες στο παιχνίδι εξουσίας της μέσης ανατολής.
Σκοτώθηκε, ελάχιστα λεπτά αφότου προσγειώθηκε στη Βαγδάτη, σε μυστική αποστολή επαφών με τους επικεφαλείς των σιιτικών οργανώσεων του Ιράκ η οποία γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη της Ιρακινής κυβέρνησης. Η φυσική του εξόντωση είχε προκαλέσει έκπληξη, γιατί ξεπερνούσε τον άγραφο κανόνα ότι μια χώρα δεν εκτελεί υψηλόβαθμους αξιωματούχους μιάς άλλης.
Η δολοφονία του Σολεϊμάνι υπήρξε ευκαιρία για τεράστιες διαδηλώσεις που απαιτούσαν τιμωρία των εκτελεστών του.
Έφερε σε οριακό σημείο τις σχέσεις Ιρακινών, Περσών και Αμερικανών, όταν η έρευνα αποκάλυψε ότι το αυτοκίνητο του χτυπήθηκε από αμερικανικό πύραυλο Hellfire. O AGM-114M Hellfire II με εκρηκτική-θραυσματική/ εμπρηστική κεφαλή, σχεδιασμένη για προσβολές “μαλακών” στόχων κατευθύνεται με ακτίνα λέιζερ. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το Ιράκ, οι Αμερικανοί ιχνηλατούσαν τις κινήσεις του Ιρανού στρατηγού και όταν αυτός ταξίδεψε σε χώρα όπου έχουν πρόσβαση, οργάνωσαν συντονισμένη προσβολή με drones.

Ηθική αυτουργία σε φόνο

Ο Donald Trump κατηγορείται από τους Ιρακινούς για ηθική αυτουργία γιατί ως πρόεδρος θα έπρεπε να εξουσιοδοτήσει προσωπικά ένα τέτοιο χτύπημα.
Αυτή είναι μια πρακτική που εγκαινίασε ο πρόεδρος Μπούς Πρεσβύτερος για αφανή χτυπήματα εχθρών των ΗΠΑ, εκδίδοντας “εκτελεστική εντολή” (executive order), με την οποία εξουσιοδοτούσε την CIA να ενεργεί πέρα και έξω από το Δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου για εξόντωση κινδύνων κατά των ΗΠΑ.
Η πρακτική αυτή πήρε “βιομηχανικές διαστάσεις” την εποχή Ομπάμα με προτιμώμενη μέθοδο τα χτυπήματα μέσω drone.
Οι επιθέσεις συντονίζονται συνήθως από πράκτορες του παραστρατιωτικού βραχίονα της CIA, οι οποίοι κατευθύνουν τους χειριστές των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) και επιβεβαιώνουν την επιτυχία των πληγμάτων.
Τα οχήματα μπορεί να προέρχονται από βάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής, οι πτήσεις τους είναι κρυφές και δε δηλώνονται και οι πιλότοι τα χειρίζονται μέσω λίνκ από τις ΗΠΑ, ή κάποια άλλη απομακρυσμένη τοποθεσία.
Η μέθοδος εξασφαλίζει τη μέγιστη άρνηση ευθύνης για τους συμμετέχοντες, εκτός από εκείνον που υπογράφει την απόρρητη εντολή εξόντωσης του στόχου.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε τολμήσει να συνδέσει τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ με την πρακτική αυτή εκτελέσεων και να τον κατηγορήσει για δολοφονία, εφόσον δε λειτουργεί υπό το καθεστώς επίσημου και κυρηγμένου πολέμου.
Η κατηγορία του Ιρακινού εισαγγελέα κάνει λόγο για πολλαπλές “προμελετημένες ανθρωποκτονίες” και επισύρει ποινή θανάτου.
Είναι απίθανο οι ΗΠΑ να εκδόσουν ποτέ τον Ντόναλντ Τράμπ για δίκη στο Ιράκ, αλλά ακόμη και ο συμβολισμός της δείχνει το κλίμα στις αμερκανο-ιρακινές σχέσεις.

Χριστόφορος Ζηριάδης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης