Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ κρουσμάτων Covid παγκοσμίως - Στα 1,93 εκατ. οι νεκροί - Εντοπίστηκε και νέα μετάλλαξη

Ρεκόρ κρουσμάτων Covid παγκοσμίως - Στα 1,93 εκατ. οι νεκροί - Εντοπίστηκε και νέα μετάλλαξη
Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με τα εμβόλια, ο ρυθμός εμβολιασμών είναι πολύ αργός διεθνώς λόγω των μεγάλων ελλείψεων
Σχετικά Άρθρα

Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας και τα lockdown κατά του κορωνοΐού στην Ευρώπη καθώς ο κίνδυνος ενός 3ου κύματος της πανδημίας είναι ορατός παρά τα μέτρα που λαμβάνονται ενώ εντοπίστηκε και νέα μετάλλαξη του ιού στην Ιαπωνία σε επιβάτες προερχόμενους από τη Βραζιλία.
Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με τα εμβόλια, ο ρυθμός εμβολιασμών είναι πολύ αργός διεθνώς ενώ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις με τις φαρμακευτικέ εταρείες να αδυνατούν να καλύψουν την τεράστια ζήτηση.
Τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίων ξεπερνούν τα 90 εκατ και οι νεκροί τα 1,93 εκατ ή 0,027% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Νέα μετάλλαξη του ιού


Μια νέα μετάλλαξη του Covid διαγνώστηκε σε τέσσερις επιβάτες προερχόμενους από τη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας στην τελευταία αυτή περίπτωση εξέλιξης της πανδημίας.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης, η οποία διαφέρει από τις εξαιρετικά μολυσματικές παραλλαγές που βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι η νέα μετάλλαξη που βρέθηκε στους επιβάτες από τη Βραζιλία είναι υψηλή σε μολυσματικότητα», δήλωσε ο Takaji Wakita, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων της Ιαπωνίας όπως μεταδίδει το Reuters.
Από τους τέσσερις επιβάτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο στις 2 Ιανουαρίου, ένας 40χρονος άνδρες είχε αναπνευστικά προβλήματα και μία 30χρονη πονοκέφαλο και πονόλαιμο.
Ένας έφηβος παρουσίασε πυρετό ενώ μία νεαρή ήταν ασυμπτωματική.

Στα 310.000 τα ημερήσια κρούσματα στις ΗΠΑ

Ρεκόρ κρουσμάτων 310.000 κορωνοιού κατεγράφησαν στις 9 Ιανουαρίου 2021, με την Νέα Υόρκη να ανέρχεται σε 20.000 κρούσματα Covid 19
Συνολικά στις ΗΠΑ τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 22,1 εκατ και οι νεκροί 372 χιλιάδες.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.
Οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν τους 81.000.
Η Πορτογαλία κατέγραψε αύξηση 9.000 κρουσμάτων σε ημερήσια βάση.
Η Ιαπωνία μπορεί να παρατείνει την εντολή έκτακτης ανάγκης.
Η Κίνα σχεδιάζει να επισπεύσει τους εμβολιασμούς
covid_BN_2.jpg

Η νέα μετάλλαξη

Σχετικά με ένα νέο υπερ-μολυσματικό στέλεχος COVID-19 που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, παρουσιάστηκαν στοιχεία που προέρχονται από έκθεση της 3ης Ιανουαρίου από την ειδική ομάδα του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου, μέλη της επιτροπής επιμένουν ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία.
Με βάση πάντως τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν υπάρχουν σημάδια μείωσης τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι ΗΠΑ ανέφεραν άλμα ρεκόρ σε νέα κρούσματα
Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια βρέθηκαν στην χειρότερη θέση στις 9 Ιανουαρίου 2021 ως προς τα κρούσματα κορωνοιού.
Σε 16 Πολιτείες στις ΗΠΑ κατεγράφησαν οι περισσότερες νοσηλείες.

Ιταλία: Νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Conte ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέα, αυστηρότερα μέτρα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Τύπο, στην αυριανή συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών με δημάρχους και περιφερειάρχες, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι αν στις διάφορες περιφέρειες τα εβδομαδιαία κρούσματα ξεπερνούν τα 250 ανά 100.000 κατοίκους, η περιοχή θα μετατρέπεται, αυτόματα, σε "κόκκινη ζώνη". Οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση θεωρούν το μέτρο αναγκαίο και αποτελεσματικό.
Με την αυστηροποίηση αυτή, περιοχές όπως το Βένετο και η Εμίλια Ρομάνια, με πρωτεύουσα την Μπολόνια, μπορεί να συμπεριληφθούν στις "κόκκινες ζώνες", ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ήδη την μείωση του δείκτη μετάδοσης Rt από 1,25 στο 1 για την κήρυξη μιας περιφέρειας σε "πορτοκαλί ζώνη" (με απαγόρευση μετάβασης σε άλλες περιοχές και περιορισμό λειτουργίας καφέ και εστιατορίων) και από 1,50 στο 1,25 για την "κόκκινη ζώνη", η οποία επιτρέπει μόνον την λειτουργία καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης, κουρείων και εμπορικών επιχειρήσεων με παιχνίδια και περιορίζει αυστηρά τις μετακινήσεις.
Παράλληλα, αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανότητα, το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα, με τις διάφορες μαφίες του, να προσπαθήσει να εξασφαλίσει παράνομα, μέρος των παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για την χώρα.

Αύξηση νεκρών στην Γερμανία

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στη Γερμανία ξεπέρασε σήμερα (10/1) το όριο των 40.000, σύμφωνα με το ινστιτούτο επιδημιολογικής επιτήρησης Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ενώ η καγκελάριος Merkel προειδοποίησε πως οι επόμενες εβδομάδες θα αποτελέσουν "την πιο σκληρή φάση της πανδημίας".
Η Γερμανία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 465 θανάτους από Covid-19, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους από την αρχή της πανδημίας σε 40.343, διευκρίνισε το ινστιτούτο.
Περισσότεροι από 1,9 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα, με σχεδόν 17.000 νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από χθες, Σάββατο (9/1).

Merkel: Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας

H Merkel προειδοποίησε τους Γερμανούς πως οι επόμενες εβδομάδες θα αποτελέσουν "την πιο σκληρή φάση της πανδημίας" μέχρι σήμερα, καθώς πολλοί γιατροί και ιατρικό προσωπικό εργάζονται αυτή τη στιγμή στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.
Η χώρα παρατείνει και ενισχύει το μερικό lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και προτρέπει τους πολίτες να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις επαφές τους.
Περισσότεροι από 5.000 νοσούντες με Covid-19 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία, στις οποίες άνω του 80% των κλινών είναι κατειλημμένες.
Τα σχολεία, όπως και τα περισσότερα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Η Merkel παραδέχθηκε πως η εκστρατεία εμβολιασμού πήρε χρόνο για να ξεκινήσει, όμως "ο ρυθμός θα επιταχυνθεί"


covid_BN.jpg

Βέλγιο: Έσπασε το φράγμα των 20.000 θανάτων

Το Βέλγιο ξεπέρασε σήμερα το όριο των 20.000 θανάτων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς αφορούν φιλοξενουμένους σε οίκους ευγηρίας, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.
Η χώρα αυτή των 11,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 662.694 κρούσματα Covid-19 από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο 2020 και 20.038 θανάτους (έναντι 19.992 χθες, Σάββατο), σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano.

Βρετανία εμβολιάζει 200.000 ανθρώπους την ημέρα

Το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 προχωρά ικανοποιητικά ωστόσο η Βρετανία θα αυξήσει τους εμβολιασμούς σε 2 εκατομμύρια την εβδομάδα, τον ρυθμό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι πιο ευάλωτοι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Μέχρι τώρα έχουμε εμβολιάσει περίπου το ένα τρίτο των άνω των 80 ετών σ' αυτή τη χώρα, έτσι κάνουμε σημαντική πρόοδο, όμως μπορούμε να προχωρήσουμε και περισσότερο. Αυτή την εβδομάδα ανοίγουμε κέντρα μαζικού εμβολιασμού.

covid_BN3.jpg

Ρωσία: Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 22.851 νέα κρούσματα Covid-19, περιλαμβανομένων 4.216 στη Μόσχα, με αποτέλεσμα ο εθνικός απολογισμός των κρουσμάτων να αυξηθεί στα 3.401.954, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός στον κόσμο από την αρχή της πανδημίας.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης 456 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των νεκρών από τη νόσο στους 61.837.

Επεκτείνει τα μέτρα η Ιαπωνία

Η Οζάκα και οι γύρω Πόλεις ζήτησαν από την Ιαπωνία να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις δυτικές πόλεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει το τελευταίο ξέσπασμα Covid-19, ενώ τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση στο Τόκιο διατηρούνται σε πάνω από 2.000

Μέτρα κυκλοφορίας στο Ισραήλ

Η Ισραηλινή Αστυνομία θα αναπτύξει οδοφράγματα με στόχο να περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις σε ολόκληρη τη χώρα σε μια προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, η αστυνομία θα κλείσει δρόμους ειδικά μετά τις 21:00 το βράδυ.

Έξαρση στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία στις 9 Ιανουαρίου 2021 ανέφερε 9.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε μια μέρα, λιγότερο από το ρεκόρ 10.176 που ανακοινώθηκε στις 8 Ιανουαρίου φθάνοντας συνολικά τα 476.187 κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 111 σε 7.701, μετά από ημερήσιο ρεκόρ 118 ατόμων στις 8 Ιανουαρίου στην Πορτογαλία.
Η Πορτογαλική κυβέρνηση δήλωσε ότι ενδέχεται να αυξήσει τα περιοριστικά μέτρα και ειδικά την κυκλοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Το Ιράν ανέφερε μείωση τόσο στον αριθμό των καθημερινών θανάτων του Covid-19 όσο και στα νέα κρούσματα.
Η Πολωνία σημείωσε άλμα 20% ημερησίως σε κρούσματα στις αναφέροντας 10.548 στις 9 Ιανουαρίου 2021.
Στην Πολωνία έχουν εμβολιαστεί έως τώρα 189.000 άτομα.

Αφρική: Άγνωστα σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά της

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αφρική ξεπέρασαν σήμερα τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Africa CDC).
Με βάση τον απολογισμό αυτόν, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 3.021.769 και οι νεκροί στους 72.121.
Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, είναι η Νότια Αφρική, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Αιθιοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης